Napi Online

Eladják az állami filmstúdiókat

Három állami filmstúdió, a Budapest, a Hunnia és az Objektív eladására írt ki kétfordulós pályázatokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.

E stúdiók, valamint a Dialóg és az idén nyáron a Mozgókép-forgalmazási Zrt. és a Pannónia Filmgyártó és Forgalmazó Kft. egyesítésével létrejött Mokép-Pannónia értékesítése, illetve az ezekben gyártott, forgalmazott és a nemzeti filmvagyonba tartozó filmek jogainak kivonása évek óta elhúzódó folyamat. Ennek oka többek közt a szerzői jogok tisztázása vagy a társaságok és a vagyonkezelő szervezetek (korábban az ÁPV Zrt.) közötti vita volt.

A stúdiók privatizálásának feltétele a filmjogok kivásárlása, ami a három, most meghirdetett stúdió esetében lezárult, ezek ellenértéke mintegy 450 millió forint - tudta meg lapunk Száraz Gábortól, az MNV kommunikációs irodavezetőjétől. Az állami stúdiókban 2004 végéig készült több száz film jogainak vagyonkezelője - a jogok kivásárlása után, ami a Mokép-filmek esetében is hamarosan megtörténik - a Magyar Nemzeti Filmarchívum lesz. Az MNV a Budapest Filmstúdió Kft., a Hunnia Filmstúdió Kft. és az Objektív Filmstúdió Kft. százszázalékos üzletrészének értékesítésére írt ki pályázatokat, az ajánlattételi határidő december 19. Az elvárt minimálár a Budapest esetében 30 millió, az Objektívnél és a Hunniánál pedig 11-11 millió forint.

A pályázat első fordulójában az ajánlattévőket alkalmasságuk, filmszakmai referenciáik, a magyar filmgyártás hagyományainak továbbvitelére, a társaságok működésének folyamatosságát biztosító üzleti elképzeléseire, a meglévő és a jövőben előállított filmek tekintetében a Filmarchívummal való együttműködésre és a minimálár megajánlására vonatkozó vállalásaik alapján értékelik. A pályázatok elbírálására kialakított pontrendszer a társaságok jelenlegi és korábbi munkavállalóit és alkotóit a szakmai referenciák értékelésekor külön is figyelembe veszi - tette hozzá Száraz Gábor. A második körbe jutó pályázók közül a legmagasabb vételárat ajánlót hirdetik ki győztesnek.

A Dialóg és a Mokép-Pannónia értékesítése 2009-ben várható; a pályázati feltételeket - a most meghirdetett stúdiókéhoz hasonlóan - a szakmai felügyeletet ellátó Oktatási és Kulturális Minisztériummal egyeztetve határozza majd meg az MNV.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Motoroj #4
    Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.
    Értitek, vagyonkezelő!
    Ha én így kezelném a vagyont, akkor semmim nem lenne, csak pénzem. Csak ez annyival különbözik, hogy nem a saját vagyonukat adják el.
    Szépen épül ez az ország. Le.
  • bippo #3
    Én tök azt hittem, hogy itt százmillókról van szó. Ennyi pénzért lakást alig kapni, nemhogy filmstúdiók minimálára?!
    Itt is biztos az lesz, hogy valami rokon-barát-haver megkaparintja ennyiért, aztán majd továbbadja valami szakembernek többszöröséért.
  • zola2000 #2
    Mindent eladnak a böszméék.
  • galocza #1
    "Eladják az állami filmstúdiókat"
    mit nem?