Berta Sándor

Elfogták a legkeresettebb hackert

A brit rendőrség által Londonban elfogott 39 éves számítógépes szakértőt az amerikai hatóságok a világ legveszélyesebb katonai hackerének tartják.

Gary McKinnon a vád szerint többször is behatolt az Egyesült Államok Nemzeti Légi és Űrrepülési Hivatalának vagyis a NASA, illetve az amerikai fegyveres erők számítógépes rendszereibe. Már 2002-ben egy államügyész minden idők legnagyobb katonai hackerének nevezte a 39 éves brit férfi tevékenységét. A számítógépes szakértőt hosszú évek kitartó nyomozása után kedden este tartóztatták le a brit fővárosban.

A Scotland Yard egyik szóvivője megerősítette, hogy a Londontól északra fekvő Wood Greenből származó gyanúsítottat jelenleg egy rendőrőrsön tartják fogva. A férfi korábban rendszergazdaként dolgozott, egy ideje azonban munkanélküliként tengette az életét. Az Egyesült Államoknak való kiadási procedúra ma kezdődött meg Nagy-Britanniában. A vádirat szerint a gyanúsított 2001-ben és 2002-ben az Egyesült Államok Hadseregének, a NASA-nak és az amerikai védelmi minisztériumnak, vagyis a Pentagonnak összesen 53 számítógépébe hatolt be engedély nélkül. Az amerikai kormány szerint a cselekedeteivel okozott kár összege meghaladja az egymillió dollárt.

Az amerikai igazságügyi szervek 2002-ben 8 pontban foglalták össze a férfi ellen felhozott vádakat. A hacker összesen 14 államban követett el bűncselekményeket, többek között behatolt a Virginia szövetségi államban lévő Fort Myerben a hadsereg egyik számítógépébe és ott adminisztrátori jogokat szerzett, majd törölt 1300 azonosítót. Azonban ez még nem volt elég, mert fontos rendszeradatokat is eltávolított, ellopott jelszavakat és előkészítette a terepet ahhoz, hogy később még több számítógépbe törhessen be. Gary McKinnon egy New Jerseyben lévő katonai támaszpontról összesen 950 jelszót lopott el. Mivel az eset közvetlenül a New Yorkot ért terrortámadások után történt, az amerikai fegyveres erőknek az egész számítógépes rendszert egy hétre le kellett kapcsolniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #28
    Hmm tényleg fura... az ilyen embereket alkalmazni kéne nem lecsukni. És végül írnék egy idézetet: Csak hozzáállás kérdése hogy hacker lesz az emberből, vagy programozó.
  • TheZsenyka #27
    "Elfogták a legkeresettebb hackert"

    De ha elfogták, akkor nem Ő a legkeresettebb.
  • mrzed001 #26
    Ha tényleg fel tudta törni, akkor el kellene gondolkodni azon, hogy egy ilyen zseniális szakember miért munkanélküli ??
    Ha egy script kiddie, akkor pedig szuperbénák az amcsik, és csak annyi a kár, amennyi az informatikusuk végkielégítése (maximum)
  • Socki #25
    Ebben a kib....tt világban az USA-nak mindent szabad!!! Egyénekről törvénytelen módon cégeken keresztul infot gyűjteni, szokásaikat kémprogramokon keresztül sasolni! Bezzeg ha valaki őket piszkálja az törvénytelen és káros!!!
  • immovable #24
    Amerika az idiotizmus hazája, míg anglia a pincsikutyája...csak nehogy ez is a terroristák kezébe kerüljön...
  • keeny #23
    Orgi-CRPD ezt a cikket szerintem tökre másolták innen
  • mechorg #22
    kitörölte a halottakat? kedves
  • vgez #21
    9/11 óta a terroristák után új mumus a hacker amivel lehet ijesztgetni az usa beeee-t
  • FTeR #20
    nem jértam utána, de igaz amit mondasz, akkor USA csak szeretné, ha ez a fószer lenne a legkeresettebb betörő :)
  • fie #19
    jó - rossz
    hacker - cracker
    jedi - sith
    Kár hogy a hacker rosszúl idegződött be, de ezt mindíg elmondom