Berta Sándor

Majdnem letiltották az iPhone készülékekről az Ubert

Az Apple és a közösségi utazásmegosztó között komoly vita volt néhány évvel ezelőtt.

Az Apple majdnem letiltotta az iPhone készülékekről az Uber alkalmazását, mert az engedély nélkül gyűjtött adatokat. Mindez azt eredményezte, hogy Tim Cook, a konszern első embere berendelte magához Travis Kalanick Uber-vezetőt. A The New York Times nemes egyszerűséggel úgy jellemezte Kalanick üzleti praktikáit, miszerint a menedzser gyakorlatilag a tűzzel játszott. Az Uber-vezér több alkalommal is kockázatos manővereket végzett, például cége 2015 elején megpróbálta egy programozói trükk segítségével kikerülni az Apple üzleti feltételeit.

Az Uber-sofőrök közül néhány akkor Kínában és más országokban azt a módszert alkalmazta, hogy ellopott és az adatoktól megtisztított iPhone készülékeken hamis e-mail címekkel regisztrálták magukat ügyfelekként, majd utakat rendeltek meg saját maguktól. Mindez azért volt kifizetődő, mert így úgy tűnt, hogy keresett sofőrök és ezért magasabb tarifabesorolásuk lett. A cégnek ez érthetően nem tetszett, ezért programozóik kifejlesztettek egy módszert, amelynek a segítségével akkor is egyértelműen fel tudták ismerni az iPhone készülékeket, ha valaki letörölte azokról az Uber alkalmazását, majd újra feltelepítette új felhasználói adatok felhasználásával. A The New York Times a módszert digitális ujjlenyomatnak nevezte.

Az Apple ugyanakkor tiltja a fejlesztők számára a digitális ujjlenyomatok alkalmazását, ezért Kalanick arra utasította a programozóit, hogy építsenek be a programba egy olyan funkciót, amely az Apple központjának környékén kikapcsolta a digitális ujjlenyomatokat, így az Apple szakértői nem fedezhették fel az ellenőrzési funkciót. Azzal viszont nem számolt, hogy az Apple a központján kívül is működtet irodákat és az azokban dolgozó fejlesztők felfedezik a turpisságot.

Kis idő múlva Travis Kalanick meghívót kapott Tim Cooktól. A találkozón az Apple első embere azt mondta az üzletembernek, hogy azt hallotta, hogy megszegte néhány szabályukat. Ezután világossá tette, hogy eltávolíttatja az Uber szoftverét az App Store kínálatából, ha az utazásmegosztó a jövőben nem tartja be az Apple magánszféra védelmével kapcsolatos szabályait. Az Uber engedett, ellenkező esetben több millió ügyfelét veszítette volna el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!