SG.hu

Kína: legalább 54 internetező ül börtönben

[Mediainfo] Az Amnesty International szerint legalább 54-en ülnek börtönben azért, mert a vádak szerint politikai (ellen)véleményük vagy más, veszélyesnek ítélt információ terjesztésére használták a világhálót.

A londoni központtal működő emberjogi szervezet szerint ez a szám 21-gyel több, mint a tavalyi hivatalos adatok, ráadásul ebben az összesítésben csak azok az esetek vannak felsorolva, amelyeket az Amnesty több forrásból is igazolni tudott. Így valószínűleg sokkal többen lehetnek azok, akik az Internet "elővigyázatlan" használata miatt kerültek rács mögé. Mint ismeretes, Kína törekszik az Internet feletti ellenőrzés növelésére. A hatóságok aggodalommal szemlélik, hogy egyre több kínai használja a világhálót vitafórumként, s ezzel az emberek nemcsak saját véleményüket fejezhetik ki, hanem érintkezésbe léphetnek akár a hatalmas ország túlsó felén élő, hasonló nézeteket osztó honfitársaikkal is.

Az Amnesty International által azonosított, "internetes foglyok" között találhatunk diákokat, gyári munkásokat, jogászokat, tanárokat, civil szolgálatosokat és üzletembereket is. Mindannyian 2 és 12 év közötti börtönbüntetést kaptak. Bűneik közt szerepel, hogy demokratikus reformokat sürgettek, kritikával illették a kínai kormány korrupciós ügyeit, vagy éppen az 1989-es Tiananmen téri vérengzésre emlékeztettek. Emellett többen kapcsolatba léptek olyan külföldi szervezetekkel, amelyeket a kínai hivatalos vélemény ellenségesnek nyilvánít, vagy olyan információkat terjesztettek a SARS járvány kapcsán, amelyeket a kormány inkább el akart hallgatni.

Mint az emberjogi csoport elmondta, nem szűnnek meg újra és újra kérni a kínai hatóságokat, hogy azonnal és feltételek nélkül engedjék szabadon ezeket a bebörtönzötteket. A kínai kormány egyelőre nem válaszolt az Amnesty kérésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike at home #14
    kit ultettek le, okoska?
  • valaé valaé ná #13
    Te vagy a különbség.
  • valaé valaé ná #12
    Nem kell neked ?
    Adják azt kérés nélkül is.
  • Mike #10
    A szovjetúnióban a polgár a TV-t nézi:
    1-es csatorna, Brezsnyev beszél
    odébbkapcsol
    2-es csatorna: Brezsnyev beszél
    tovább
    3-as csatorna: egy marcona rendőr ütögeti a markát a gumibotjával: kapcsolgatunk? kapcsolgatunk?
  • Mike #9
    mai világunk hőse: a hacker
  • Piscator #8
    rohad szemetek.
    Ha börtönbe is csuknak ezért.
    Tankkal eltaposnak diákokat (lázadás), atombomba terv, milliók éheznek, de közben űrhajókat indítanak.
    Ez a kommunizmus nem kell nekem.
  • [HUN]PAStheLoD #7
    hát mondjuk ha én kínai lennék és elnyomnának nem állnék ki egyedül és ordítanék hogy szabad netet kínának.. mert a legtöbb ezért ül börtönben.
  • valaé valaé ná #4
    Ahogy elnézem ott a legdrágább a net.
    Akár az életedbe is kerülhet.
  • Frenzy #2
    Te még éppen mehetsz rá, csak szegény kinaiak nem. :P
  • Munch #1
    Hűha! Már a csetttttponthura se mehet az ember biztonságosan! :DDDD
    De egy lúzer világot élünk, Isstenem..........