Gyurkity Péter

Szériahibás Radeonok a boltokban

Az AMD és a cég több partnere megerősítette, hogy nem kell visszahívni a napokban kikerült hibás Radeon grafikus kártyákat, mivel a BIOS frissítésével megoldható a probléma. Az nVidia eközben tovább erősítette pozícióját a piacon.

A processzorgyártó a Tajvanon megrendezett promóciós eseményen erősítette meg, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nincs szükség a hibás kártyák visszahívására. Az ATI Radeon HD 2000 sorozat népszerűsítésének céljából megrendezett találkozón aláhúzták, hogy egy viszonylag egyszerű BIOS-frissítéssel orvosolható a gyári defekt, ám többen a gyártó szemére vetették, hogy a hibás sorozatok máris kikerültek a forgalmazókhoz.

Az AMD a Radeon 2400 és 2600-os grafikus chipeknél bukkant a hibára, amelyre egy rendszerprobléma miatt került sor a gyártósorokon. Mivel az érintett sorozatokat több partnernek is kiszórták, bármilyek gyártót érintheti az eset, és nem igazán tudni, hogy pontosan mely kártyákról derül majd ki a gyári hiba. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a bibit csak a gyártónál, átfogó vizsgálatok mellett lehet kijavítani, most azonban az AMD kihangsúlyozta, hogy egy egyszerű BIOS-frissítés elegendő a chipek helyrepofozásához. Ezzel a legnagyobb gondokat elkerülik, hiszen - legalábbis a jelenlegi állás szerint - nincs szükség a tömeges visszahívásra.

Időközben a Jon Peddie Research elkészítette legújabb, második negyedévre vonatkozó tanulmányát, amelyben frissítették a jelentős gyártók rangsorát. Eszerint a teljes PC-piacon, vagyis az integrált és különálló vezérlőket egyaránt figyelembe véve, továbbra is az Intel vezet 37,6 százalékos részesedéssel és valamint több mint 30 millió példánnyal, amelyet az második három hónapban szállítottak le. Az nVidia jelentős mértékben javított helyzetén, saját szeletét ugyanis 28,5-ről 32,6 százalékra növelte, összesen 26,5 millió vezérlő leszállítása mellett.

Az AMD/ATI ezzel egy időben némileg visszaszorult, ami elsősorban a DirectX 10-es kártyák késésének köszönhető. A cég összesen 15,8 millió chipet szállított le, részesedésük pedig 21,9-ről 19,5 százalékra olvadt. A VIA javított és 7,7 százalékot tudhat magáénak, a SiS pedig mindössze 2,5 százalékot, ami majdnem a fele az év eleji 4,3 százaléknak. A Matrox alig mérhető eredménnyel, 0,2 százalékkal és 162 ezer chippel szerepel a lista alján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Abu85 #29
    A gyártók készen veszik a kártyákat, mert még nem volt elég idelyük gyártósort csinálni. Sajátgyártmányokkal majd valamikor szeptember fele lehet találkozni. Addig pedig a legközelebbi AMD partner gyártja mind (Sapphire).
  • zidder #28
    De a gyártók többsége csak a GPU-t veszi meg az ATI-tól és azok készítenek kártyát belőle amire később bios-t tolnak, ami lehet gyári, vagy a gyártó által készített. Ha a hiba a Gpu-ban van azt nehéz lesz orvosolni 1 új bios-sal.
    "Az AMD a Radeon 2400 és 2600-os grafikus chipeknél bukkant a hibára" ... és nem a biosban...
  • crisztof #27
    a biost a gyártósoron töltik fel és itt a biztonsági ellenőrzés nem működött megfelelően ezért rossz biost toltak rá a kártyákra.
  • zidder #26
    Kizárt hogy bios hiba... azt írják hogy a chip-ek gyártósorán történt a hiba... ugye ezeket szállítja az ATI a gyártóknak amiből később kártya kászül... A bios csak áthidalni fogja a chip hibáját. Mint pl a Geforce 6800osokon. Amelyikbe hibás pipe volt azt kikapcsolták biosban, és Nem GT vagy Ultra kártya lett belőle hanem XT vagy sima 6800.
  • Sanyix #25
    Mert az emberek megnézik melyik a legjobb kártya, és annak a butított változatát veszik, attól függetlenül hogy a konkurencia hasonló árkategóriája jobb. ATI általában jobb középkategóriában, mégis inkább gf-et vesznek ha éppen nv-s a csúcskártya.
  • Abu85 #24
    Ha szervízben dolgozol akkor láthatod, hogy nagyon sok olyan termék van ami már működésképtelen új állapotában. Sajnos ezekhez a hibás hardverekhez már rég hozzászoktattak minket a gyártók. A nem eladott termékeket már vissza is hívták a legközelebbi partnerekhez, ahol majd elvégzik a BIOS frissítést. Akik pedig megvették visszaviszik és kapnak újat. Igazából ez mindig így működik, akkor van baj amikor a cég és nem hívja vissza a termékeket, mint pl.: Intel P965 első széria (memóriaprobléma), nem hivatalos nv partner gyártotta hibás HSI-vel szerelt GF6600/7300/7600 VGA-k (fordítási problémák), Via K8T900 első széria (kétmagos CPU-kkal való probléma), Sirtec ATX-410W-212 táp a Chieftec/TT is forgalmazta (hibás készenléti kör), és még sokáig folytathatnám...
  • crisztof #23
    én meg az gyanítom hogy ezeken a kártyákon csak a bios a hibás és maga a kártya nem így egy bios frissétés nem áthidalja hanem teljesen megoldja a problémát.
  • dez #22
    Ahhoz nekem is volt "szerencsém", nem a BIOS-a volt szar, hanem maga a kártya (más típus BIOS-ával sem működött, egy csomó alaplapban).
  • zidder #21
    Egyébként meg gyanítom hogy az új bios nem megoldani fogja a problémát, inkább csak áthidalni.
  • zidder #20
    Nem számít mi a hiba, a legtöbb ember csak azt látja hogy szar:)
    De mint már másik is mondták előttem meg utánnam, ez mindig benne van a pakliban.