SG.hu

Gyurcsány megnyitotta a Vajdaság első eMagyar pontját

Gyurcsány Ferenc felavatta az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával, a "Szülőföldön az információs társadalomba 1" pályázatnak köszönhetően létrejött első vajdasági eMagyar pontot Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban.

2005. május 29-én az eMagyar pontok sorában harmadikként, a horvátországi Pélmonostoron Jambrik Mihály, az IHM államtitkára nyitja meg Horvátország első eMagyar pontját. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a határon túli magyarság információs társadalomba való bekapcsolódását kiemelt misszióként kezeli. Célja, hogy a határon túl élő magyarság szülőföldjük legdinamikusabban fejlődő közösségévé váljon.


A határon túli magyar szervezetek az IHM-mel együttműködve elkészítették helyi informatikai fejlesztési stratégiájukat, amelyek alapjául szolgáltak az IHM 2004-ben meghirdetett "Szülőföldön az információs társadalomba" címet viselő programjának. A program fő eleme a hazai eMagyarország pontok mintájára kialakított ún. eMagyar pontok határon túli magyarlakta településeken kialakítandó hálózata, amelynek célja, hogy a lakosság a közösségi internet-hozzáférési helyeken ingyen vagy kedvezményes áron használhassa az internetet.


A programra rendelkezésre álló 228 millió forintból 140 millió 30 ezer forint az eMagyar-pontok létrehozását, több mint 26 millió forint a tartalomfejlesztést, közel 15 millió forint az informatikai képzést, közel 21 millió forint a magyar kultúra digitális megőrzését, és 24 millió forint az audiovizuális fejlesztéseket szolgálja. A programnak köszönhetően 179 eMagyar pont nyitja meg kapuit a határon túli magyarok lakta településeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • YakooZa #3
    bazz Kosztolányiban... az szar..
  • YakooZa #2
    hol van az az e pont pontosabban?:)
  • szombi #1
    Én egyáltalán nem akarom ellenezni a magyarlakta területeken lévő eMagyar pontok létrehozását.
    De amíg a ,,magyarlakta belföld'' nagy része nem jut internethez, addig azokra kellene koncentrálni!!!