Szekeres Viktor

Folytatódik a Fahrenheit 9/11

Michael Moore-nak nem jött be elsőre. Forgatott egy dokumentumfilmet George W. Bush megbuktatásának céljából, de nagyot koppant - majd elhallgatott pár évre. Gond azonban egy szál sem: MM visszatért.

Bár mindenki ekkorát koppanna, mint Michael Moore. Rettenetes számadatok következnek: a Fahrenheit 9/11 minden idők legsikeresebb dokumentumfilmje lett. Míg az addigi doksik örültek, ha összekalapoztak pár millió dollárt, Moore szakított egy nagyot azzal, hogy a Kóla, puska, sültkrumpli 2002-ben 20 milliónál is több dollár bevételt termelt csak az USA-ban. A F9/11 Amerikában 119 milliót, a világ összesen pedig 222 milliót hozott, ami egy alig pár milliós költségvetésű filmhez képest iszonyatosan nagy teljesítmény. Moore azóta multimilliomos, ám úgy tűnik, hogy a republikánusokat sem komálja - bár a jelenlegi elnök már nem indulhat újra versenybe a Fehér Házért, pártjának még mindig lehetnek győzelmi esélyei.

Ezt aláásandó Moore nekiállt, hogy leforgassa a fantáziadús Fahrenheit 9/11 1/2 c. dokumentumfilmet (ha lehet hinni az imdb-nek és a Wikipediának), mely továbbra is a Bush és a Bin Laden család között fennálló kapcsolatot vizsgálná, valamint természetesen az amerikaiak iraki beavatkozását.

A siker garantált, a totális hitelesség természetesen nem, viszont aki szórakozni akar, az biztos megtalálja majd számításait, még akkor is, ha egy dokumentumfilmnek nem biztos, hogy a szórakoztatás a célja. Premier valószínűleg 2008-ban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • echo #16
    "Meggyőződése" mindenkinek van még a gyerekeknek is, nekik spec az, hogy létezik a télapó. Nos önmagába pont ennyit ér egy "megyőződés". A baj az, hogy az amit te érvelésnek nevezel az moore-nál totálisan béna. Egy érv nem egyoldalú, ha kifelejted belőle a neked nem kedvező premisszákat, hanem megszűnik érvnek lenni. Egy sima vélemény nyilvánítás lesz belőle. Olyan mint ha csak úgy bele böffentem a világba, hogy "a sajtos szendvics szar". Nos moore pont ennyit ér. Szerinte bush csúnya és gonosz. ennél többet érdemben nem is mond, csak sok színes és szórakoztató képet kapunk. Még ha a konklúzió egy részével egyet is értenék, mit ér az egész ha az oda vezető út tökéletes homályban van?
  • NEXUS6 #15
    Az amcsi kormányzat a cél érdekében feeláldozza az igazságot, csak az a baj hogy az őket kritizáló Moore is ezt teszi!;(((
  • Komolytalan #14
    Ez az elmélet, amit én leírtam az meg a gyakorlat. Dokumentumfilmet nem úgy készít az ember, hogy elmegyek objektíven fekete afrikába, vagy irakra, vagy egy vágóhídra és elkezdek filmezgetni, hanem tonnaszám gyűjti az anyagot az ügyhöz előtte, és 90%-ig a véleménye is kialakul a dologról mielőtt 1 kockát is forgatott volna.
  • winnie #13
    "Nyilván szubjektív amit készít"

    és egy dokumentumfilmesnek szerintem nem ez a dolga. mm szívesen nevezteti magát dokumentaristának, pedig csak entertainmentet készít (le az angol szavakkal, tudom)

    vannak hiteles doksik és vannak hiteltelenek. amelyik egyoldalú, az nem hiteles, kilép a műfaj medréből. mm azzal, hogy nem utal a másik oldal álláspontjára, sajnos sokszor csúsztat, még ha igaza is van rengeteg dologban.
  • Komolytalan #12
    Demagóg mert van meggyőződése? Ez manapság bűn? 100 éve még azt tartották komoly embernek, akinek volt meggyőződése és érvekkel ki mert azok mellé állni. Most meg demagóg. Nyilván szubjektív amit készít, láttál már olyan állatvédő filmet, amiben kitértek arra, hogy az orvvadászok családjával mi is lesz ha nem lőnek le mondjuk egy elefántot? Mégse fikázza ezeket a filmeket senki sem, hogy egyoldalú. Ebben a témában is a másik oldal nyugodtan csinálhatna dokumentumfilmet amiben bemutathatnák, hogy hűde terrorizmus van, meg csak azért bombázzuk szarrá egy-egy országot, és szórunk meg urán izotóppal, mert mi olyan jófiúk vagyunk. Kíváncsi vagyok hozna-e 119M USD-t.
  • Loverman #11
    michael moore alakja a Team America c. filmben volt a legjobb nekem:D na az betalált.
  • ensomhet #10
    Loose Change 911
    Ez a film is a WTC témájával foglalkozik. Szerintem érdekes. Letölthető, online nézhető stb.
  • Morden23 #9
    Moore munkássága szükséges dolog, én kedvelem a komát, a Kóla, puska nagyon szórakoztató film volt, a Fahrenheit már jóval kevésbé (és szinte kicsit sem informatív), de az tény és való, hogy aki Moore minden szavát benyalja, az egy másodpercre se érezze okosabbnak magát annál, aki a CNN-t, vagy a Bush-beszédeket veszi szentírásnak.

    Ő is csak propaganda, még akkor is, ha ellen-propaganda.
  • echo #8
    Szerintem moore szemfényvesztő és demagóg. Általában azon az oldalon foglal állást ami nekem is szimpatikus, de ez nem változtat semmin. Szerintem amit csinál az harmatgyönge csillogó villogó üres nulla, már a Kóla, puska, sültkrumpli is az volt.
  • winnie #7
    cenzúra? ööö, nem vagy pár száz évvel lemaradva?:)

    félre ne érts, nem bántás, de épp amerikában? ha már doksik a téma, 2006-ban is nagyon durva doksik mentek ki moziba, olyanok, amilyenekre itthon még magánpénzt sem mernének kérni.