Berta Sándor

A hibrid merevlemezek mellett lobbiznak a gyártók

Az öt vezető merevlemezgyártó szövetségbe tömörült, hogy így hívják fel a figyelmet a hibrid háttértárolókra és így segítsék elő az új termékek elterjedését.

A Hybrid Storage Alliance nevű szervezetnek tagja lett a Fujitsu, a Hitachi, a Samsung, a Seagate és a Toshiba. Az öt vállalat egyelőre csak abban állapodott meg, hogy a hibrid merevlemezeiket közösen fogják reklámozni. Később akár közös szabványokat is létrehoznak majd, de előfordulhat az is, hogy az új termékek jelzésére új logórendszert is ki fognak dolgozni.

Az öt cég az első hibrid háttértárolóit a tervek szerint a január 6-án kezdődő Storage Visions 2007 nevű rendezvényen közösen mutatja be. A hibrid winchestereket egyébként elsősorban a laptopokba építik majd be, mivel az integrált flashmemóriák segítségével jelentősen lerövidíthetik a notebookok bootidejét.

Ráadásul, amint azt az Intel a konkurens Robson koncepcióval bebizonyította, nemcsak a bootidő rövidül le, de az egész rendszer reakcióideje, illetve a hibernálásból való visszatérés is. Ezenkívül csökken a készülékek fogyasztása. Azonban a hibrid háttértárolók előnyeinek kihasználásához szükség van egy megfelelő operációs rendszerre is. A Windows Vista rendelkezik két ilyen funkcióval, ezek a Ready Drive és a Ready Boost. Az utóbbi lehetővé teszi, hogy a flash memóriákat vagy például az USB-kulcsokat a rendszer gyorsítására használjuk fel.

A flashmemóriák egyre olcsóbbak, így nagyobb tárolókapacitású modelleket tudnak piacra dobni a gyártók. Jó példák erre a SanDisk legutóbbi és a Samsung tervezett SSD termékei. A gyártók azonban a hibrid merevlemezek minden előnye ellenére sem számíthatnak az új modellek gyors elterjedésére. Az IDC piackutató cég felmérése szerint ugyanis 2010-re csupán a laptopok 35 százalékában lesz hibrid háttértároló.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • huuu #3
    Na itt megjegyzendő a HDD mostani kedvező ára.
    Jó lenne ha így maradna.
    Hibridezzetek, ezek a samsung HDD-k még három évet bírnak.
    Ami nagyszerű...
  • AranyKéz #2
    Emlékszek valamilyen MRAM-ra, ami gyors (mind sebességben, mind elérésben), nem felejti el kikapcsolt állapotban a dolgokat, és állítólag még olcsó is. Avval mi a franc van ?
  • Inquisitor #1
    Nem arról volt szó, hogy 2007 tavaszától csak az a noti kaphat Vista matricát, amiben hibrid vagy SSD meghajtó van?