Berta Sándor

Zaklatási vád az Uber egyik vezetője ellen

Nagy a botrány, mivel a programozónő hiába jelentette az esetet, nem foglalkozott vele senki.

Susan Fowler néhány nappal ezelőtt blogbejegyzésében írta le, hogy alighogy belépett az Uberhez, a felettese máris szexuális tartalmú üzeneteket küldött neki a belső chaten. Leírta neki, hogy a barátnőjével nyílt kapcsolatban élnek, és vele ellentétben neki nagyon nehéz új partnereket találnia. Egyértelműen közölte, hogy le szeretne feküdni vele, amin Fowler annyira megdöbbent, hogy egyből képernyőmentéseket készített és elküldte azokat a személyzeti részlegnek, de ott, és a menedzsmentben is süket fülekre talált. Elutasították az illetékes vezető megbüntetését, mondván ő a vállalkozás egyik legjobban teljesítő munkatársa. Közölték még azt is vele, hogy a felettesét nem kellene valami olyasmiért felelősségre vonni, ami talán csak egy "ártatlan félrelépés" volt.


Susan J. Fowler
Két lehetőség közül választhatott, vagy egy másik csapathoz csatlakozik, és akkor soha nem kell vele együtt dolgoznia, vagy marad, de el kell fogadnia akkor, hogy a jövőbeli teljesítményértékelésen a fönőkétől nem fog dicsérő szavakat kapni. Maradni akart, mert tetszett neki az adott projekt, de újból és újból a távozásra hívták fel a figyelmét, ezért mégis egy új csoportnál kötött ki. A cégnél töltött egy év alatt más nőkkel beszélgetve megtudta, hogy a volt főnökének messze nem ez volt az első jelentett esete.

Az ügy később is visszaütött rá, folyamatosan hátrányos helyzetben érezte magát a vezetők részéről, ezért inkább elhagyta az Ubert és a Stripe nevű szolgáltatónál helyezkedett el. Egyúttal egyébként felhívta a figyelmet egy érdekes adatra is: az Uber ezen részlegénél a 2015. novemberi munkába állásakor még a 150 munkatárs 25 százaléka volt nő, a tavaly decemberi távozásakor azonban ez az arány már csak 3 százalék volt.

Az ügy jelentőségére jellemző, hogy a felvetésekkel Travis Kalanick, az Uber első embere volt kénytelen foglalkozni és utasította a személyzeti részleget, hogy haladéktalanul vizsgálja ki a vádakat. Ugyan nem ez az első ilyen ügy ami kipattan a cégnél, Kalanick szerint a felvázolt dolgok egyszerűen "undorítóak" és ellenkeznek mindennel, ami mellett az Uber kiáll. Egy ilyen magatartást nem tolerálnak és mindenkit elbocsátanak, aki másképp gondolkodik erről vagy másképp viselkedik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kiak #11
    Te is tudsz helyezkedni az "egyéb" testrészeiddel, mit rinyálsz.
  • zola2000 #10
    erről a klasszikus vicc jut eszembe, azt mondja a mammutfiú a mammutlánynak
    -naa
    -nee

    másnap
    -naa
    -nee

    aztán kihaltak.

    az embereknél ugyanez lesz csak gyorsabban ha még kérdezni sem szabad vagyis akkor ha még akkor is előveszik a férfit ha a nő szerint nem szépen kérdezte.
  • zola2000 #9
    Ez nem zaklatás, hanem bunkó módszerrel való udvarlás, nagy különbség.

    Volt olyan reklám hogy "a nem azt jelenti nem" ... oké de kérdezni azért csak szabadjon már!

    (oké ne ilyen bunkón, jó kérdés mikortól számítson zaklatásnak...
  • Szefmester #8
    Udvarlás és "rég dugtam, nincs kedved hozz?" között azért van különbség, nem is kevés!

    Az mondjuk tény hogy a csajt én is megpróbáltam volna elhívni randizni, de azt a legkevésbé sem a paraszt módszerrel tettem volna ahogy mostanság látom/hallom.
  • Tetsuo #7
    Gyakran van, hogy a nő (alsó pozícióból) nyomul. Például sok titkárnő szeretne a főnökével közelebbi kapcsolatot és néhány ékszert, utazást mellé. Ápolónők is gyakran hajtanak orvosokra stb. Az orvos ezt vagy kihasználja, vagy nem.
  • N3XUS6 #6
    Azért láttam én is olyat is, amikor kishölgyet tényleg zaklatták olyan szinten, ami nem korrekt, meg olyat is, hogy kishölgy gyak a társasági rovatban kötött ki, mint a főnök, XY üzletember új barátnője.

    Igazából az, hogy ua. szitunak mi a vége a kishölgy dönti el.
    Csak, amíg ő bizonyos testrészével, ami nem feltétlenül a feje jól is tud helyezkedni, addig én nem. Gyomor kérdése, hogy kihasználja-e.

    Az, hogy adott esetben eldöntheti, hogy zaklatták vagy nem, aminek akár törvényi, munkajogi következménye van, úgy lenne kerek hogy én meg azt nyomhatom fel, aki tudomásom szerint szexuális szolgáltatásért előléptetést, jutalmat, akármit kap.

    És akkor végre nem lenne más, az irodai munkahely, mint egy éget nem érő feljelentgetéses dél-amerikai szappanopera.
    XD
  • Tetsuo #5
    Nem biztos. Lehet, hogy a lány akar hasznot húzni az ügyből, pont a "túlliberális" törvények segítségével.
    Persze, nem ismerünk semmi részletet, az a sajtónak nem is lenne érdeke. :-)
    Szerintem a munkahelyi zaklatás téma kissé túl van lihegve. Hány olyan eset van, amikor a titkárnő nyomul a főnökre? Fordítva miért ne lehetne (bizonyos határig)?
  • orbano #4
    Az a baj, hogy a felettese, tehát nem egyenrangú partnerek a helyzetben, és ez mégis csak egy munkahely. A részleteket meg nem ismerjük, hogy miket írt pontosan, de gyanítom ha kiverte a biztosítékot a csajnál, akkor nagy kretén volt. És láthatod, a csaj húzta a rövidebbet. Ha sima udvarlás let volna, akkor elnézést kér tőle és nem túrják ki a cégtől.
  • orbano #3
    A csaj meg elképesztően cuki...
  • Tetsuo #2
    Nem értem, mi a baj azzal, ha a férfi őszinte és közli azt, hogy tetszik neki a hölgy.
    Máskülönben hogyan udvarolna?
    A gond csak az lehet, ha zsarolja a felettes, vagy az agyára megy, mert zaklatja.