Szekeres Viktor

Úton a Dűne-feldolgozás

Végre-valahára hivatalos, hogy David Lynch mozifilmje és a SciFi Channel minisorozata után új Dűne készül. Az idei feldolgozások hatalmas sikerét elnézve nem kérdéses, hogy a közönség ki van éhezve a remake-ekre.

A rendező Peter Berg (Királyság, Péntek esti fények) az MTV News-nak mondta el, hogy valóban ő fogja rendezni a Frank Herbert klasszikusából készülő mozifilmet, mely már régen írási fázisban leledzene, ha nem lenne a hollywoodi írósztrájk. Azonban így a munkabeszüntetés alatt egy szót sem vethet papírra a forgatókönyvírókkal, s a film forgatása, akárcsak a bemutatója is, csúszni kényszerül.


Berg a filmre a "big, big, big" tripla jelzőt aggatta, vagyis ígérete szerint kifejezetten nagyszabású produkció várható, melyet ugyan még nem tudni, hogy ki fog megírni, de már megvannak a jelöltek, akiket a sztrájk végeztével egyenként fel fognak keresni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • avman #18
    hmm. még mindig nem teccik érteni. a kirohanásom nem annyira a remake-ek ellen szólt, hanem a szórakoztatóipar azon állítása ellen, h a közízlés az, amit mi mondunk. a fogyasztói társadalom hozományaként kicsit fura a viszony már régóta a nézőközönség (fogyasztó) és a termék előállítója között, talán a las vegas vágállomás egy mondatával lehetne megvilágítani: azért iszom, mert elhagyott a feleségem... vagy azért hagyott el, mert iszom? már nem emlékszem.
    meg azért voltak már nagy bukták sztár + spesöl effekt szintjén is.
  • winnie #17
    de ezt mondom. szóld le, megérdemlik, de ha egyszer te is benne vagy a remake-ek iránt igényt támasztókban, akkor kissé fals a károgás, nem?:)

    "ez semmi másról nem szól, csak h minimális kockázati tőke mellett jussanak maximális haszonhoz,"

    ahhoz nem kell remake. elég pár szpesöl effekt, pár sztár is egy papírlap rajta a sztorival.

    mindenesetre ezt butaságnak tartom továbbra is, mert akkor mindenki ugyanezt csinálná - de nem győzöm leírni, hogy még 20 amerikai remake sem volt az évben. az 10% sem az összfilmhez nézve. (eskü, hogy sokkal érthetőbb lenne az egész, ha az eredeti filmek ellen menne a sírás, hogy túl kevés a remake. az még érthető lenne. hiszen a filmek 90%-a nem remake.)
  • avman #16
    sokat láttam. sztem szinte mindet. ezért akár le is szólhatnám őket. de a postom nem erről szólt, hanem h mi az igény? hálivúd kijelenti, h mivel jó kis marketinggel televágtuk a mozikat mindenféle feldolgozással, főleg az ázsiai részlegről, aminek már volt is törzsközönsége, neve (ne keverjük bele a képregényfilmeket), és a néző meg csócsálta, mert nem kapott mást, és/vagy megnéztem, mert látta az eredetit.
    ez semmi másról nem szól, csak h minimális kockázati tőke mellett jussanak maximális haszonhoz, ami nem elítélendő, csak rohadtul nem kell megideologizálni , h mert a közönség ezt várja el. amit adunk, azt kértek, és nem pedig azt adunk, amit kértek. itt azért nem csöpp különbség van.
  • Kagemusha #15
    A Lynch-féle verzió egészen addig az agyatlan hanghullám-fegyverig jó volt.
    Ugyanakkor a könyvek után a Giedi Prime inkább egy mocsoktelep, ahogy a Lynch-filmben is látszott, a navigátorokat is inkább olyannak képzeltem, mint ahogy abban megjelenítették. A minisorozat csak a szöveg és történethűségben volt jobb, de túlságosan is patyolattiszta volt a könyvekhez képest.
    Talán ez végre az lesz, amire vártam?
  • winnie #14
    "Winni, a rengeteg sok feldolgozásból nagyon kevés ami megérte a nyersanyagpazarlást. A Tégla meg nyerhetet felőlem akármennyi díjat, akkor is csak remake ..."

    csak? ezt sosem értettem, hogy mitől lenne alacsonyabb rendű egy feldolgozás. azt senki sem jelentheti ki, hogy egy filmet elsőre csinálnak meg legjobban. lehet, hogy negyedik nekifutásra lesz a legjobb, amikor kijavíthatják az eddigi hibákat.

    de amúgy meg magadnak mondasz ellent. én sem szeretem a feldolgozásokat (csak azokat, amelyeket nem ismerek alapból, haha, önző vagyok), de onnantól fogva, hogy megnézed/megnézem, igenis van értelmük. (innentől kezdve, ha az ember megnézi annak ellenére, hogy fúj rájuk, az egész csak álszenteskedő sírás:)

    és... attól, hogy az oscar vagy a két tűz között gagyi feldolgozás, én még szeretem őket, mivel nem láttam az eredetit. (akkor még.) és irtó sokan a téglát sem látták eredetiben és ezért (is) tartják nagyra a téglát. nehogymár én döntsem el, hogy nincs igazuk:)

    "Elég gáz, hogy folytatások, remakek és képregényfeldolgozáson kívűl alig képes Hollywood produkálni valami értelmeset."

    szerintem az a gáz, hogy kevés filmet vesznek elő újragondolásra. írtam lejjebb is. idén a havi másfeles átlagos sem érte el a remake-ek száma. havonta 20-25 széles körű premier van, így akit nem érdekel a folytatás és a remake, annak van bőven miből merítenie.
  • narumon #13
    Mi a haverokkal azt beszéltük meg egy hosszú memento után: Hogy a legrosszabb filmek hollywoodban készülnek, de a legjobbak is.
  • Inquisitor #12
    Hát nem tudom, az eredeti Dűne jórsézt arról szólt ami a mélyben történik a felszin alatt, legyen az politikai intrika sé cselszövés vagy a főszerelő(k) belső vergődése és jellemfejlődése.
    A Lynch féle verzió is csak részben tudta ezt visszaadni, a minisorozat meg ugye jól elnyújtva tudta bemutatni. Viszont megint fognak csinálni egy agyatlan akció-scifi-t, akkor inkább hozzá se kezdjenek.

    Winni, a rengeteg sok feldolgozásból nagyon kevés ami megérte a nyersanyagpazarlást. A Tégla meg nyerhetet felőlem akármennyi díjat, akkor is csak remake ... Elég gáz, hogy folytatások, remakek és képregényfeldolgozáson kívűl alig képes Hollywood produkálni valami értelmeset. Lehet jobban járna a világ, ha a most strájkoló forgatókönyvírókat elvinné egy közös partyn beszedett hastífúsz vagy ilyesmi.
  • winnie #11
    "Ez van. Eredetiséget nem gyártanak arrafelé. Vagy csak nagyon nagyon ritkán."

    hmm. egy. miért gyártsanak eredeti, ha az nem kell a népnek? kettő. a 243 bemutatott amerikai filmből 27 volt remake vagy folytatás. alig 10%.

    aki nem szereti a remake-et, az válogasson a többiből. ja, hogy őt is a remake-ek érdeklik?
  • sanner011 #10
    Ez van. Eredetiséget nem gyártanak arrafelé. Vagy csak nagyon nagyon ritkán.
    De ettől még, lehet hogy nem lesz ez rossz...
  • Rykov #9
    Nem szoktam durvákat írni nyilvános helyekre, de most már a tököm tele van a remake lázzal, úgyhogy bekaphatná hálivúd a nemes hímtagomat, de jó mélyen, hogy fulladnának is bele...