MTI

Péterfalvi Attila lett az adatvédelmi hatóság elnöke

Schmitt Pál köztársasági elnök 2012. január 1-jei hatállyal kinevezte Péterfalvi Attilát az újonnan létrejövő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökévé kilenc évre.

Az államfő erről szóló határozata kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. Péterfalvi Attilát - aki korábban adatvédelmi biztos volt - Orbán Viktor miniszterelnök jelölte a tisztségre. A parlament júliusban döntött az adatvédelmi ombudsman helyébe lépő hatóság felállításáról, amely akár tízmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a személyes adatokkal történő visszaélést.

Az ombudsmani rendszer egységesítéséről a jövő év elején életbe lépő új alaptörvény elfogadásával határozott a Ház. Az ahhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezések szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté, automatikusan az alapvető jogok biztosa lesz januártól, míg helyetteseként folytathatja munkáját Kállai Ernő jelenlegi kisebbségi ombudsman és Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Megszűnik viszont a hivatalban lévő adatvédelmi biztos, Jóri András megbízatása azzal, hogy az ombudsman helyébe önálló hatóság lép majd.

Péterfalvi Attila 2001 és 2007 decembere között adatvédelmi biztos volt. Mandátumának lejártakor Sólyom László újra őt jelölte a tisztségre, de a parlament nem választotta meg. Fél év elteltével - miután a Ház az államfő újabb jelöltjeit, Zombor Ferencet és Tóth Gábor Attilát sem fogadta el - Sólyom László ismét Péterfalvi Attilával próbálkozott, de az Országgyűlés újra elutasította, majd 2008 szeptemberében a köztársasági elnök javaslatára Jóri Andrást választotta adatvédelmi ombudsmanná.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!