MTI

Irán nyugati technikával ellenőrzi az internetet

Az iráni hatóságok a legkorszerűbb nyugati technikával ellenőrzik az országban élők internetes kommunikációját - írta a hétfői The Wall Street Journal.

Teherán nyugati vállalatok segítségével építette ki a világ egyik legmodernebb internetfigyelő hálózatát, amely tömeges méretekben képes nyomon követni az irániak on-line kommunikációját. Nem egyszerűen bizonyos portálok blokkolásáról vagy a világhálón történő kommunikáció korlátozásáról, hanem egyfajta mély megfigyelésről van szó. A kormány konkrét személyekre lebontva képes információkat gyűjteni, és dezinformációs céllal módosítani tudja az üzeneteket - állapította meg a lap Iránban és más országokban élő internetes szakértőkkel készített interjúk alapján.

Ennek a fejlett ellenőrzési rendszernek a megvalósítását részben a német Siemens és a finn Nokia vállalat segítette 2008 második felében - erősítette meg az e célból alakult közös vállalat, a Nokia Siemens Networks szóvivője, Ben Roome. Mint kifejtette, a cég egy nagyobb szerződés keretében hálózati technikával látta el az iráni kormányt, amely így hozzájutott a kommunikáció ellenőrzésének képességéhez is.

A The Wall Street Journal szerint Teherán az utóbbi hónapokban több ízben rövid időre kísérleti jelleggel alkalmazta a technikát, de kiterjedten csak a legutóbbi tömegmegmozdulások idején használta. Szakértők szerint az iráni kormány a fejlett technikával képes minden internetes kommunikációt figyelni, legyen szó e-mail üzenetekről, telefonhívásokról vagy a közösségi portálokon, például a Facebookon vagy a Twitteren küldött üzenetekről.

Internetes szakemberek szerint Teherán a megfigyelés miatt engedte az utóbbi napokban is a világháló használatát, és a mély megfigyelési rendszer miatt lassult le a világhálón a kommunikáció. Egyes iráni felhasználók szerint tizedére csökkent az internetes adatsebesség. A teheráni kormány mélyfúrásokat végez az irániak közléseiben - fogalmazott az újságnak Bradley Anstis, a kaliforniai Marshal8e6 internetes biztonsági cég igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hol9672 #1
    A Mahmunidzsád elleni patkánylázadást pedig a CIA szervezi