SG.hu

Trójaiak támadtak a francia és a német haderőre

A Downadup féreg szédületes "karriert" futott be néhány hónap alatt: becslések szerint világszerte mintegy 10 millió fertőzött PC esett áldozatául.

A Conficker vagy Kido néven is ismert Downadup az utóbbi idők egyik legsikeresebb kártevője: míg 2007-ben a Storm féreg egymilliónyi PC-t fertőzött meg, addig a Downadup ennek a tízszeresét tudhatja magáénak: becslések szerint közel tízmillió gépen terjedt el (a pontos számot azért is nehéz megmondani, mivel a szakértők is vitatkoznak azon, hogy mi számít igazán fertőzött gépnek).

A Downadup a még 2008-ban befoltozott Windows RPC sebezhetőségen kívül a megosztott meghajtók és a rendszergazdai jelszavak szisztematikus feltörésével is próbál terjedni. A károkozó ráadásul minden hordozható adattárolóra is automatikusan feltölti magát, így MP3-as lejátszókat, USB-meghajtókat fertőz, amelyeket másik gépekre csatlakoztatva azonnal reprodukálja magát. Így történhetett meg, hogy egy otthonról dolgozó francia katona pendrivejáról kiindulva megfertőzte a francia légierő hálózatát. A légierő ezért kénytelen volt korlátozni a hálózat használatát, számos egység csak telefonon és faxon volt elérhető, erősítette meg Jerome Eurin, a légierő szóvivője, aki viszont tagadta, hogy a Donwnadup miatt voltak kénytelenek a földön állomásozni a Rafale harci gépek.

A brit Védelmi Minisztérium és a Bundeswehr is elismerte, hogy számos hálózati egységet voltak kénytelenek kikapcsolni, mivel ezekben a körökben több száz számítógépet fertőzött meg a féreg. A Microsoft pedig 250 000 dolláros "vérdíjat" tűzött ki a fejlesztők fejére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!