SG.hu
SG-s karácsonyi mézeskalács
Egyik kedves olvasónk/fórumozónk Szabina küldte be az alábbi mézeskalács kompozíciókat. Ezekkel a fényképekkel és Szabina mézeskalács receptjével szeretnénk minden kedves olvasónknak boldog karácsonyt kívánni!
Az SG.hu szerkesztősége
Az SG.hu szerkesztősége


Az "SG-s" karácsonyi mézeskalács receptje
Hozzávalók: 1 csomag mézessüti fűszerkeverék, 50 dkg cukor, 30 dkg rozsliszt, 45 dkg búzaliszt, 15 dkg méz, 6 tojás, 1 dkg szódabikarbóna.
Elkészítés:
1. 5 tojást és cukrot és 1 csomag mézessütemény fűszerkeveréket a langyosra melegített mézzel habosra verjük.
2. A rozslisztet a búzalisztet és a szódabikarbónát keverjük össze és adjuk lassan a habos masszához.
3. A tészát gyúrjuk simára és hagyjuk egy éjszakán át kelni. (Én csak 1 órára szoktam hűvös helyre tenni, szerintem annyi elég, különben a méz és a cukor megdermed, és nehéz lesz kinyújtani.)
4. Nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagra és szaggassuk ki a kívánt formákat, végül kenjük meg tojással.
5. Közepes hőfokon (180-190 °C) süssük ki.
Ebből a mennyiségből kb. 1 kg tészta lesz, ami elég sok (a család létszámához kell méretezni). Én csak fél adagot szoktam készíteni, abból 4 tepsire való lesz.
Miután kihűlt a süti, készítsünk cukormázat!
Hozzávalók: 2-3 tojásfehérje, annyi porcukor amennyi besűrűsíti (Kb. 10-15 evőkanál)
Elkészítés:
1. A tojásfehérjét habverővel felverjük, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot, amíg sűrű nem lesz.
2. Miután besűrűsödött egy kisebb méretű nejlon zacskóba töltsük. A zacskó egyik sarkán pici lyukat vágunk, majd kedvünk szerint díszíthetjük a formákat.
3. A sütiket díszíthetjük dióval, vagy mogyoróval, illetve kandírozott gyümölcsökkel.
Ezzel kívánok mindenkinek békés, boldog karácsonyi ünnepeket!
Szabina
