SG.hu

A HÉT is az internetadó ellen

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) is elutasítja az internet-hozzáférés és mobil tartalomszolgáltatás terheinek növelését jelentő, a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény módosítását.

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács az információs társadalom fejlődése szempontjából károsnak tartja, ha a járulékalap bővítése érdekében az internet-szolgáltatást és a mobil-tartalomszolgáltatást is beemelnék a kulturális járulék fizetésére kötelezett termékek és szolgáltatások közé. Az internet-szolgáltatás és a mobil-tartalomszolgáltatás fejlődésének kiemelt jelentősége van az esélyegyenlőség megteremtésében, és az információs szakadék szűkítésében, ezért nagyobb állami szerepvállalás lenne indokolt a tervezett újabb terhek helyett.

A HÉT tagjai nem tartják indokoltnak, hogy a szabályozás újabb járulékot rójon az infokommunikációs szolgáltatásokra és ezáltal közvetve a fogyasztókra is, negatívan befolyásolva így az internet ellátottságot, az információs technológiák elterjedését. Mindez azt eredményezi, hogy tovább növekszik Magyarország lemaradása az EU tagállamokhoz képest ezen a területen, gyengülnek az információs társadalom kiépítésének lehetőségei. Véleményük szerint az így óhatatlanul bekövetkező tarifaemelés az állampolgárok számottevő rétegét zárná el a digitális irástudástól.

A HÉT véleménye szerint, szemben a szóban forgó törvényjavaslatban írtakkal, sokkal inkább olyan markáns kormányzati intézkedésekre van szükség, amelyek segítik hazánk információtechnológiai felzárkóztatását az EU-hoz, felgyorsítják az információs társadalom fejlődését, igazságosan osztják meg a terheket a gazdaság szereplői között. Az egyesület komoly hiányosságként értékeli továbbá, hogy a törvénytervezet előkészítésekor nem került sor széleskörű szakmai egyeztetésre. A fentiekre figyelemmel a HÉT azt javasolja az Országgyűlés képviselőinek, hogy a törvényjavaslatot jelenlegi formájában utasítsák el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!