Gyurkity Péter

Speciális rendszer védi a telefonozókat a balesetektől

Egy dél-koreai megoldás radarral és fényjelzésekkel figyelmeztet a forgalomra.

Az okostelefonok és az egyéb hordozható kütyük univerzálissá válásával a telefonfüggőség is jól látható problémává vált. Itt évekkel ezelőtt láthattunk egy holland megoldást, amely a közúti baleseteket volt hivatott megelőzni, most azonban Dél-Koreában az illetékesek egy speciális rendszert üzemeltek be, amely jobb esélyekkel kecsegtet.

Az úgynevezett smombie (smartphone zombie, vagyis okostelefon-zombi) kategóriába sorolható emberek számának megugrásával a probléma mérete is egyre inkább növekszik, hiszen egyre többen bámulják készülékeiket az utcán való sétálás, illetve vezetés közben, ami alaposan megnöveli a balesetek számát és azok gyakoriságát. Az interneten terjedő, viccesnek szánt videók mellett itt számos esetben kerül sor komolyabb incidensre és sérülésekre, ezért a dél-koreai Ilsan városában egy olyan speciális rendszert telepítettek (eddig egyetlen kereszteződésben), amely több érzékelőt és figyelmeztető jelet kombinál a nagyobb hatékonyság érdekében. Az állami kézben lévő Korea Institute of Civil Engineering and Building Technology illetékesei szerint ezzel megelőzhetők a balesetek, különösen ha a technológiát saját appal egészítik ki, amely az adott készüléken is megjeleníti az ideálisnak vélt figyelmeztetést.


A több millió forintba (13 ezer dollárba) kerülő rendszer hőképalkotással és radarral figyeli a forgalmat, ennek megfelelően, veszély esetén, fényjelzésekkel figyelmezteti a járókelőket a közeledő járművekre (illetve az okostelefonon is megjeleníti a szöveget, amennyiben az ehhez szükséges app jelen van a készüléken). Első körben egy egyetemi kórház előtt telepítették a platformot, ami egyben azt is jelzi számunkra, hogy mely korosztály a leginkább érintett, ettől pedig azt várják, hogy jelentős mértékben visszaesik majd a sérülésekkel és kellemetlen meglepetésekkel járó balesetek száma. Idén és jövőre több hasonló megoldást építenek majd ki, többnyire a helyi önkormányzatok segítségével, vagyis a rendszer fokozatosan terjed majd el az országban.

Adatok hiányában egyelőre nem világos, hogy mennyire lehetnek hatékonyak ezek a platformok, itt néhány évre lesz szükség ennek pontos felméréséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #6
    Azt is megbaszhatjak aki elüt egy szabálytalan gyalogost, úgyhogy jól van ez így.
  • gabpapa #5
    Támogatom :-).
  • kvp #4
    En is mondok egy otletet: Szerintem sokkal olcsobb lenne korlatokat es a lamparol vezerelt automata sorompokat felszerelni. Nem lehet folyamatos megfigyelesre hasznalni, de egyszeru, olcso es megbizhato. Persze ha nem ez a fo cel...
  • Wharyoo #3
    Szerintem meg egyszerübb lenne nem a telefont bújni állandóan... Hulljon csak a férgese.
  • mumoka 2012 #2
    az jó öttlet
  • esztyopa #1
    Egyszerűbb lenne egy automata kikapcsolót beprogramozni,ami kikapcsolja a telefont,ha lelép a vakegér a járdáról.