Szekeres Viktor

Croodék - A lét a tét

A Dreamworks animációs stúdióját legutóbbi premierje majdnem csődbe vitte, így most egy ősemberes agymenéssel próbálnak javítani a mérlegükön.

Hogy tetszett a Croodék?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Míg az animációs filmek magyar premierjére nem egyszer hónapokat kell várni, addig a Croodék elég gyorsan megérkeztek hozzánk. Az amerikai premierrel egy időben, illetve az elővetítéseknek köszönhetően már a hivatalos a kinti bemutató előtt egy héttel látható volt az ősemberes animáció, mely ismét nulláról próbál meg felépíteni egy potenciális sorozatot a Dreamworks stúdió animációs részlegének számára.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Dreamworks tehát újabb franchise-t próbál szülni. Eddigi próbálkozásai közül a Shrek 4 részt ért meg, a Madagaszkár 3-at, a Kung Fu Panda 2-t, az Így neveld a sárkányodat-nak pedig két folytatása is készülőben van, ráadásul utóbbi háromnak már tévésorozat verziója is létezik. Sőt, film híján nemsokára bemutatásra kerül a Szörnyek az űrlények ellen-széria is. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben a Megaagy volt az egyetlen Dreamworks-animáció, mely nem fialt semmilyen folytatást, s bár még korai kijelenteni, de valószínűleg a tavaly Az öt legenda is a feledés homályába fog vészni, hiszen majdnem csődbe vitte a stúdiót. (A tavaly őszi premier a Dreamworks Animation első veszteséges filmje volt a Szindbád óta, s a 83 milliós mínusznak köszönhetően a cég 350 alkalmazottjának elbocsátására kényszerült.)

Az idei év tehát kulcsfontosságú lesz a stúdió életében, a két nagy premier közül az első a Croodék, a másik pedig júliusban a versenycsigás Turbo lesz. A Croodékkal látszólag merészet húzott a stúdió, hiszen eddig nem nagyon erőltették az emberekről szóló meséket, premierjeik középpontjában vagy állatok, vagy mesefigurák vagy űrlények, illetve egyéb furcsa teremtmények voltak. Persze a Croodék sem szimplán emberekről szól, hanem ősemberekről, akiket rengeteg állatias tulajdonsággal, külső jeggyel ruháztak fel a készítők, többek között majomszerű mozgással.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A történet egy 6 tagú családról szól (nem áruljuk el a vezetéknevüket, de aki szemfüles, kitalálhtja), papa, mama, gyerekek (és nagymama), csupa szív, szeretet - egykoron más családokkal éltek együtt egy hegyszoros barlangjában, azonban a szomszédok szépen eltünedeztek mellőlük, javarészt meghaltak. A kvázi törzs túlélői pedig annak köszönhetik létezésüket, hogy Grug, a családfő mindentől óvja őket, minden újdonságot veszélyesnek ítél meg, s csak néhanapján merészkednek ki barlangjukból, hogy egyenek valamit. Egy nap azonban egy találkozás megváltoztatja Croodék addigi életét és csodálatos, új világot tár fel előttük.

És ez az új világ a Croodék egyik nagy erőssége. A film már eleve egy általunk nem ismert ősi, hovatovább fantáziavilágban játszódik, melyet mindenféle színes élőlény népesít be - ennek azonban az első fél órában csak a főhős család által ismert szegletét ismerjük meg. Idővel viszont Croodékkal együtt fedezhetjük fel azt a hatalmas világot, mely eddig tudtukon kívül körbevette őket.

A film bár foglalkozik a karakterekkel, egyértelműen látványközpontú. A készítők nagyon erősen ráfeküdtek a 3D-s vonalra, kár, hogy senki nem szólt nekik, hogy nem a mennyiségtől lesz jó egy film 3D-je. A mennyiséggel ugyanis nincs gond, már a kezdő, elég hosszú akciójelenet is az unalomig ismert 3D-s trükkök bemutatását szolgálja, s később is minden lehetőséget megragadnak, hogy ezeket az átlátszó kunsztokat tolják (szó szerint) az arcunkba. A megoldásokban tehát semmi egyedi sincs, viszont az el kell ismernünk, hogy folyamatos impulzusok érik az embert, nem egyszer s szivárvány minden színében pompázó tömegjelenetben.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Croodék természetesen a humorosabb, családi animációk közé tartozik, amiben szerencsére nem énekelnek. Igazából negatív figura sincs benne, a történet szinte teljes egészében a családra és a felfedezésre váró világra koncentrál. A végeredmény pedig ugyan cseppet sem kiemelkedő, mégis nagyon bájos és szerethető lett. Csak az a kérdés, hogy a gyerekeknek mennyire lesz érthető a velük megismertetett őskori közeg. Nekik ugyanis eleve az előemberek megjelenítése furcsa lehet, reakcióik bizonyos primitív, nekünk egyébként természetesnek tűnő dolgokra pedig végképp magyarázatra fog szorulni, legalábbis a legkisebbek számára.

Hétvégén pedig már az is kiderülhet, hogy lesz-e franchise a Croodékból. Siker esetén ugyanis ez elkerülhetetlen. (Bár ha választani lehetne, akkor a film inkább egy tévésorozatnak szolgáltat jobb alapanyagot, mint egy második epizódnak.)

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Croodék (The Croods)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 99 perc, 2013
6 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Kirk De Micco, Chris Sanders
forgatókönyvíró: Kirk De Micco, Chris Sanders
zeneszerző: Alan Silvestri
operatőr: Yong Duk Jhun
producer: Kristine Belson, Jane Hartwell

szereplők:
Nicolas Cage - Schnell Ádám (Grug hangja)
Ryan Reynolds - Szatory Dávid (Guy hangja)
Emma Stone - Bata Éva (Eep hangja)
Catherine Keener - Kerekes Viktória (Ugga hangja)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #5
    Kozepes film, 1-2 jobb poen, de semmi maradando es a vilag minden kincseert nem neznem meg tobbszor.
  • Vamp17 #4
    Hmm nekem kb csak a film elso fel oraja utan esett le, hogy itt Neandervölgyieket lehet latni... :) Az egyetlen Homo-Sapiens a csavo volt.
  • Seth #3
    1 órája jöttünk haza a moziból. Simán nézhető film, felnőtt fejjel is jól szórakoztunk rajta
  • nessboth #2
    A pillanat, amikor rájössz, hogy az animációs karakter jobb színész, mint nicholas cage :D
  • Laza #1
    Cage remélhetőleg ebben a szerepben nem tud mit elrontani :D