Gyurkity Péter

Kudarc lesz az Ubuntu Edge, az eBay-en a ZTE Open

Bár az Ubuntu okostelefonja rekordnagyságú összeget gyűjtött össze, a végső cél továbbra is messze van. A ZTE eközben az eBay oldalán kezdi árusítani a Firefox OS-hez készült példányt.

Július végén mi is hírt adtunk az Ubuntu Edge okostelefon projekt elindításáról, amelynek első lépése a fejlesztők által megálmodott összeg begyűjtése lenne az érdeklődő potenciális vásárlóktól. Az adományok szép ütemben gyarapodtak, mi több, a kezdeményezés immár rekordot is dönt, ám úgy tűnik, hogy ez sem lesz elég a sikerhez.

Múlt héten ugyanis átlépték a 10 millió dolláros határvonalat, ezzel pedig meghaladták a Pebble okosóra számára a Kickstarter oldalán összegyűjtött végső pénzösszeget. Ezt követően a hétvégére már 11 millió dollár felett járt a projekt, ám mivel a végső cél az eredetileg is kitűzött 32 millió dollár beszedése lenne, minden bizonnyal kudarccal zárul majd a kezdeményezés. Előfordulhat ugyan, hogy az utolsó pillanatban számos megrendelés érkezik be - például azon kisvállalkozásoktól, amelyek számára az Ubuntu külön kategóriát hozott létre -, nem valószínű azonban, hogy mindez elegendő motivációt jelent majd az érdeklődők számára.


A ZTE Open esetében ennél rózsásabb a helyzet, hiszen a készülék már a múlt hónap elején elrajtolt, igaz az első körben kizárólag Spanyolországban. A gyártó azonban bejelentette, hogy most az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is piacra dobják a készüléket, mégpedig 80 dolláros, illetve 60 fontos áron, ez pedig alapértelmezetten feloldva érkezik, így nem lesz gond a különböző szolgáltatók hálózatán történő alkalmazással.

Érdekes módon az Open az eBay oldalán keresztül vált elérhetővé az ottani vásárlók számára, ami nem túl gyakori választás a gyártók részéről. A kiszállítás ingyenes, bár az még nem igazán világos, hogy a platform mennyire tud majd megkapaszkodni a nagyok között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GregSB #7
    Bocs nem őszt akartam írni, hanem tavasz/nyárt.
  • GregSB #6
    Nem tudom miről beszélsz, az Ubuntu Phone rendszer ahogy azt tervezték - több gyártó és telefonszolgálttó által támogatva - jövő ősszel fog elstartolni, széles választékkal (olcsóbb és drágább telefonokkal)

    Az Ubuntu Edge egy ettől különálló, egyedi kezdeményezés volt a Canonical részéről.
  • Ferrer #5
    A Canonicalnál nem kicsit balf*szok vannak. Mert mi magyarázza, hogy a ratyi Firefox OS-t már szállítják a gyártók, emezek meg a felhasználók zsebében turkálva akarnak összehozni valamit, de így se megy nekik? Ja, az egyik rendszert egy alapítvány adja ki, a másikat egy tőkével megtámogatott cég.
  • GregSB #4
    Úgy gondolhatták, hogy 32M az kb 45-50.000 készüléket jelent. Ez a mai tömeggyártásban nem sok, egyes készülékekből naponta fogy ennyi, a gyártó cég akivel szerződtek meg gondolom nem volt hajlandó pár ezer db-ot legyártani (rengeteg idő és pénz egy gyártósort kialakítani egy új termékhez, bizonyos mennyiség alatt egyszerűen nem éri meg a gyártónak). 40-50ezer darabban állapodhattak meg, ami abszolút reális.
  • asysoft #3
    Szerintem Edge-nél sosem a valós termék volt a cél, inkább egy kvázi ingyenes marketingkampány, illetve ezentúl lehet mutogatni a gyártókkal való tárgyalások során, hogy lenne rá kereslet. Ahhoz, hogy komoly legyen, egyrészt elég homályos volt a specifikációs lista ("leggyorsabb processzor"), másrészt úgy nézett ki, mintha egy tizenéves geeket megkértél volna, hogy írja le az álom telefonját (kedvencem a next-gen akku technológia, mintha csak a polcról kéne leemelni).
  • gombabácsi #2
    nem értem hogy gondolhatták ezt a 30M-et...
  • qetuol #1
    az edge-re én is befizettem, kár hogy nem jött össze :/