SG.hu

A gyártó felel az elektronikai hulladék begyűjtéséért

A jövő évtől az elektronikai berendezések gyártóinak és forgalmazóinak gondoskodniuk kell hulladékká vált termékeik egy részének visszagyűjtéséről, illetve újrahasznosításáról.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter kijelentette, az ezekről szóló új jogszabályokkal érvényesül az az európai uniós irányelv, miszerint a hulladékhasznosításban a költségeket az adófizetők helyett inkább a gyártóknak és forgalmazóknak kell állni. A miniszter az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről és kezeléséről szóló rendeletről közölte: a döntés szerint a gyártóknak és forgalmazóknak az elhasználódott eszközöket meghatározott arányban vissza kell fogadniuk, majd egy részüket hasznosítaniuk, másik részüket pedig ártalmatlanítaniuk kell.

Az uniós követelményeknek megfelelően évente egy lakosra vetítve négy kilogramm, háztartási elektronikai berendezésből származó hulladékot kell begyűjteni és hasznosítani 2007-től. "Magyarországnak két év átmeneti mentességgel, 2008. december 31-ig kell elérnie ezt a begyűjtési arányt" - közölte Persányi Miklós. Kategóriától függően a berendezések 50-80 százalékát kell majd újrafeldolgozni. A szakminiszter hozzátette, hogy a visszavételi kötelezettség kiterjed például a háztartási gépekre, az informatikai és távközlési berendezésekre, a szórakoztató elektronikai cikkekre és az elektromos barkácsgépekre.

A szabályozás fontos eleme, hogy az elektronikai hulladékoktól ingyen szabadulhatnak meg a fogyasztók. A gyártókat és a forgalmazókat a számukra előírt kötelező visszafogadási és hasznosítási arány ösztönzi majd arra, hogy ne csak saját termékeiket, hanem más gyártókéit is visszafogadják. A miniszter reményei szerint a szabályozás különböző akciók formájában piaci versenyt is generálhat a hulladékká vált berendezések visszavételéért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)