SG.hu

Decemberben az iPod volt a spamküldők kedvence

Decemberben a kéretlen levelek többsége az "iPod mániát" használta ki, és a példátlan sikerű MP3 lejátszót kínáló kéretlen reklámlevelekkel árasztotta el az elektronikus postafiókokat.

A levélszemét-küldők nagy lendülettel vetették bele magukat a világszerte egyik legkeresettebb karácsonyi ajándékkal, az iPoddal kapcsolatos csalásokba. A készlet decemberi kimerüléséről szóló hírek egy időben jelentek meg a korlátozott számban piacra dobott vagy nagymértékben leárazott iPodokat kínáló kéretlen reklámlevelekkel. Néhány e-mail - gyanús nyereményjátékok keretében - még ingyen is kínálta a terméket. Az iMac Mini és az iPod shuffle januári megjelenésével további, úgynevezett "életstílus levélszemét" támadásra számíthatnak az e-mail felhasználók.

A Clearswift által készített Spam Index novemberi kiadásában a Rolex volt az egyetlen divatmárka, azonban a decemberi felmérés azt mutatja, hogy a különböző divatmárkákat kínáló kéretlen levelek száma folyamatosan nő. Az új ruháktól kezdve a hamisított Yves Rocher és a Sephora francia kozmetikai cikkekig a trendi termékeket kínáló e-mailek száma jelentősen megnövekedett az utóbbi néhány hétben. Úgy tűnik azonban, hogy a spamküldők főként még mindig olyan termékeket kívánnak eladni, melyeknek inkább a bolhapiacokon lenne a helyük. Ahogy a Spam Index az utóbbi 18 hónapban kimutatta, a levélszemét-küldők mindig készen állnak új termékekkel bővíteni kínálatukat.

December egyik legfurcsább kéretlen reklámlevele a Ken-Tables cégtől érkező levél, mely egy dohányzóasztallá alakítható kutyaketrecet kínál, amit a kutyabarátok bárhol elhelyezhetnek a lakásban anélkül, hogy szégyenkezniük kelljen miatta. A szintén eladásra kínált "Bow-Lingual" elnevezésű kutyatolmács pedig azt ígéri, hogy az ugatást angol nyelvre fordítja. A csalások egyre meggyőzőbbek: az Amazon, illetve eBay levélnek álcázott e-mailek hosszúak, és a számítógépes bűnözők nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy hitelesebbé tegyék ezeket a ravasz leveleket. A hivatalos szállítólevél utánzatok és az álweboldalak száma jelentősen megnőtt.

A vékony pénztárcájú szerelmeseknek sem kell többé elhalasztaniuk esküvői terveiket, mivel a spamlevelek "gyémánt" jegygyűrűket kínálnak. December további újdonsága volt, hogy most először utazási ajánlatok is bekerültek a Spam Indexbe, tehát a friss házasok akár a nászútjukat is megszervezhetik a levélszemét-küldőkön keresztül. A gyógyszeripari kéretlen levelek leggyakrabban libidót növelő szereket ajánlanak; az összes levélnek alig kevesebb mint 35%-a érkezik ezektől a tablettaügynököktől. A súlycsökkentést — mely különösen aktuális az évnek ebben a szakaszában — és a nemi szervek nagyobbítását kínáló levelek 2,6%-os és 5%-os részesedést szereztek a teljes spamlevelezésből. A vállalat december legfurcsább kéretlen levelének díját egy hazugságvizsgáló berendezéseket kínáló e-mailnek ítélte, amely egyben a leghosszabb spam is egyben. A készülék referenciái között megtalálható a CIA, a Guantanamo támaszpont, az Egyesült Királyság és Németország kormánya, valamint a Közel-Kelet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!