Ötvös Tibor

A kormány rászállt Michael Moore-ra?

Michael Moore sosem számított Bush kedvencének, így nem meglepő, hogy új filmje, a Sicko alakulását árgus szemmel figyelik. Most, hogy közeledik a bemutató dátuma, a kormány szeretné kivetetni a filmből a kényes részeket.

Moore dokumentumfilmjeit sokan szeretik, ám legalább ennyien állítják: a rendező saját érdekeinek megfelelően vágja össze a filmet. Mindenesetre a rendező komoly sikereket ért már el eddig is. A Kóla, puska, sült krumpli Oscar-díjat ért, a Fahrenheit 9/11 pedig jelenleg minden idők legtöbb bevételét hozó dokumentumfilmje.


Moore előadást tart

Új alkotása, mely a Sicko címet viseli, az amerikai egézségügyi rendszert veszi célba. A produkcióból Cannes-ban bemutattak egy 15 perces jelenetet, ami komoly botrányt kavart. Eszerint a Guantanamóban raboskodó Al-Kaida tagjai jobb orvosi ellátást kaptak, mint a 9/11 terrortámadás sérültjei. Moore elment három túlélővel a táborba, ahol azonban megtagadták az ellátásukat.

Az amerikai hatóságok azonban ezt nem nézték jó szemmel. Állításuk szerint Moore engedély nélkül utazott Kubába és ezzel egy 45 éve létező törvényt sértett meg. A rendező viszont azzal védekezik, hogy tényfeltáró riportot folytatott és ehhez nincs szüksége engedélyre.

A további atrocitások elkerülése érdekében Moore Kanadában letétbe helyezte a film egyetlen kópiáját és csak a június 29-i bemutató előtt pár nappal hozzák vissza és kezdik sokszorosítani a filmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atisz #8
    Michael Moore-nak az elsőpár filmje a jó, amikor a kisemberek vs. multicégek-ről illetve a megélhetésről mesél. Amikor belefolyt a politikába, onnantól már gyengék a filmjei és sokat hazudik is bennük. Kíváncsian várom mikor tér vissza a régi jól bevált témáihoz...
  • asdasdasd #7
    "Moore Kanadában letétbe helyezte a film egyetlen kópiáját és csak a június 29-i bemutató előtt pár nappal hozzák vissza és kezdik sokszorosítani a filmet"

    Már 12.-e óta letölthető...
  • Loverman #6
    Moore alakja legjobban a Team America-ban tetszett, elég reálisan ábrázolták..
  • Morden23 #5
    "Az utolso mondat nagyon furcsa. En mar 3 napja megneztem, DVD-rip minosegben. Eskuszom nem raboltam ki a kanadai letetet!!!"

    PR-fogás, hogy még komolyabban vegyék a filmet. Ha valaki valamit titokban akar tartani, akkor arról mélyen kussol, nem publikálja. Ez kicsit olyan "Gábor most, itt, csak a Blikknek elárulja nagy titkát!".
  • Kaadi #4
    Az utolso mondat nagyon furcsa. En mar 3 napja megneztem, DVD-rip minosegben. Eskuszom nem raboltam ki a kanadai letetet!!!
    Amugy kivancsi lennek hany tisztnek volt az ujja a "Kiloves" gombon, amikor Moore hajoja megjelent a Guantanamo kikotot ovezo biztonsagi vonalnal. A kepernyon keresztul is budos volt a nadragjuk, amikor megszolalt a szirena az ortoronyban...
  • Morden23 #3
    "ha nem lenne, akkor szem-ellenzosek lennenek az emberek"

    Azért ha valaki Moore nélkül nem képes elgondolkodni, az már alapban veszett fejsze.
  • 505thZajcev[PT] #2
    Sztem meg kell az embereknek Moore is, ha nem lenne, akkor szem-ellenzosek lennenek az emberek, es nem latnak a masik oldalrol is a dolgokat. Ezekkel a dokumentum filmekkel tagabb szemleletet ad az embereknek, es ha ehhez az kell, hogy propaganda jellegu legyen, hat akkor ez van...
  • Morden23 #1
    Nincsen bajom Moore-al, a Kóla, puska... tényleg jó volt, a F9/11-et már inkább "érdekes"-nek aposztrofálnám.

    Ettől függetlenül az tény, hogy az ő filmjei is legalább annyira propagandák, mint bármelyik "won't get fooled again" Bush-beszéd. Tulajdonképpen két piócáról van szó, amik az amerikai nép testéből & egymásból szívják a vért - mondjuk elférnek rajta, jó nagy testről van szó.

    Szóval "jó", hogy van egy Michael Moore, de azért az is elég naiv, aki az ő "dokumetációit" 100%-os készpénznek veszi.