Napi Online

Új stúdiót épít a Mafilm

Felveszi a versenyt a magánstúdiókkal a Mafilm, mivel tulajdonosa, a Magyar Mozgókép Közalapítvány egy új, kétezer négyzetméteres műtermet épít a tavaly leégett stúdiója helyett.

A Mafilm-tulajdonos Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) idei legfontosabb feladata, hogy egy új, korszerű filmstúdiót építsen a tavaly júliusban leégett fóti műterme helyett - közölte Grunwalsky Ferenc, az MMK kuratóriumának elnöke. A modern technikával felszerelt stúdió kétezer négyzetméteres lesz, amely duplája a jelentős tűzkárt szenvedett Huszárik műterem alapterületének, a megvalósítása pedig hozzávetőleg 500 millió forintba kerül - tette hozzá Tolmár Tamás, a Mafilm Filmgyártási és Kulturális Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Ez az összeg az építkezés, a hang- és stúdiótechnika, valamint a tereprendezés költségét tartalmazza. Új kiszolgáló létesítmények ugyanakkor nem épülnek a stúdióhoz, a produkciók meglévő másik, szintén ezer négyzetméteres, a Máriássy műteremet is kiszolgáló öltözőket, sminkszobákat, raktárakat használhatják majd.

A Mafilm nagyrészt önerőből valósítaná meg a beruházást - ennek alapja a leégett műteremért kapott biztosítási pénz lenne -, valamint hitelből és európai uniós támogatásból finanszíroznák az építést. A társaság a közép-magyarországi operatív program keretében az ipari parkok fejlesztésére kiírt pályázaton 30 százalékos támogatást igényel - a pályázatot ezen a héten nyújtják be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, illetve a közreműködő szervezethez. Az MMK a budapesti, Róna utcai telephelyének fejlesztését is tervezi, ami profilbővítést jelentene, ám erről Grunwalsky legkorábban az idei filmszemlére ígért részleteket. A kuratóriumi elnök nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy magántőkét is bevonnának a fóti és budapesti fejlesztések finanszírozásába, de akkor a partnerek csak a működtetésre vonatkozóan kapnának kedvezményeket, tulajdonjogot nem szerezhetnének.


Szabadtéri díszlet a Mafilm fóti telepén

A Mafilm elsősorban európai közepes költségvetésű, valamint magyar televíziós és játékfilmeknek kíván infrastruktúrát és szakembereket biztosítani. A zrt. tavaly 460 millió forintos árbevételt ért el, ez 38 százalékos növekedés 2006-hoz képest. A bővülés a külföldi bérmunkáknak és a magyar filmeknek egyaránt köszönhető. (Kapacitásainak jelentős részét márciustól novemberig a BBC számára gyártott - kazettalopásról is elhíresült - Robin Hood-sorozat forgatása kötötte le.) A társaság az előzetes mérlegadatok szerint pozitív adózás előtti eredményt ért el, szemben az előző évi 91 milliós veszteséggel. Akkor gazdálkodását jelentősen befolyásolta leányvállalata, a Mafilm Szcenika (MSZ) Kft. rossz gazdasági tevékenysége, 2006 decemberében hitelezői kérelmére el is indult a cég felszámolási eljárása.

A kft. 278 millió forintos tartozást halmozott fel, aminek rendezésére a vagyonelemeinek értékesítésével sincs remény. A felszámolás ugyanakkor nem érinti a Mafilm Zrt. működését, mivel a jelmezkészítést, berendezést, fegyver- és pirotechnikai szolgáltatásokat a MSZ-től átvett munkatársakkal a társaság tovább végzi, a díszletépítést pedig a volt dolgozók önálló vállalkozásokban folytatják - hangsúlyozta Tolmár. A Mafilm öt leányvállalatából mára csak kettő működik: a világosítással és kamerakölcsönzéssel foglalkozó Mafilmrent Kft. és a hangi utómunkát végző Mafilm Audió Kft.

A filmes szakemberek hiánya a Mafilmnél is érzékelhető, és ebben változás rövid távon nem is várható, mivel az új magánfilmstúdiók elszívják a szakembereket, és a képzés sem követi még az igényeket. Tavalyhoz hasonlóan 2008-ban is öt-hat új ember felvételét tervezi a zrt.; jelenleg mintegy hetven főt foglalkoztat, de a létszám a forgatásoktól függően a szerződéses munkatársakkal néhány száz főre is emelkedhet. A társaság 2008-ban az előző évihez hasonló évet vár, bár az idei kilátások még nem túl jók. Az alacsony dollárárfolyam és a magas üzemanyagár mellett még akár a hollywoodi forgatókönyvírók és színészek sztrájkja vagy a bérmunkára vonatkozó közvetett állami támogatás szabályainak felülvizsgálata is befolyásolhatja az itteni forgatásokat. Az EU ugyanis megkérdőjelezte a magyarországi bérmunkákra is érvényesíthető, 20 százalékos adókedvezmény formájában nyújtott támogatás létjogosultságát. A Mafilmnek eddig egy európai, lekötött produkciója van 2008-ra.

Az évi 5-6 milliárd forint közvetlen filmszakmai támogatást szétosztó MMK 2007. január 29-én lett kisebbségiből százszázalékos tulajdonosa a Mafilm Zrt.-nek. Ekkor kapta meg az ÁPV Zrt.-től - többéves lobbi és előkészítő munka után, pénzbeli térítés nélkül, a Magyar Filmlaboratórium Kft.-vel együtt - a fennmaradó, 86,03 százalékos részvénycsomagot. A költségvetésitámogatás-elosztó tevékenységének ugyanakkor el kell különülnie a filmes cégeket érintő tulajdonosi tevékenységétől, így ezek fejlesztésére ilyen pénzt nem használhat fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!