Zsellér Máté

Csak szex és más semmi. Újra topon a kommersz

A pletyka már a premier hetében indult, a plázák több mint egy hónapja teljes gőzzel vetítik - újra van jó magyar közönségfilmünk!

Szeretnénk szeretni őket. Legtöbben így vagyunk a könnyed stílusú magyar filmekkel, s frissen kikerült óriásplakátjaikat méregető tekintetünkbe a kíváncsiság mellett mindig egyfajta félénk büszkeség is vegyül. Büszkeség, mert megvan a lehetőség, hogy kicsiny hazánk újabb gyermekében a következő Valami Amerikát tisztelhessük majd, és félénk, mert még valószínűbb, hogy a mozijegy árával egy újabb Magyar Vándor ámokfutásának engedünk teret.

Bizony-bizony, el kell ismernünk: a nagy számok törvénye ez eddig nem kedvezett a magyar közönségfilmnek, körülbelül minden Valami Amerikára - a tetszési indexek és kritikusi vélemények alapján - négy vagy öt Magyar Vándor jutott. Sőt, előbbi óta egyértelmű honi közönség- és kritikusi sikerhez nem is volt szerencsénk a könnyed közönségműfajban (tisztelt Kontroll, óriási fejhajtás - bár közönségsiker voltál, engedelmeddel nem sorollak ebbe a kategóriába), sőt néha becsúszott egy Fűrész 2 borzalmaival vetekedő Egy szoknya egy nadrág is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Meg kell vallani, nem indult fényesen december havunk sem. Alig gyulladt fel az első adventi gyertya, a Tapló télapó-ilag kiművelt mozizó óriási rip-off-gyanús Igazi Mikulás plakát kikerültét nyugtázhatta, s egy kicsivel később esküdözhetett égre földre a haveroknak az ember, hogy bár nem evett bolondgombát, a Szőke Kólában tényleg egyedül Majka Papa produkcióját lehet színészi teljesítményként értékelni. Nem is tudta tehát a bizakodni vágyó jóérzésű magyar mozizó hogy mire gondoljon, amikor ikszpluszegyként, a nevenincs elsőfilmes Goda Kriszta rendezte Csak Szex és más semmi bugyirózsaszín plakátjával került szembe - tekintetéből eltűnni látszott a büszkeség, abban többnyire csak a félelem maradt.

A pletyka azoktól a bátor vállalkozó szellemű mozilátogatóktól indult, akik a premier körüli időpontban vállalkoztak a megnézésre, s a hír futótűzként terjedt országszerte. A film bemutatója után mindenesetre egy hónap telt el, ennek ellenére a plázák többsége két teremben, teljes gőzzel vetíti. Lehetséges, hogy igazak a mendemondák, és a Csak szex és más semmiben tényleg a kommersz magyar film rehabilitációjának lehetünk tanúi? Urak, hölgyek, közhírré tétetik, a hír minden szava igaz! Egyértelműen, minden kétséget kizáróan az. Goda Kriszta filmje pazar kis habkönnyű, minden szinten kivágja a rezet, és mindezt olyan halál természetességgel teszi, hogy az ember nem érti, mi akadálya volt eddig annak, hogy e filmélményt semelyik nem volt képes szállítani a honi hasonszőrű alkotások közül.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Történetünk kicsiny fővárosunkba kalauzol, a színház világába, megnyerő, vidékről szerződött aranyifjú főszereplők (Csányi Sándor) és futó kalandokban megcsömörlött sztárszínésznők (Dobó Kata) közé, ahol az alkalmi kapcsolatokat visszajáróként osztogatják a kávé mellé, ahol karakteres, tajtékzó szájú rendezők (Gesztesi Károly) orgánumától hangos állandóan a folyosó. Főhősünk a bridget (vagy inkább terézanyu)-komplexusos Dóra (Schell Judit), immár harmincnál is több gyertya a tortán, de a menő ügyvédpasi egy gyűrű helyett feleségének ismeretségével ajándékozza meg a lassan megállapodni kívánó lányt. A dramaturg-hívatás sem igazán segít rá a párválasztásra: a színházban csak az öntelt pojáca-fickókból akadna horogra, az egyéjszakás kapcsolatokból viszont köszi, de nem, úgyhogy Dóra vállat rándít és szemléletet vált.

Minek férfi, ha csak púp a hátra, viszont az idő szalad, gyerek pedig kéne. Több se kell tehát, mint találni egy tenyészcsődört, aki egy egyéjszakás kaland után hajlandó szedni a sátorfáját, éjjeli ténykedése viszont a kapcsolatosdiban megfáradt lánynak kilenc hónap múltán remélhetőleg kisbabát eredményez. Nincs is jobb hely a pályáztatásra, mint az internet, ami ugyan gáz, de tényleg működik, a jelige pedig legyen "Csak a szex és más semmi" - a "Kutyátlanok kíméljenek"-et úgyse olvasná senki - hadd lássa széles e világ, hogy nem árulunk zsákbamacskát. A kérők pedig jöjjenek csak sorban, mit nekünk gyrosos fiú, mit nekünk hatvan éves színészkolléga, ha a sors könyve (ez esetben egyenlő a forgatókönyvvel) egyszer úgy vagyon írva, hogy egy fránya internetes hirdetés okozta kalamajka vezet majd el az igazi szerelemhez.

Elsőre sablonosnak tűnik? Annak. Esetleg sablonos is? Az. Levon ez bármit az élvezeti értékből? Semmit, az ég egy adta világon. A Csak szex és más semmi könnyen megszerethető, utána meg szerethető, sokszor nézős (akár idézgetős) mozi, amelyet könnyen 2005 magyar filmes kedvencévé érlelhet az idő (ha nem érlelt még eddig is). Míg az Igazi Mikulás nyögve nyeli magát a szomszéd teremben (szegény Cserhalmi György, pedig nagyon nagy színész, de hát az alapanyag...), addig itt csillog a fény a pesti kövezeten. A jól megírt forgatókönyv korrektebbnél korrektebb jelenetekkel ajándékoz meg mindet, a párbeszédek a helyükön, a karakterek közül nem tudjuk, hogy kit szeressünk legjobban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Csányi Sándor újra együtt a hét év után hazatérő osztálytárs Dobó Katával, Schell Judit profin megformált karaktere ha kell, jól megírt helyzetkomikumokhoz szegődik társul, ha kell, meggyőzően láttatja az igaz szerelmet kereső megfáradt fiatal nőt. Gesztesi Károly meg - "szevasz, egyébként Paskó volt" - brillíroz a rá osztott rendező temperamentumos szerepében, Goda Kriszta pedig kiválóan érez rá, hogy a nagydumás színészt vétek volna nem szabadon engedni.

Biztos rosszat is lehet mondani; aki akar tegye, ha úgy tartja kedve. Azonban annyi bizonyos, hogy a film kapcsán a jókedv csak a tizenhat év alattiaknak nem lesz felhőtlen a fránya szülői felügyelet miatt, és mindenki olyan friss, elégedett élménnyel távozhat a moziból, amelyben nagyon régóta nem lehetett része ha könnyű magyar közönségfilmre váltott jegyet. A parádésan debütáló Goda Kriszta pedig éppen, hogy csak fújhat egyet - a hírek szerint az október 23-ra bemutatni tervezett óriás költségvetésű, ízig-vérig magyar Andy Vajna-film (Szabadság, szerelem címmel) direktori teendői a fiatal rendezőnőre várnak.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Csak szex és más semmi
színes magyar vígjáték, 93 perc, 2005

Rendező: Goda Krisztina
Forgatókönyvíró: Goda Krisztina, Divinyi Réka, Heller Gábor
Operatőr: Gulyás Buda
Jelmeztervező: Kisprumik Ádám
Zene: Madarász Gábor
Producer: Kálomista Gábor, Sánta György
Vágó: Csillag Mano

Schell Judit (Dóra)
Dobó Kata (Zsófi)
Csányi Sándor (Tamás)
Gesztesi Károly (Paskó)
Seress Zoltán (Péter)
Czapkó Antal (Ali)
Rátóti Zoltán (András)
Sinkó László (Tivadar)
Jordán Adél (Saci)
Csiszár Jenő (Makai)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #41
    vagy csak neked más az ízlésed, mint a tömegnek.
  • buran #40
    Ha ez a film üdítő színfolt a kritika szerint, akkor talán tényleg megérett a magyar filmgyártás a süllyesztőre.
  • tranceman #39
    Már csak egyvalamit nem értek (pedig végigolvastam mind a 37 hozzászólást) mi az összehasonlítási alapja a Fűrész 1-2-nek és a Csak szexnek?

    A maga nemében szerintem mindkettő jó, de ezen az alapon más műfajból is lehet találni jó s kevésbé jó filmet. (akció, mese, akármi...)

    Egyébként a Csak szex nekem igen kellemes csalódás volt, bár az első 20 perc után összenéztünk a párunkkal, hogy erre ráfaragtunk de a végére mindketten elégedetten jöttünk ki a moziból.

    Persze az is igaz, hogy egyrészről kicsit néha úgy érzi az ember, sikk lett a magyar filmet leugatni. Én igenis ammondó vagyok, jó, hogy újra élni látszik a magyar film s kint is a sokszáz (ezer) filmből jön ki egy-egy "nagy" film! Hogy a Csak szex valaha is ilyen "nagy" lesz-e azt nem tudom, de egy könnyed szórakoztató filmnek tökéletesen megállja a helyét!
  • atlagember #38
    Szerintem a film szuper.
  • who am I 7 #37
    Ez a katica annyira unszimpi nekem :S rgo nálam bukó a film bármennyire is egyszerü és fogyasztható.
    Nem-vagyok oda az ilyen filmekért.Az egyszerü filmek meg szoljanak csak az egyszerű embereknek/aki erre a cimre meg plakátra beindul...
    Szvsz amúgyis elég fos filmek vannak mostanság.Na de nem baj! Jön a MISSION IMPOSSIBLE 3!! GIGALOL :) na mindenkinek jó éjt.
  • zajcev22 #36
    A Fűrész 1-2-re azok mondják, hogy szar, akik nem értik az egész film alatt, hogy mi történik, sőt, még utána sem. Rég nem készült ilyen jó thriller, ekkora költségvetésből.
    A Csak szex és más semmit még nem láttam, de nagyon sok ismerősöm igen, és eddig negaív "kritikát" nem hallottam tőlük.
    Azt hiszem, nekem is ideje lenne megnéznem. :D:D:D
  • Sekler #35
    ez a film nagyon jó kis film, a könnyedsége, a humora nagyon jó, igazán büszke lehetünk erre a filmre, ténlyeg nem egy mélyen elgondolkodtató mélyérzésü film, de fölöttébb kellemes ténlyeg és aki ennyire ellene van az fulladjon meg:P
  • winnie #34
    legalább is szerinted nem szar. sokak szerint pedig szar. sokak szerint az egy is az volt. szerintem mindkettő király:)
  • EvilDevil #33
    A saw 2 nem szar!! Legalább olyan jó mint az első rész.. de semmiképpen nem szarabb... mellesleg nem a
    vértől lesz jó egy film, hanem attól, hogy sose tudod mi fog éppen történni...

    ja és a fűrész nem tipikus horrorfilm... inkább a thiller kategória..
  • Anteris #32
    jaja, a dugásra egyből kinyílik a csipájuk a tömegeknek