Gyurkity Péter

Végleg eltűnik a Palm

Nagyjából egy évvel a cég felvásárlását követően a HP bejelentette a név végleges eltűnését, az átszervezés a webOS platformot helyezi előtérbe. A Motorola és az LG is új okostelefont mutatott be.

A HP hivatalosan is jelezte, hogy eltűnik a jól ismert márkanév a cég kínálatából, a jövőben nem jelennek meg termékek és szolgáltatások az egy évvel ezelőtt megszerzett cég logója alatt. Az átalakulás részeként a Palm ezentúl HP webOS Global Business Unit név alatt lesz megtalálható, ezzel pedig végleg lezárul az 1992 óta tartó korszak.

Az új részleg első embere nem a Palm korábbi vezérigazgatója, Jon Rubenstein lesz, hanem Stephen DeWitt - előbbi még a nyolcvanas években kezdte karrierjét a HP-nál, nevéhez olyan újítások fűződnek, mint az Apple eredeti iPod készüléke, avagy maga a webOS platform, ahogy azt a mostani közleményben is kiemelték. A lépés nem okozott különösebb meglepetést elemzői és vásárlói körökben, mindenki tisztában volt azzal, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik, igazából az lepte meg az érintetteket, hogy a HP ilyen sokáig várt ezzel. A Palm tehát, amely PDA készülékeiről meglehetősen jól ismert cég volt, az utóbbi években pedig elsősorban olcsóbb okostelefonokkal és ultramobil PC-kel igyekezett életben maradni, végkép az enyészeté lesz.

A Motorolánál eközben újabb okostelefon rajtolt el, mégpedig Kínában, bár a megjelenés hamarosan a többi régióban is esedékes lesz. Az XT316 belépő szintű megoldás, Android 2.2-vel, Moto Switch felhasználói felülettel, méretei 116,5 x 58 x 13,45 mm, súlya 110 gramm, ehhez pedig 2,8 hüvelykes érintőképernyő, QWERTY-billentyűzet, HSDPA 7,2 Mbps, 600 MHz-es Qualcomm processzor, 256 MB RAM, 3 megapixeles kamera, microSD, GPS, WiFi, Bluetooth 2.1, FM rádió, gyorsulásmérő, valamint egy 1420 mAh-ás akkumulátor társul. Európában valamikor a nyár végén lesz kapható az új változat.


Motorola XT316 és LG Optimus Pro

Az LG a maga részéről az Optimus Pro (C660) telefont indította útjára Olaszországban, minden nagyobb felhajtás nélkül, Android 2.3 és QWERTY-billentyűzet kíséretében. GSM/EDGE, 2,8 hüvelykes érintőképernyő, 3 megapixeles kamera, WiFi, GPS, illetve egy 1500 mAh-ás akkumulátor található a listán, kifejezetten üzleti felhasználásra, 180 eurós árcímkével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • llaszlo #3
    Nekem még van itthon egy működő, jó állapotban lévő Palm m505-öm. :) A régi szép idők ugye. :) Húúú, hogy mennyit puskáztam én azzal. :)
  • asysoft #2
    Kár értük, szerettem a PalmOS-t, de saját magukat intézték el. Emlékszem, úgy 2005 táján jöttek a hírek a valódi multitaskingos PalmOS6-ról, emulátor is volt, aztán valahogy csak nem jelent meg... Eszközök terén is Tungsten T5 kevesebbet tudott, mint az előd T3 (hát még a konkurens PPC-khez viszonyítva!), se mikrofon, se rezgető figyelmeztetés, se státuszjelző LED...
  • smv #1
    Azért kár értük, bár félek tőle h olyan meghurcolt névvé válik majd mint a Commodore