SG.hu

ISO-szabványként is elérhető a PDF

A PDF (hordozható dokumentumformátum) már ISO nemzetközi szabványként (ISO 32000-1) érhető el.

Ettől kezdve a szabványügyi szervezet felelőssége, hogy kidolgozzák a jelenlegi verzió (1.7) specifikációját, valamint frissítsék és kifejlesszék a jövőbeli verziókat. "A teljes PDF-specifikációt átadtuk az ISO szabványosításhoz, így tovább erősítjük nyitottság melletti elkötelezettségünket" - mondta Kevin Lynch, az Adobe műszaki igazgatója.

A PDF, az elektronikus dokumentumok ábrázolására használt digitális formátum segítségével a felhasználók könnyen, megbízhatóan és a tartalom vagy a megjelenés megváltozása nélkül tekinthetik meg és oszthatják meg a dokumentumokat, a létrehozáshoz, megjelenítéshez vagy nyomtatáshoz használt környezettől függetlenül.

A formátum többek között lehetővé teszi a dokumentumhűség eszköztől és platformtól független megőrzését, a különböző forrásokból származó tartalmak egyesítését, a dokumentumok közös szerkesztését több különböző platformon, a digitális aláírások használatát a hitelesség érdekében, a biztonsági intézkedések és engedélyek használatát a tartalom feletti ellenőrzéshez, valamint az adatok gyűjtését és azok integrálását üzleti rendszerekbe PDF-űrlapok használatával.

Alan Bryden, az ISO főtitkára szerint: "ISO szabványként biztosíthatjuk, hogy ez a hasznos és széles körben népszerű formátum könnyen elérhető legyen minden érdekelt fél számára. A szabvány a szoftverfejlesztők és felhasználók számára is előnyös lesz, hiszen támogatja egy rendszereken átívelő, hosszú távon életképes, népszerű technológia terjesztését."

Az új szabvány, az ISO 32000-1, Document management - Portable document format - Part 1: PDF 1.7 (Dokumentumkezelés - Hordozható dokumentumformátum - 1. rész: PDF 1.7), az Adobe által kifejlesztett 1.7-es PDF specifikáción alapul. A formátum jövőbeli verzióit a szabvány fejlesztéséért és fenntartásáért felelős ISO albizottság (SC 2, Alkalmazások, ISO/TC 171 műszaki bizottság, Dokumentumkezelő alkalmazások) teszi közzé a szabvány újabb részeiben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JeD #1
    "ISO szabványként biztosíthatjuk, hogy ez a hasznos és széles körben népszerű formátum könnyen elérhető legyen minden érdekelt fél számára. A szabvány a szoftverfejlesztők és felhasználók számára is előnyös lesz, hiszen támogatja egy rendszereken átívelő, hosszú távon életképes, népszerű technológia terjesztését."

    Aha. Csak ha pl. az M$ bele akarja tenni az Office-ba, akkor beperelik. Éljen a nyíltság :)