MTI

Megelőzhetők a villámcsapás okozta elektronikus károk

Egy átlagos háztartásban egyetlen villámcsapás is okozhat több százezer forintos kárt az elektronikus berendezésekben, ám mindez megelőzhető egy mintegy tízezer forintos berendezés hálózatba való beiktatásával.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és az American Power Conversion (APC) magyarországi képviseletének közös sajtótájékoztatóján elhangzott: bár az APC felmérése szerint a háztartások egyhatodának volt már villámhoz kapcsolódó áramellátási problémája, az emberek 60 százaléka mégsem tudja, hogy milyen villám- és túlfeszültségvédelmi megoldások léteznek.

A probléma időszerűségét mutatja, hogy az OMSZ felmérése szerint júniusban csap le a legtöbb villám - mondta Wantuch Ferenc, az OMSZ főtanácsosa. Hozzátette: évente átlagosan 28-33 zivataros nap van Magyarországon. A zivatarok közel 95 százaléka a nyári félévre esik, az év legzivatarosabb hónapja a június. Tavaly például összesen 30 220 villám csapott le, ezek közül 10 849 júniusban. Az eseményen Horváth Tibor, a BME professzora elmondta: a villámhárító, az elsődleges villámvédelem feladata az, hogy felkínáljon a villámnak egy biztonságos becsapási pontot, és az áramot a földbe vezesse. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy teljes biztonságban legyenek az elektronikus eszközök. A villámok áramának egy része ugyanis behatol a villamos hálózatba vagy a telefonhálózatba, a hírközlési és informatikai rendszerekbe, s a fellépő túlfeszültség tönkreteheti az érzékeny berendezéseket, esetenként zárlatokat vagy tüzeket okozhat. Horváth Tibor aláhúzta: a villámcsapások másodlagos hatásaitól túlfeszültségvédelmi eszközökkel kell védeni a berendezéseket.

Bíró Viktor, az APC Magyarországi Képviseletének értékesítési vezetője elmondta: a Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint 2004-ben Magyarországon 31.500 alkalommal jelentettek be villámcsapás kárt, s a biztosítók 1,7 milliárd forintot fizettek ki. Az APC tavaly készült felmérése szerint az elmúlt évben a magyar háztartások 53 százaléka észlelt áramellátási problémát, és ezek 17 százaléka villámcsapásokra vezethető vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #9
    Nekem ezért van kábeltévés védő :-D

    A hálózat meg WiFi, ha azon átcsap, akkor grat neki :D
  • babajaga #8
    "a villámcsapások másodlagos hatásaitól túlfeszültségvédelmi eszközökkel kell védeni a berendezéseket."

    Az a baj hogy a villámcsapás akkora túlfeszültség hogy a túlfeszültségvédő is kimegy.
  • blaze #7
    "a Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint 2004-ben Magyarországon 31.500 alkalommal jelentettek be villámcsapás kárt, s a biztosítók 1,7 milliárd forintot fizettek ki."
    Hát csak fizessenek, hisz az a dolguk!!!!!
  • Hegyikecske #6
    Hmm lol ennek a hírnek nincs semmi hírértéke.. eddig is voltak szünetmentes tápok amik nem csak a túlfeszültésg ellen védnek hanem áramingadozás esetén is kielégítő energiát adnak... Nekem nem apc de van szünetmentes tápom, amennyi vihar itt van arra elég... Kihúzni a konnektorból főleg falun vagy kisebb helyeken szokás, itt max elmegy az áram de ott jobban ingadozik is
  • Ecology #5
    Szerintem az a legjobb megoldás ha az ember a számítógépét ,drágább tv-t egyszerűen kihúzza a fali aljzatból amig tart a zivatar.A felmérések szerint ezek nem tartanak tovább 15-20percnél.
  • Tetsuo #4
    Nekem nem kell APC, inkább vágna bele a villám ebbe a xarba! Akkor lenne új gépem..
  • noss #3
    én láttam egy kigyulladt APC elosztó maradványát.
    kigyulladt, így közbelépés nélkül akár tüzet is okozhatott volna!!!!
    azóta nincs bizalmam az ilyen kütyükhöz

    a biztos megoldás villám ellen: független legyen az áramellátásod a hálózattól... :P
  • concrete #2
    ehehe
    nekem is volt/van, de sajnos arra az apróságra nem figyeltem, hogy a kábeltv és belement a gépbe egy TV kártyán ....
  • Frenzy #1
    Nekem is van APC tulfeszvedos eloszto meg halozati csatlakozot vedo .. akarmi :)