MTI

Hacker akadémia nyílt Chicagóban

"Erkölcsös" hacker akadémia nyílt Chicagóban; nem arra okítják a beiratkozókat, hogyan törjenek fel titkos adatbázisokat, hanem arra, miképpen védjék meg azokat a hacker gondolkodásmódot elsajátítva - írta a The Christian Science Monitor című napilap szerdai számában.

Az akadémián tanulók a rosszindulatú szoftverek és a tűzfalak áttörésének módszerei mellett persze egy sor olyan internetes trükkel is megismerkednek, amelyek segítségével könnyűszerrel hozzá lehet férni védett anyagokhoz. Az akadémián végzők "erkölcsös hackeri diplomát" szereznek, és arra lesznek kiképezve, hogy a valódi, veszélyes hackerek fejével gondolkodva mindig egy lépéssel előttük járjanak.

A bostoni lap szerint az erkölcsös hacker akadémia talán már elnevezésében is ellentmondásnak tűnhet, pedig nem az. Az akadémiát ugyanaz az egyre növekvő igény hívta létre, amely a szaporodó számítástechnikai biztonsági cégeknek is megélhetést nyújt: a kormány és az üzleti szféra egyaránt óvni igyekszik érzékeny adatait az egyre agyafúrtabban támadó virtuális betörők és rablók ellen.

Szakértők szerint ma már egyre kevésbé fordul elő olyan, az egész világon pusztítást okozó vírus, mint amilyen például a néhány éve dollármilliárdos károkat okozó "I love you" volt. Továbbra is tartani kell viszont azoktól a célzott támadásoktól, amelyek mind több bank, hitelkártya-cég vagy magánszemély ellen irányulnak. Ezeket a "merényleteket" nagyon kifinomult eszközökkel hajtják végre, következésképpen a védekezés sem egyszerű ellenük. Ma már kevesebb a céltalan rombolást okozó hackerkedés, inkább szervezett internetes bűnbandák működnek pénzügyi visszaélések elkövetésére.

A Symantec internetes biztonsági cég 2006 első felében több mint 150 ezer úgynevezett "phishing" támadást észlelt, ami 81 százalékkal haladja meg az előző félévi ilyen támadások számát. (A phishing során az internetes csalók létező bankok, vállalatok nevében hamis e-mail üzeneteket küldenek a gyanútlan felhasználóknak, akiktől személyes adatokat, jelszavakat csikarnak ki, majd visszaélnek a személyazonosságukkal.)

A Computer Economics magazin szerint 2005-ben 14,2 milliárd dolláros kárt okoztak a vírusok és a kódfeltörések, és előreláthatólag 2006-ban is ekkora méretű lesz a kár. A magazin internetes védelmi pénzeket kizsaroló bűnözőkről is beszámolt, akik azzal fenyegetnek meg vállalatokat, hogy a belső számítógépes rendszerekbe hatolva végzetes pusztítást hajtanak végre, ha nem fizetnek nekik. Ezek a 30-as évekbeli chicagói védelmi zsarolóbandák XXI. századi kiadásai.

Az ilyen veszélyek elhárítására a cégek mind gyakrabban íratják be komputeres szakembereiket a különböző biztonsági tanfolyamokra, az újonnan alakult Hacker Akadémiára is, ahová már a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI, valamint a nemzeti űrkutatási hivatal, a NASA számítógépesei is jelentkeztek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!