MTI

Korán-ellenes film a világhálón

Egy holland szélsőjobboldali képviselő feltöltötte csütörtökön pártja internetes oldalára Koránt bíráló tizenöt perces dokumentumfilmjét.

Geert Wilders, a többek között bevándorlóellenes nézeteket hangoztató Szabadságpárt (PVV) alapító-elnöke a holland kormány figyelmeztetése ellenére tette közkinccsé Fitna című munkáját (a Koránban szereplő kifejezés annyit tesz, küzdelem). A hágai kormány elhatárolódott Wilders nézeteitől, és arra figyelmeztetett, hogy a muzulmán vallást támadó film olyan erőszakos tiltakozásokhoz vezethet, mint amilyeneket két éve a Mohamed-karikatúrák megjelenése váltott ki. Tartani lehet a kormány szerint továbbá attól, hogy erőszakos cselekményeket hajthatnak végre Hollandiában, illetve holland állampolgárok és intézmények ellen külföldön. A pakisztáni és az iráni kormány már előre élesen bírálta a dokumentumfilmet.

"Állítsuk meg az iszlamizálást, védjük meg szabadságunkat!" - hívott fel Wilders muszlim szélsőségesek által elkövetett kivégzésekről - így a meggyilkolt Theo van Gogh holland filmrendezőről - és a 2001. szeptemberi egyesült államokbeli és más merényletekről készült felvételeket bemutató összeállításában. Azt állította, hogy az iszlám mindent le akar igázni, az uralma alá akar hajtani, és "meg akarja semmisíteni" a nyugati civilizációt.


Bizonyítékul a nem muszlimokkal szembeni viselkedésről szóló Korán-verseket idézett, és olyan muzulmán prédikátorokat mutatott be, akik a "hitetlenek" megölésére buzdítottak. A film emellett Hitlert éltető, a zsidókat becsmérlő fejkendős lányok-asszonyokat mutatott, és egy grafikont arról, hogy egyre emelkedik a muzulmánok száma Hollandiában és szerte Európában. "Hollandia a jövőben?" - tette fel a kérdést, majd gyerekeket mutatott, akiknek arcát vér borította, és egy nőt, akit megköveztek.

A film mondanivalója egyezik azzal, amit a szélsőjobboldali politikus régóta állít, vagyis, hogy a nyugati politika szerinte becsukja a szemét az előtt, amit a politikus az "iszlám jelentette fenyegetésnek" nevez. Wilders - aki már hónapok óta tervezte a film bemutatását - korábban elmondta, azt kívánta szemléltetni, hogy a muzulmán vallás szent könyve "fasiszta", Mohamed próféta pedig "barbár" volt.

Az összeállítás tavaly december óta az egyik fő vitatéma Hollandiában. Egyetlen tévécsatorna és mozi sem vállalta, hogy eredeti formájában bemutassa a dokumentumfilmet, Wilders viszont - aki évek óta erős őrizet alatt áll, miután halálos fenyegetéseket kapott - nem volt hajlandó belemenni, hogy alkotását (amely szavai szerint nem provokáció, pusztán figyelmeztetés) megvágják. Hollandiában éppen pénteken lesz a bírósági meghallgatás annak a muszlim csoportnak a keresete ügyében, amely szerint Wilders műve kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát. A felperes a film közzététele után napi 50 ezer euró kártérítést követel, emellett ötezer eurót minden egyes további becsmérlő megjegyzésért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JL666 #9
    szerintem megfogalmaztad
  • Kornan #8
    Ez a film szerintem nem hazudik,csupán kiemel részleteket az összképből, amit felfoghatunk az igazság egyfajta elferdítésének.De tény ,hogy egyre több az iszlám európában és egyre több a szélsőséges soraikban.Mondjuk erről többnyire a háborúk tehetnek.De azért az nem tetszik nekem,hogy idejönnek európába és egyre jobban ránk akarják aggatni a saját korlátozó szokásaikat.Ha már idejönnek alkalmazkodjanak és tiszteljék az emberek szabadsághoz való jogát.Mondjuk némelyik szokásuknak van értelme,de nem kéne hagyni, hogy a Korán törvényei szerint és a szokásaik szerint ítélkezzenek bárki fölött.A mai korban az iszlám a legintoleránsabb és legerőszakkeltőbb vallás.MI NEM KÉRÜNK BELŐLE KÖSZÖNJÜK!.Így is van elég hülye vallás.Szerinted mit csinálnának azzal a nővel aki nem vesz fel olyan fekete cumót.Némely iszlám országokban megköveznék az tuti.Maradjanak csak a sivatagban,nemsoká úgyis kifogy az olajuk vagy ha idejönnek alkalmazkodjanak,maradjanak csöndben és ne követeljenek maguknak külön jogokat. Tisztelet a kivételnek,mert biztos sok ilyen van.
  • JL666 #7
    felkerült a youtube-ra is. micsoda meglepetés. másodpercenként több komment íródik. nézzétek:
    jutubó
  • JL666 #6
    "A dán iskolákban be akarják tiltani a frikadella/fasírt/ árusítását, mert disznóhúsból készül!!Értitek?A dán gyerekek nem ehetnek a saját iskolájukban disznóhúst, mert oda muszlimok is járnak"

    "Náluk a fő probléma a muszlimok jelenléte. Olyanok, mint nálunk a cigók! Bár ott a túlnyomó részük dolgozik /csak a férfiak/, de azért a bűnözési statisztikán előkelő helyen állnak. Ott is az a baj, hogy minden jogukat ismerik, de a kötelezettségeiket azt persze nem."

    ez durva sztem, de van még pár ilyen...
  • ZsZso #5
    Erről ez jutott eszembe:

    "Két dolgot utálok : ha valaki intoleráns más országokkal, és a hollandokat" (Austin Powers: Aranyszerszám)
  • bvalek2 #4
    A hollandok úgy úszítanak az arabok ellen, mint a nácik a zsidók ellen. Szerintem az a bajuk, hogy sok a muzulmán boltos, meg üzletember, és egyre több pénzük van. Olvastam a Koránt, nincs vele semmi baj, ez a film egyszerűen hazudik. Jártam és dolgoztam olyan helyen, ahol sok a bevándorló, beilleszkednek, taxiznak, boltosok, nyilván vannak akik irígykednek rájuk. Úgy látszik, hogy Európában 60-70 évente meghülyülnek az emberek, és kitör belőlük a gyilkos ösztön. Még megérjük, hogy egy muzulmán országba kell elmenekülnünk az EU-nácik elől.
  • mrzed001 #3
    Politika, már megint a politika ....
    De ha már, bennem egy kérdés motoszkál: muszlimok, törökök, afrikaiak száma durván nő az EU-ban, "állítólag" a 8 éven aluli magyar lakosság 50%-a roma, a világ összlakosságának 1/5-e kínai .... mi lesz itt ????
  • JL666 #2
    jobb lenne európa "leigázása" előtt tennének egy próbát inkább kínával. De tudom még ajánlani az oroszokat.
    Lesz még itt egy két csetepaté...
  • Vorpal #1
    Hát igen - a modern demokráciák a bizalomra épülnek, hogy az állampolgárok
    a kezükbe adott hatalommal nem élnek vissza- bármennyire is fura ez.

    A belső ellenség minden demokrácia legfélelmetesebb rémálma,
    lásd. magyar demokrácia : az ellenzék a demokratikus eszközöket használja fel,
    hogy megbénítsa az országot - valljuk be nem hittük, hogy ez lehetséges,
    állítólag a hatalom uralkodik - prognózis : kurvasok gond lesz még az idegen
    közösségekkel az EU ban.

    Legyőzték a ncikat - legyőzték a kommunistákat - a nacik meg legyőzték
    a kizsákmányolókat a kommunisták meg a nácikat - hogy legyőzzék az iszlámot,
    elő kell venni a nácikat - és igy tovább.

    Ha már felvilágosult demokrácia: kéne nekik visszaküldeni egy slideshowt
    szép matyóhímzéssel az MTV ostromáról - több mint vadállati - reszketnének
    álmukban, hogy ilyen lehetséges.)