awender

Mégis számít a méret!

Torontói kutatók egy csoportja felfedezte, hogy a hímek szerszámának mérete bizony számít - legalábbis a guppihalak egy alfajánál.

A moszkitóhal - mely nevét táplálkozási szokása után kapta - tanulmányozása során jutottak arra a következtetésre, hogy a nőstény halak a jól felszerelt hímeket előnyben részesítették töpörödöttebb társaiknál, és mintegy 80%-al több időt töltöttek a nagy nemi szervvel rendelkező hímeknél. Ha a szexet nem számítjuk, nagyobbnak lenni nem feltétlenül jobb! A nagyobb eszközzel megáldott moszkitóhalak esélye az életbenmaradásra ugyanis csekélyebb.

"Klasszikus evolúciós döntés - vagy nőstényeket vonzunk, vagy elkerüljük a ragadozókat" - nyilatkozta a Washington egyetem diákja, Brian Langerhans, akinek tanulmánya a "National Academy of Sciences" jövőhéten megjelenő számában lesz publikálva. "A nagyobb genitália javítja a szaporodás esélyét, de az áldozattá válás esélye is jelentősen megnő."


Mindez azért, mivel a nagy genitáliával - melyet gonopódiumnak hívnak - rendelkező hím moszkitóhal kevésbé tud gyorsan úszni - közölte Langerhans. "A nőstények ugyan előnyben részesítik a nagy gonopódiummal rendelkező hímeket, de egy ekkora vissza nem húzódó szerv, mely kilóg a testből, jelentős visszahúzó erő lehet, hiszen semmi egyébre nem használható, tehát összességében a gonopódium lassabbá teszi a moszkitóhalat" - írja Langerhans, aki a gonopódiumot rúdszerű képződménynek írja le, mely a hím testhosszának 35%-ot is elérheti.

A hím moszkitóhalak udvarlás során gonopódiumukat lengetik a nőstény felé. A kisérlet során 50 nőstényhalat raktak egy olyan akváriumba, melynek mindkét végén videót játszottak le, az egyik oldalon egy átlagos, a másikon egy 15%-al nagyobb nemi szervvel megáldott hímről készült felvétel futott. A halakat több mint 1000 percen át figyelték, és az eredmény egyértelmű volt: mindegyik nőstény a nagyobbat választotta.

A moszkitóhalak egyébként azon ritka halfajták közé tartoznak, melyek nem raknak ikrákat, hanem a szaporodás után a már ikrából kikelt kishalakat hozzák világra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirLord #19
    lehet
  • Ornyesz #18
    Arról nem szólt a cikk, hogy hány kísérletet végeztek - hány hímmel. Mert ha csak 1 kísérlet volt azzal a 2 hímmel, az még nem bizonyítja, hogy a nagyobb gonopódium miatt választották volna a hímet. Ezeknél a fajoknál az is számít, hogy mennyire aktív, "rámenős" hímek veszik körül a nősténnyt.
  • Adam II #17
    "Klasszikus evolúciós döntés - vagy nőstényeket vonzunk, vagy elkerüljük a ragadozókat"-Brian Langerhans

    Ő tuti ,hogy az "elkerüljük a ragadozókat" módszert választotta

    Egyébként ezek a perverz emberek nevezik magukat tudósnak akik azon élveznek ,hogy hány centis egy hal farka (a másik farka tudod a "rúdszerű képződménye").
    Legközelebb biztos lóval kísérleteznek és felkérik Ciccolinát ,hogy tapasztalatai alapján tanácsokat adjon mert..a lónak nagy pucolója van ,jó pucolója van

  • SirLord #16
    A tudosok megigelték, hogy az átlagosál nagyobb nemi-szerv akdájozza a himeket a mozgásban. Az esetek 87%-bn a nöstények szájukkal rácsimpaszkodtak a him nemiszervére, ezzel akadájozva a mozgásban:DDDDDDD
  • lokko #15
    egyértelmű akkor mi az evolúciós előny, az áramvonalas nagy dákó amit csóválva evezni is lehet előre :D vízbe ugrom és kipróbálom :D
  • burninhell #14
    lol
  • maozedong #13
    hím testhosszának 35%-ot is elérheti.
    bokáig érő fasszal nálunk is lassabbak lennének az emberek :D
  • ShaiHulud #12
    egyebkent ez a cikk hulyeseg ugy ahogy van. ha volt mar valakinek guppija az lathatta hogy elsosorban az szamit hogy mennyire szines a him, azonkivul a parzas a guppiknal ilyen "sunyi" modon zajlik:) kifesziti az uszoit a nosteny elott, aztan veletlen szeruen raront a nostenyre es a bokodojevel odabok:)
  • ShaiHulud #11
    mivel az ilyen elevenszulo fogasponty feleknel ezt a szervet bizony gonopodiumnak hivjak. ami != penisz.
  • sz4bolcs #10
    Nagyon nagy szöveg. :))