Gyurkity Péter

Kritizálják a GTA SA erotikus jeleneteit

A játékszoftverek korosztályos besorolását végző szervezet magasabb kategóriába helyezné a GTA San Andreast, a játékban található nyíltan erotikus jelenetek miatt, amelyeket egy külön módosítással hívhatunk elő.

Az elmúlt hetekben egy érdekes módosítástól voltak hangosak a rajongói oldalak, amelynek révén minden korábbinál közelibb kapcsolatba kerülhettünk játékbeli barátnőinkkel, és az új jeleneteknek köszönhetően mindezt akár végig is nézhettük. Nem csoda, hogy a "San Andreas Hot Coffee 18+" rövid idő alatt óriási érdeklődést váltott ki, és csakhamar az egyik legnépszerűbb módosítássá nőtte ki magát.

A dolog pikantériája, hogy az újonnan felfedezett erotikus jelenetek nem utólag kerültek a játékba, hanem a Rockstar fejlesztőinek munkáját dicsérik, és a dobozos verzió részeként kerültek ki a piacra. A vállalat ugyanis csak a fejlesztés közben, utólag döntött az erotikus részek kivágásáról, amivel valószínűleg éppen a túlságoan szigorú korosztályos besorolást kívánták elkerülni. A fejlesztők érdekes módon mégis a játékban hagyták a jeleneteket, és azok letiltásával igyekeztek elkerülni a botrányt, ezzel azonban csak előkészítették a talajt a fanatikus moddolók számára.



A New York Times információi szerint az Entertainment Software Rating Board most éppen ezen jelenetek miatt változtatná meg a játék eddigi besorolását, és a 17 éven felüliek helyett kizárólag felnőttek számára ajánlaná azt. Egy ilyen döntés nyilván hátrányosan érintené a Rockstart, hiszen a szigorúbb besorolás alacsonyabb forgalmat, azaz kevesebb bevételt eredményezne. Jól mutatja ezt, hogy a 2004-ben megjelent játékok alig egy százaléka kapott ilyen szigorú véleményezést. A Rockstar ennek ellenére teljes együttműködéséről biztosította a szervezetet, miközben abban reménykednek, hogy az ESRB végül az eredeti besorolás mellett dönt, mivel a rajongók által végrehajtott módosítás a vállalaton kívül álló fejleménynek minősül.

Magyarországon szintén meglehetősen szigorú besorolást kapott a játék, persze az már teljesen más kérdés, hogy a 18+ jelzést mennyiben vesszük figyelembe. Nyilvánvaló, hogy az erőszakos játékok nemcsak a felnőttek kezében fordulnak meg, sőt a 10 és 20 év közötti korosztály fokozottan fertőzött - erre a különböző híroldalak, rajongói oldalak fórumai elég bizonyítékkal szolgálnak. Éppen ez az, amit a szabályozók szeretnének elkerülni, de kérdéses, hogy a szigorúbb besorolás - bármennyire is szigorúan veszik azt a nyugati országokban - mennyiben járulhat hozzá ehhez.

Részletes bemutató cikkünk a játékról

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)