Szekeres Viktor

Családi üzelmek - Egyszerű. És nagyszerű?

Ha Hollywood nem erőlködik, akkor kifejezetten élvezhető komédiákat is össze tud hozni. Kár, hogy az akarásnak sokszor nyögés a vége.

Hogy tetszett a Családi üzelmek?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Az idei nyár nem nagyon bővelkedett a széles közönségnek szóló komédiákban sem itthon, sem Amerikában. Legalábbis színtiszta komédiákban nem, hiszen vicces vagy viccesnek szánt filmeket azért láthattunk, de a R.I.P.D. - Szellemzsaruk inkább volt scifi-akciófilm, a RED 2 és a Kick-Ass 2 képregényes akciófilm, míg mind közül a legviccesebb Pain & Gain is egyszerre volt krimi- és akciókomédia. És akkor még a jó pár animációs filmről nem is beszéltünk.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Épp ezért várhattuk a Családi üzelmeket, mely az elmúlt hetekben a Női szervek mellett a homogén vígjátékokat képviselte, még akkor is, ha akad benne lövöldözés és drogcsempészet is. A film története a Miller családról szól, akiket valójában nem is Millernek hívnak és nem is alkotnak egy családot, mindössze egy piti marihuána-díler által összetrombitált kamufamíliáról van szó: a felesége egy sztriptíztáncos, a lánya egy kvázi hajléktalan csavargó, a fia pedig a szomszédjában magára hagyott tinédzser. A küldetésük pedig az, hogy egy lakóautóban feltűnés nélkül magukhoz vegyenek egy drogszállítmányt Mexikóban és visszavigyék megbízójuknak.

Bár a fenti leírás kissé hosszú, de a lényeg tényleg csak annyi, hogy egy kamucsaládos komédiáról van szó, márpedig az egyszerű történet manapság az anyagi siker egyik kulcsa. A másik a jól eladható és/vagy szimpatikus szereplőgárda, s ezúttal őket is kipipálhatjuk, a legutóbb a Förtelmes főnökökben is együtt játszó Jason Sudeikis és Jennifer Aniston szerethető, ráadásul most rájuk annyira nem jellemző szerepben domboríthatnak.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A filmnek nem csak a története, hanem a szerkezete is rém egyszerű. Az első fél óra a drogcsempészetre koncentrál, a második fél óra az út során tapasztalt bonyodalmakra), míg az utolsó 30 perc egy féltávon bedobott csavar következményeinek krónikája. Az egyszerűség abból is látszik, hogy a készítők nem nagyon bajlódtak azzal, hogy egységessé formálják filmjüket, hiszen igen laza a szerkezet, egymás után láthatunk 5-6 pár perces, félreértésen alapuló jelenetet, szóval szó sincs koherens történetről, inkább brainstorming eredményt látjuk - feldolgoztak pár ötletet és a legjobbak benne maradtak a filmben.

Maga a film persze kiszámítható, a jó elnyeri jutalmát, a rossz a büntetését és persze még tanulság is van a végén, szerencsére csavarral, nem akarják lenyomni a torkunkon azt, hogy a kamucsaládból (meglepetés!) 100%-osan valódi család válik. Szerencsére a szokásos módon jópofa epizódszereplők (Luis Guzmán, Nick Offerman, Kathryn Hahn, Ed Helms) gondoskodnak arról, hogy ne csak a sztori izgasson minket.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Végeredményben kellemes, a közepesnél sokkal jobb komédia lett a Családi üzelmek. Nyilván nem kell sokat várni tőle, de főleg az elején igen élvezetes, de később sem válik elviselhetetlenné, amikor kissé leül. Persze még véletlenül sem szofisztikált humorral rendelkezik, klasszikus korhatáros komédiáról van szó, amely trágársággal és öv alatti poénokkal is megpróbál nevetést előcsalni a közönségből, de a legtöbb helyzetkomikum működik. Butuska szórakozás, de végülis szórakozás.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Családi üzelmek (We're the Millers)
színes, magyarul beszélő, amerikai komédia, 108 perc, 2013
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Rawson Marshall Thurber
forgatókönyvíró: Sean Anders, Steve Faber, Bob Fisher, Dan Fybel
zeneszerző: Ludwig Goransson, Theodore Shapiro
operatőr: Barry Peterson
producer: Chris Bender, Vincent Newman, Tucker Tooley

szereplők:
Jason Sudeikis (David)
Jennifer Aniston (Rose)
Emma Roberts (Casey)
Will Poulter (Kenny)
Ed Helms (Brad Gurdlinger)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!