Gyurkity Péter

Várakozáson alul a CeBIT látogatóinak száma

Sorrendben ötödik alkalommal csökkent a hannoveri kiállítás látogatóinak összlétszáma, ami a szervezők szerint ezúttal a rossz időjárás műve, többen azonban a kedvezőtlen tendencia folytatódását látják az adatokban.

A CeBIT szervezői a hét közepén adták ki záró közleményüket, amelyben értékelték a kiállítás eseményeit, fontosabb mutatóit. Ebben többek között leszögezik, hogy a kedvezőtlen időjárás ellenére kitűnő látogatottsági adatokat mutathatnak fel, és a kiállító cégek, szervezetek várakozásait is sikerült több szempontból felülmúlni. Tagadhatatlan azonban, hogy az érdeklődők száma a tavalyihoz képest is csökkent.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A szervezők egyetlen mentsége, hogy valóban kellemetlen hőmérsékletek uralkodtak a kiállítás napjai alatt, néhol hóval, jéggel tarkítva. A 450 ezres összlétszám így tekintélyes adatnak tűnik, azonban ez is hat százalékos csökkenést jelent a tavalyi évhez képest. A kiállítók száma alig változott: a 2005-ös 6270-hez képest idén összesen 6262 cég jelent meg, amelyből 3300 külföldről, mégpedig 70 országból érkezett. Arról nem árultak el bővebb információt, hogy a CeBIT napjai alatt pontosan milyen értékben köttettek nagyobb üzletek, de állításuk szerint 20 százalékkal nagyobb számot értek el, és néhány tranzakció, megállapodás ezek közül több millió euróra rúg.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Visszatérő kérdés, hogy megállítható-e ez a folyamat, vagy az új korszak, az információáramlás példa nélkül álló felgyorsulásával végképp értelmüket veszítik a kiállítások, nagyobb rendezvények. A jelenség egyáltalán nem új, hiszen - amint arról tavaly részletesebben beszámoltunk - a csökkenő érdeklődés évek óta megfigyelhető, és nem csak a CeBIT, hanem az olyan hasonlóan jelentős rendezvények szervezőit is sújtja, mint a Computex.

Mindeközben a nagy rivális IFA éves rendezvénnyé avanzsált, tehát minden egyes alkalommal konkurenciát támaszt majd Hannoverrel szemben - még akkor is, ha ez utóbbi szeptemberben nyitja meg kapuit. A berlini show rendezői némileg bőbeszédűbbek voltak hannoveri kollégáiknál, és elárulták, hogy 2005-ben 2,5 milliárd euró értékben köttettek üzletek a rendezvény ideje alatt. 40 országból 1202 kiállító jelent meg, ennek fele volt külföldi cég. A jegyárak egyértelműen az IFA oldalára billentik a mérleget: a napi jegy ára a CeBIT-en 38 euró volt, míg az idei IFA-n mindössze 13 euróba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fflx #4
    csak siman egyre kevesebb ember akarja lejarni a labat azert, hogy az erdekesebb dolgot akkor se tudja megnezni ha akrja.

    inkabb elolvassa a neten a hirekben.
  • norti #3
    Persze hogy sokan vannak, csak a kiállításszervezők elégedetlenek, meg a Hannoveri vásártér bérlése/fenntartása sem egy olcsó mulatság. Én 2003-ban voltam kint, akkor sem bírtam egy egész nap alatt megnézni mindent, pedig lejártam a lábam. Az a baj, hogy nagy a kiállítás alapterülete és általában az emberek egy ilyen eseményre max 1 napot töltenek. Megnézik az érdekesebb dolgokat, aztán viszlát. Akkor járna jobban a kiállításszervező, ha olcsóbban adná a napijegyet, esetleg árukapcsolással kedvezményes szállást is ajánlana vagy kisebb területen rendezné meg. De ez csak az én magánvéleményem :)
  • blackeagle #2
    Persze hogy csökken ,hiszen már nem annyira újdonság . Igazán újat nem tudnak kitalálni.
  • szombat #1
    most nem azért, de vasárnap például boldog boldogtalan kinnt volt...
    Hétfőn kicsit jobb volt de még úgy is kurvasokan voltak.
    Egyedül a szoftveres részen nem voltak sokan, de az nem is érdekelt. Néha még az ujságíróigazolványommal sem tudtam mindent megnézni