MTI

Kubában is lehet venni számítógépet

Megérkeztek az első "számítógépfecskék" egy kubai boltba, immár a szigetország lakossága legálisan is vásárolhat PC-ket.

Raúl Castro, az új államfő oldotta fel a személyi számítógépek árusításának tilalmát - akárcsak a mobiltelefonokét, az autóbérlését és egyebekét. Az internethez ugyanakkor a legtöbb kubainak továbbra sincs törvényes hozzáférése, csak az állam bizalmát élvező hivatalnokok és újságírók jogosultak a világháló használatára. A számítógép-választék egyelőre meglehetősen egysíkú: csakis egyetlen márka kapható és csak egyetlen boltban. A jövő hétre azonban néhány újabb üzletbe is érkezhetnek masinák.

Az érdeklődés meglehetősen élénk volt: sokan szájtátva bámulták a kirakat üvegén keresztül, ahogy a bolt négy alkalmazottja kibontja a dobozokat, kiemeli belőlük a gépeket, képernyőket és összeállítja a készülékeket. A tényleges vásárlóerő azonban igen gyengécske, mivel egy gép ára 125 ezer forintnak megfelelő összeg, a kubai havi átlagfizetés pedig 3200 forintnyi az állami alkalmazottaknál - akik a kubai munkaerő bő 90 százalékát jelentik.

Komputerek persze eddig is kaphatók voltak Kubában - a fekete piacon. Áruk szintén 125 ezer forint körül volt. Most több gépre vágyó a fekete ár csökkenésére számít, mert kaphatók immár legálisan is ugyanennyiért gépek, kockázat nélkül. A konfigurációk az amerikai Microsoft cég Windows XP operációs rendszerével vannak ellátva, ami az Egyesült Államok Kuba elleni kereskedelmi embargójának lehetséges megsértése, ám Washington nemigen tehet bármit is ez ellen, mivel nincsenek diplomáciai kapcsolatai Havannával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!