Berta Sándor

Módosítja titkos szoftvere használatát az Uber

A cég a tiltakozások hatására kénytelen volt változtatni a gyakorlatán.

Néhány nappal ezelőtt vált ismertté, hogy a Greyball nevű titkos szoftver segítségével kiszűrt egyes utasokat az Uber. A közösségi utazásmegosztó által kiválogatott személyek között voltak a sofőröket megtámadó személyek, a szállítótevékenységet megzavaró versenytársak, illetve olyan ellenfelek, akik megpróbáltak a hatóságokkal közösen csapdát állítani az Uber-vezetőknek. A taktika része volt az is, hogy a kormányzati épületeket a sofőrök térképein tiltott területnek jelölték be.

Az Uber most bejelentette, hogy részben felhagy a tevékenységgel. Joe Sullivan biztonsági vezető közölte, hogy a Greyball szoftvert a jövőben nem alkalmazzák a hatóságok munkatársaival szemben, ők és a munkahelyeik ezentúl nem lesznek tiltólistán, de a kárt okozó, zaklató személyek kiszűrésére továbbra is használni fogják a programot. Ugyanakkor műszaki okokból egy időre biztosan szükség lesz, amíg a változások életbe lépnek.

Sullivan hozzátette, hogy a programot elsősorban tesztelési célokra alkalmazták. Emellett azokat a konfliktusokat akarták elkerülni a segítségével, amikor a sofőrjeiket csapdába csalták az Uber ellen tiltakozó taxisok.

Az ügy és annak kiterjedése egyébként meglehetősen nehezen felderíthető, mert a The Wall Street Journal információi alapján a vállalat 2015-ben bevezette azt a szabályt, hogy minden elektronikus levelet törölni kell hat hónap után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!