Berta Sándor

Európai internetfelmérés: Magyarország a középmezőnyben

Az idei esztendő első negyedévében csupán az európai uniós állampolgárok 15 százaléka telefonált a világhálón - derül ki az Eurostat európai statisztikai hivatal legfrissebb felméréséből.

Az uniós, valamint az izlandi és a norvég háztartásoknak jelenleg az 54 százalékában van internethozzáférés, a szélessávú kapcsolatok aránya 42 százalék. A tavalyi év hasonló időszakában ugyanezek az arány 49, illetve 30 százalék volt. A legtöbb nagy sávszélességű internetelérés jelenleg Izlandon van (76 százalék), a második helyen Hollandia (74 százalék), a harmadikon Dánia (70 százalék), a negyediken pedig megosztva Svédország és Norvégia (egyaránt 67 százalék) található. A lista hatodik helyét Finnország (60 százalék), a hetediket Luxemburg (58 százalék), a nyolcadikat Nagy-Britannia (57 százalék), a kilencediket pedig Belgium (56 százalék) szerezte meg. A Top10-be befért még Németország (50 százalék).

Magyarországon az internethozzáférések 33 százaléka szélessávú, ezzel ebben az összehasonlításban hazánk a 18. helyen áll. Megelőz minket többek között Franciaország, Spanyolország, Észtország, Ausztria és Szlovénia, de mögöttünk van Olaszország, Szlovákia, Lengyelország és Portugália. Magyarországon tavaly a háztartások 32 százalékában volt internet, jelenleg ez már a 38 százalékukról mondható el. A szélessávú elérések aránya is nőtt, a tavalyi 22 százalékkal szemben 33 százalékra. Az európai uniós átlag 42 százalék. A legjelentősebben a szélessávú internetkapcsolatok aránya Írországban nőtt 18 százalékkal, de Németországban, Szlovákiában és Svédországban is 16 százalékos volt ez az érték.

Az Eurostat szerint a magyarok 54 százaléka használ rendszeresen online keresőket, 48 százaléka küld e-maileket csatolt fájlokkal, 27 százaléka chatel és látogat fórumokat, 20 százaléka keres a világhálón szoftvereket, amelyeket utána fel is telepít a számítógépére, 13 százaléka telefonál az interneten, 12 százaléka cserél fájlokat és 8 százaléka már létrehozott legalább egy weboldalt. Az ugyanakkor meglehetősen elszomorító, hogy a magyar felhasználók csupán 21 százaléka védi a gépét a kártevőkkel szemben.

A legaktívabb keresőknek és a legtöbb e-mailt küldőknek az izlandiak és a hollandok számítanak (86 és 83, illetve 76 és 75 százalék), a számítógépeiket a legjobban a norvégok védik (68 százalék). Az izlandiak más szempontból is listavezetők: egyharmaduk telefonál rendszeresen VoIP-programokkal és 31 százalékuk hozott létre már legalább egy honlapot. A legaktívabb fájlcserélők a luxemburgiak és a hollandok (egyaránt 24 százalék).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • s2rk2ny #7
    Röhögnétek ha látnátok milyen számítógépen dolgozik a holland ismerősöm. Egy olyant itt is meg lehet kapni kevés pénzért.
    A hollandról (általában) meg tudni kell, hogy nem ígényes nép. De nem is siránkozik annyit. Teszik/tették a dolgukat és akkor van miből megélni.

    Abban igazatok van, hogy az életszínvonal is közrejátszik az Internet hozzáférés elterjedségében - de nem teljesen. A németek és a hollandok közt a cikk szerint szinte 50% külömbség van. Az életszínvonalbeli külömség a két ország között meg lehetetlen, hogy ekkora legyen (van külömbség, de nem akkora).
  • gregor #6
    sárkány:Ha hazánkban is magasabb lenne a nyugdij összege (nyilván , a te példádnál maradva Hollandiában magasabb a Nyugdij összege,igy egy Holland nyugdijasnak telik számitógépre,mig egy magyar nyugdijasnak kábel tv alapcsomagjára telik,max.)akkor egy budapesti nyugdijas is szivesen levelezne emailben ,vagy az iwiwen gyüjtené volt osztály és munkatársait,ott tartaná velük a kapcsolatot.
  • gregor #5
    sárkány:Nem a nyitottság az oka,a Hollandok kicsivel jobban élnek,azért engedheti meg egy Amsterdami nyugdijas a netet,mig egy budapesti nyugdijas nem engedheti meg magának a netet.
  • s2rk2ny #4
    Kolozsváron pl. a 10/1-es kapcsolat havi 10 Euro (ÁFÁstól). Ki ne tudna megengedni magának egy ilyen árat?

    Szvsz azokban az országokban, ahol nem nagy az Internet hozzáférés azt mutatja, hogy az időssödő lakosság nem tudta (nem akarta) megismerni az Internet adta lehetőségeket. Ismerek olyan 70 év feletti hollandot, aki gyerekeivel naponta e-mail-ezik, ott egyeztetnek mikor lesz a legközelebbi családi összejövetel stb.
    A holland elég nyitott szemléletű társadalom - szerintem innen is jön a magas Internet hozzáférés szám...
  • FoodLFG #3
    Nem igazán arra gondolta. :/ (nekem is kábelen jön a net)
    Már vége azoknak az időknek, amikor volt az analóg modem, meg a szélessáv. Most már nem ártana a szélessáv fogalmát részletezni, hogy pontosan milyen. Nem hinném, hogy sokkal bonyolultabb lenne összegyűjteni ezeket a részletesebb adatokat. Így részletesebb képet kaphatnánk.
  • gregor #2
    FoodLFG:A kábelnet is szélessávnak számit! Azért nem rossz a 33%-os internet használat!
  • FoodLFG #1
    Azért azt meg kellene határozni, hogy mi számít szélessávnak. Jó tudom ádéesel, aszkész. De ezt ugye senki nem gondolja komolyan. Talán nem ártana osztályokra bontani őket. Mert egy 5M/negyed M trélány vonal nem egyenlő egy 5/1-essel például..