Berta Sándor

Ifjú kiberharcosokat toboroz Észak-Korea

Az ázsiai állam minden erejével azon van, hogy olyan fiatal szakembereket toborozzon, akik megfelelő IT-ismeretek birtokában vannak és akiket külföldön kiberharcosokká lehet kiképezni.

Az elképzelésről Kim Heung-kwang egykori észak-koreai tanácsadó számolt be. A férfi 2003-ban disszidált Dél-Koreába és arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre inkább nő az észak-koreai kibertámadások kockázata és nem árt, ha a nyugati világ felkészül ezekre az akciókra. Ugyan Észak-Korea hivatalosan népköztársaság, azonban valójában a világ egyik legdiktatórikusabb országának számít. Észak- és Dél-Korea hivatalosan hadban állnak egymással, ugyanakkor mind a két fél aláírta az 1950-es években a koreai háborút lezáró tűzszüneti megállapodást. Az északi rész próbál kitörni a nemzetközi elszigeteltségéből és ebben elsősorban Kína és Irán segítségére számíthat.

Kim Heung-kwang egy kiberterrorizmussal foglalkozó konferencián elmondta, hogy Észak-Korea hivatalos kiberhadviselési egységének létszáma egyetlen év alatt a hatszorosára nőtt, az eddigi 500 ember helyett már 3000 foglalkozik ilyen jellegű tevékenységgel. Emellett az egység egyre nagyobb szerepet kap az észak-koreai stratégiában. A folyamat ráadásul nem állt le, hiszen az ország katonai vezetői folyamatosan toborozzák a jó IT-ismeretekkel rendelkező fiatal szakembereket. Aki jelentkezik, az kiemelt állami támogatást kap.

Az észak-koreai viszonyok mellett érthető, hogy az új lehetőség nagyon sok fiatal kutató és programozó számára rendkívül vonzó. Emellett fontos, hogy a kiváló eredménnyel végző vidéki főiskolások vagy egyetemisták szüleit az állam azzal jutalmazza, hogy a fővárosba költözhetnek, míg a diákok pár éven belül külföldön folytathatják a tanulmányaikat.

Az idén kiadott dél-koreai védelmi fehér könyv szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy nőhet az Észak-Koreából indított kibertámadások kockázata. Ezek az akciók egyre kifinomultabbak és veszélyesebbek. A két ország közötti feszült viszonyt csak tovább rontotta, hogy Dél-Korea májusban azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy ő a felelős a Nonghyup Bank számítógépes rendszerének leállásáért. Az üzemzavar miatt a pénzintézet több millió ügyfele nem tudott hozzáférni a pénzéhez, nem tudta használni a hitelkártyáit és az ATM berendezések sem működtek. Észak-Korea tagadta, hogy köze lenne a dologhoz.

Észak-Korea egyébként nem csak a kiberhadviselési egységét erősíti, hanem egyre több jel mutat arra is, hogy képes akár évente két atombombát elkészíteni. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az új dúsító létesítménye teljesen működőképes legyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcsa4 #12
    Kiberharcosok. Pff ennyit tudnak a hülye kockák.
  • remark #11
    És nekünk mi lenne a jó?
  • kvp #10
    Jelen allas szerint mind kinanak, mind az usa-nak jo megoldas lenne, ha kina barati segitseget nyujtana eszak korea szamara (megszallna). A gond az, hogy ez az otlet csak az eszak es a del koreai vezetesnek es embereknek nem tetszik. Mas megoldas nem nagyon van, mert kina nem hagyja, hogy az usa szallja meg eszak koreat, a lakossagot kiirtani meg megsem lehet... Viszont a mostani vezetest valahogy le kellene valtani, mert elegge veszelyeztetik a vilagkereskedelmet. (es az eszak koreai embereknek sem eppen jo a jelenlegi diktatura) Az a gond, hogy csak egy generaciovaltaskor van ra esely, hogy valtozzon a rendszer, de eddig az sem jott be, a helyzet meg csak romlik. Ha atomot hasznalnak, akkor abbol eleg nagy gond lehet es ez mar kinanak is kezd fajni, tehat akar meg ossze is johet valamikor egy kinai katonai segitsegnyujtas. (az usa ezt demokracia exportnak hivja)
  • Ronny #9
    Inkább etetni kellene a népet...
  • Rotyoka #8
    Pontosan. Közben nem sokat tudunk az ottaniakról
  • nlght #7
    Olvastam egy cikket régebben egy amcsi vállakozóról, aki külön engedéllyel működtet céget ott. Szerinte rengeteg tehtséges programozó és technikus van ott, mert nincsenek szórakozási lehetőségek, ezért 99%-ban munkával és a fejlődéssel foglalkoznak. A nethez csak ez a külföldi fért hozzá (természetesen egyfolytában monitorozzák a titkosszolgák) és sokszor megkérik az alkalmazottak, ha kell nekik egy emailt küldeni, akkor rajta keresztül megy. Az ottaniak (é-koreaiak) csak intranetet használhatnak.

    Az átlag koreai annyira csóró ott, hogy fűlevest esznek, mert a kormány rendelkezik az állatok és a termés felett (kb mint itt az 50-es években).
  • remark #6
    Azért küldenek oda segélyeket, hogy még a hülyének is világos legyen, hogy nekünk itt milyen jó.
  • gkalcso #5
    Feszül a helyzet, hogy telepedjenek a kontroll eszközök ...
  • vassmi #4
    Akkor minek küldenek oda segélyeket?Van ott pénz csak nem élelemre hanem haditechnikára költik.
  • Sliders #3
    Észak Koreában minden van csak nem mindenki számára.

    Azt hinnéd hogy ilyen kőkorszaki kórházaik vannak csótányokkal. Egyszer egy srác a neten írt beszámolót Észak koreai útjáról. Leírta, hogy a csoportból az ismerőse rosszul lett egy vacsora alkalmából. Hát nem egy kis gagyi kórházba vitték, hanem olyanba ami még nyugaton is megállná a helyét. Leírta hogy a legmodernebb műszerekkel felszerelt, profi hely volt.
    Gondolom ez a hely a vezetőségnek van fenntartva.

    Jahh és van cenzúrázatlan net is a külföldieknek. Van olyan cég aki Észak Koreában fejleszti a számítógépes játékait. Meglepődnél! Cserébe nem szólnak bele a politikába.