Berta Sándor

Kiszivárgott az Air Force One tervrajza

A tavalyi adatlopási esetek után újabb hasonló ügy borzolja az amerikai kedélyeket. Ezúttal azonban egy kínos eset miatt állítják az emberek pellengérre a helyi biztonsági szerveket.

Az amerikai légierő (USAF) egyik weboldalán megjelentek az elnöki különgép különleges adatai. A titkosszolgálatok egyelőre még nem tudják, hogy a szigorúan titkos információk miként szivároghattak ki. A helyi San Fransisco Cronicle ugyan nem közölte a portál pontos címét, ám nagyon sok részletet elárult.

A nyilvánosságra került adatok többek között a két Air Force One hívónévvel ellátott különleges Boeing 747 típusú repülőgép rakétaelhárító rendszerére vonatkoznak, de hozzáférhetők az építési tervrajzok is. Az interneten szintén elérhetők azok a pontos információk, amelyek a repülőgépen szolgálatot ellátó őrök pozícióiról, a fedélzeti orvosi rendszerekről és az oxigéntartályok elhelyezkedéséről nyújtanak tájékoztatást. Ezek az adatok mind fontosak lehetnek egy támadást tervező terroristacsoport számára.


Az adatok megjelenése után a rendőrséget és a különböző titkosszolgálatokat azonnal riadókészültségbe helyezték. A nyomozás már tart, ám a szakembereknek egyelőre fogalmuk sincsen arról, hogy miként juthatott hozzá valaki a szigorúan titkos információkhoz és hogyan helyezhette el őket az amerikai légierő egyik honlapján. Érdekesség ugyanakkor, hogy a site tartalmát még nem távolították el. Az igazságügyi szervek minden bizonnyal így próbálják meg felmérni, hogy kiket érdekelhetnek a nem mindennapi dokumentumok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #10
    Itt a doksi:

    http://66.249.93.104/search?q=cache:T5T0FWyFZecJ:www.robins.af.mil/logistics/LGEDA/documents/TechOrds/R10%2520Segment%25208.pdf+&hl=en&ct=clnk&cd=1
  • Anteris #9
    á ez hülyeség, úgyis odamennek egy csomóan, már csak kiváncsiságból is. Velem is megtörtént már, hogy totál érdektelen oldalra ellestem egy hír kapcsán.
  • BlackRose #8
    "Az igazságügyi szervek minden bizonnyal így próbálják meg felmérni, hogy kiket érdekelhetnek a nem mindennapi dokumentumok."

    Sőt az is lehetséges, hogy fake adatok és most figyelik, hogy kit is érdekel... aztán bekopognak
  • PLaci #7
    Amellett, hogy nem 1 bizonyos gépet jelöl az Air Force One, az e célra használt Boeing 747-200B gépek kivitele sem teljesen azonos...
    (Lásd: NCIS egyik első része, ahol a terroristák elintézik, hogy a régebbi kivitelű, nem digitális zárakkal felszerelt gépere száljon átt mindenki.)
  • [NST]Cifu #6
    Hogy egészen pontosak legyünk: ha a gép az Amerikai Légierő állományába tartozik. Marine One a hivójele az elnöki helikopternek (amelyet az Amerikai Tengerészgyalogság üzemeltett), korábban az Amerikai Hadsereg végezte ezt a munkát, akkor a helikopter hívójele Army One volt. De már volt egyszer egy Navy One is, amikor Bush egy S-3 Viking fedélzetén repült az USS Abraham Lincoln fedélzetére. A gépet utána gyorsan ki is állították egy múzeumban. :)
  • peetking #5
    az utolsó mondat szinvonalassá sikeredett
  • peetking #4
    az Air Force One nem egy repülőgép, hanem annak a gépnek a hívóneve amelyen a mindenkori elnök tartozkodik. ha az elnök egy gépre lép akkor az vállik az Air Force One-á. a gép az elnöki külön gép csak akkor Air Force One a hívó neve ha az elnök rajta van, különben nem
  • mrzed001 #3
    Fogadjunk eleve hamis doksik, csak hogy tudják kiket is kell megfigyelni :p
  • item #2
    Hát ez nagyon LOL..
  • bundee #1
    tehat nem a biztonsag a fontos, hanem az, hogy lecsaphassanak - remek...