Alex

Gothic 2



Kiadó: JoWood
Fejlesztő: Piranha Bytes

Rendszerkövetelmények:
Minimum: 800 MHz-es PIII vagy AMD Athlon, 128 MB RAM, 32 MB-os GeForce 2 vagy Radeon szintű videókártya
Ajánlott: Intel Pentium IV vagy AMD Athlon XP processzor, 256 MB RAM, 64 MB-os GeForce 3 vagy Radeon 8500 szintű videókártya
Hasonló játékok: Gothic, Morrowind
Kategória: szerepjáték

Mostanában elég kevés jól kidolgozott szerepjáték jelenik meg, ezek egyike a Gothic folytatása. A játék német nyelvű kiadása ugyan már jóideje megjelent (a játék eddig több mint százezer példányban kelt el), de igazán ismerté nyilvánvalóan a most megjelent angol változat fogja tenni.

A Gothic 2 sztorija az első rész történései után nem sokkal zajlik; hiába szorítottuk vissza a gonoszt, most orkok és sárkányok tűntek fel Khorinis szigetén. Az első rész után ugyan sziklák omlanak ránk, és ezzel be is fejeztük pályafutásunkat, de Xardos, a nekromanta varázsló visszahozott minket az életbe, csupán legyöngültünk csöppet - ismét első szintre visszazuhanva kezdhetjük a játékot. Egyből meg is kapjuk tőle feladatunkat, mely Innos szemének megszerzésével a sárkányok legyőzése és a világ megmentése.

Klikk ide! Klikk ide!

Az orkok támadása miatt Khorinis szigetére érkeztek hajóval a lovagok, akik jelenleg uralmuk alatt tartják a várost. A közeli földek parasztjainak is sok szenvedést okoznak, mivel élelmiszerért és árukért kisöprik a padlásokat is, és a kereskedők árujának jórészét is elkobozták. Természetesen nem minden a város mellett lévő tanya hajlandó behódolni a király hadseregének: a földesurak legnagyobbika, Onar zsoldosokat toborzott a lovagok elleni védekezéshez. Így nemcsak az orkok okoznak galibát, hanem az emberek között lévő konfliktusok is rátesznek egy lapáttal a szigeten lévő zavaros helyzetre. A megoldáshoz több út és számtalan küldetés vezet, melyek különböző fejlődési utat jelentenek attól függően, hogy melyik frakciót valljuk magunkénak. Így lehetünk katonák, zsoldosok, vagy akár a szerzesekhez csatlakozva varázslóvá is válhatunk.

Klikk ide! Klikk ide!

A nézőpont lehet külsőnézetes, vagy FPS módjára a karakter szemével is felfedezhetjük a világot; mindkettő teljesértékűen használható. A játék közben szörnyeket megölve és küldetéseket teljesítve kapunk tapasztalati pontokat, melyek szintlépés után nem tulajdonságaink, képzettségeink értékét azonnal megnövelő pontokat, hanem - jóval reálisabban - csupán tanulási lehetőséget jelentenek. Ezeket bizonyos, az egyes területeken szakértő karaktereket megkeresve használhatjuk fel, és bővíthetjük tudásunkat az általunk vágyott dologban. A játék lehetőségek széles tárházát nyújtja: fegyverek, varázstekercsek, mágikus rúnák és a más szerepjátékokban megtalálható dolgok mindegyike megtalálható benne.

Klikk ide! Klikk ide!

A játék folyamán a kezelésre alig kell figyelmet fordítani, a kezelőgombok leírása meglepően rövid. A legfontosabbak három képernyőre (térkép, tárgylista és a tulajdonságok) elférnek, ezért teljes erővel a világra koncentrálhatunk. Az irányítás megegyezik az első résszel; elsőre meglepőnek tűnhet, de a fegyver forgatása, a mozgás pár perc alatt megszokható.
Az úszás megoldása nagyon tetszett, az irányítás egyszerű, és a karakter mozgása kiválóan megoldott: kezdetben belegázolunk a vízbe, majd gyorsúszásban haladunk, és viz alá merülve mellben kezd tempózni emberünk. A kardforgatás különösen érdekes, képességünket fejlesztve karakterünk egyre gyorsabban, egyre bonyolultabb kombinációkra képes, a mozgását mutató ív nagyon látványos. Ezen kívül még lehetőségünk van íj és mágia használatára, amikkel távolról is leküzdhetjük az ellenséget. A képességeknél kiemelendő a zárnyitás és az alkímia, utóbbi korlátlan pénzszerzésre nyújt lehetőséget.
A szörnyek jól kidolgozottak és változatosak, habár szerintem kicsit túl erősek. A kezdeti goblinokat, farkasokat nagyobbfajta bogarak, banditák követik, majd többfajta ork, troll és a végén sárkányok is levágásra várnak. Támadási módszerük többféle, gyorsaságuk, taktikájuk változó.

Klikk ide! Klikk ide!

A környezet buja: mindenhol fák és bokrok vannak, melyek kivitelezése ugyan egyszerű, de erősitik a dús középkori környezet érzetét. A regenerálódáshoz szükséges gyógynövényeket, gombákat pár óra játék után messziről felismerhetjük, és az emberek is változatosak, szépen megrajzoltak. A terület sziget jellegéből adodóan nincs láthatatlan határ, mely a továbbjutást akadályozná - ahova el tudunk jutni/fel tudunk mászni az bejárható és természetesen számos direkt nehezen megközelíthető, titkos terület is van ahol hasznos tárgyakat találhatunk. A legjobb az egészben - mivel az egész világot egyszerre kezeli a játék -, számos belső rész, labirintus ellenére töltögetésre nem kell várnunk, órákig játszhatunk bármiféle hangulatromboló várakozás nélkül.

Klikk ide! Klikk ide!

A grafikus motor nem a legtökéletesebb, városban a látási távolságot maximálisra véve még a legerősebb gépen is szaggat, de szerencsére a vadonban - ahol valóban szükségünk van a szörnyek minél hamarabbi észlelésére - még vízesésekkel, fákkal teli völgyekbe lenézve is jól teljesít. A szépségből adodó hiányosságokért a történetvonal szerencsére kárpótol minket. Talán annak is köszönhetően, hogy az angol változat már az 1.3-as verziószámot viseli, zavaró grafikai hibákat viszont nem találhatunk.

Klikk ide! Klikk ide!

A bejárható világ az első résznél jóval nagyobb lett, panaszkodnivalója emiatt senkinek nem lehet. A világ "él", a lakosok tevékenysége napszaktól függően változik, néha elered az eső, éjszaka pedig a vadon tényleg veszélyesebb. A Morrowind járkáló jelzőtábláival össze sem hasonlíthatóak a nem játékos karakterek; már a Gothic első részében a bányászok nappal dolgoztak, utána a tábortűznél vacsora után szállásuk felé vették az irányt, majd a szobájukban nyugovóra tértek - ugyan itt is vannak végig egy helyben álló szereplők, de nagyon sok az ütemezetten máshova járkáló, egymással is társalgó lakos.

A játék egyetlen hibapontjának a testreszabhatóságot rónám fel; ugyan érthető hogy kötött történet esetén karakterünk kinézete, megjelenése, neme is meghatározott, de az ember sokkal jobban magáénak érezhetné a szereplőt, jobban beleélhetné magát a világba, ha már induláskor bevatkozhatna annak kialakításába. Grafika: A mai szinthez képest a grafika nem túl szép; az objektumok szélei túlságosan élesek, dobozszerűek, az arcok animációja vázlatszerű. A páncélok, épületek kifejezetten jól néznek ki, de összességében véve nem érdemes egy mai, főként a grafika terén újat nyújtani próbáló FPS-hez hasonlítani, mert akkor esélytelen a játék.

Kezelőfelület: A játék irányítása kezdetben szokatlan lehet, és a harc is nehézkes, de ez gyorsan megszokható. Az egér balklikkje a cselekvések többségéhez elegendő, bonyolult műveletek, mint guggolás, kuszás, komolyabb pusztakezes harc nincs. A tárgyaink száma végtelen (se darabszám, se tömegbeli korlát nincs), és a rajtunk viselt, illetve nálunk lévő tárgyak listája egyesítve van - ruhánk, gyűrűnk piros keretben jelenik meg a leltárban.

Játékmenet: A játékmenet addiktív; számos érdekes küldetéssel és megismerendő karakterrel, egy vérbeli szerepjáték. A történetvonal magával ragadó, a környezet nagy és szabadon felfedezhető, számtalan lényt lehet megölni, és minden karakternek megvan az egyedi célja, feladata.

A játék legnagyobb erőssége a szabadság és a választás lehetősége. Mi döntünk arról, hogy csak rohangálunk az erdőben és szörnyeket gyilkolászunk tapasztalati pontokra vágyva, netán a rengeteg, farmerek és egyéb mellékszereplők által adott mellékküldetéssel foglalkozunk, vagy pedig a fő feladatra koncentrálunk. Csatázhatunk trollokkal, vadászhatunk kalózok kincseire, de az igazi hírnév természetesen egy sárkányvadászt illet. Fontos kiemelni a játék újrajátszhatóságát, legalább kétszer végigmenve is találunk felfedezetlen pontokat, nem tapasztalt beszélgetéseket. A játék fő küldetésére koncentrálva mintegy 30-40 órás játékélményt nyújt.

Hangeffektek: A hangeffektek kiválóak - madárcsicsergés az erdőben, ha farkasok/patkányok vannak a közelünkben, apró neszezés, és ráadásul - megfelelő számú hangfal esetén - az ellenfelünk irányát is tökéletesen be tudjuk lőni. A szörnyek hörgése, kardok csilingelése kiváló. Jó hallani a világ lakóinak egymás közötti beszélgetését az aktuális eseményekről, pletykákról és saját munkájukról. A szereplők hangjához jól választottak szinészeket, a pap kántálása vagy a lovagok parancsoló utasításai nagyon realisztikusak. Az egyetlen gond talán a színészek alacsony száma lehet, egyes emberek hangja többször is felismerhető. A karakterek arcmozgása néha nincs teljesen szinkronban a beszéddel.

Zene: A zene a középkori hangulat fokozására szolgál, ezt teljesíti is. Ugyan nem a legkiválóbb, de aláfestésre tökéletesen megfelel.

Multiplayer: A játékban sajnos nincs multiplayer játékra lehetőség, valószínűleg a fejlesztőket nagyon lefoglalta a történet kidolgozása.

Intelligencia és nehézség: Az ellenség intelligenciája jónak nevezhető. Támadás esetén jó ideig követnek minket, de például a farkasok inkább a birkákat választják, illetve a patkányokat is lefoglalja a hullazabálás támadás helyett. A nehézség nem állítható, nincs is mit - a küldetések többségének teljesítéséhez sok mászkálás és/vagy tárgyak megszerzése, illetve bizonyos karakterekkel beszélgetés kell, így kellő időt ráfordítva a harcban esetlegesen ügyetlenebbek is végig tudják játszani.

Összegzés: A Gothic 2 ritkaság a mai játékpiacon, kiválóan kidolgozott világával alapos munkát végeztek a fejlesztők. Hibát csupán a végső kivitelezésben lehet találni, jobb grafikával, magasabb költségvetéssel ez lehetett volna az eddigi legjobb szerepjáték - ha szereted a stílust, ne hagyd ki!
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • storm2000 #83
    SEGÍTSÉG!A 3. fejezetben zsoldosként kaptam egy küldit Babotól. Azt mondja, hogy Igaraz (vagy ki?) zsarolja az irataival. Megvettem Igaraztól a ládája kulcsát de nem tudom melyik az ő ládáj. Valaki segítsen, megköszönném!
  • storm2000 #82
    Ja, és borzasztó jó játék (az Oblivion meg a Morrowind elbújhat), de az 1. rész jobb volt.
  • storm2000 #81
    Van az első fejezetben jobb fegyver az orkmészárló-nál meg a kinzófejszé-nél?
  • Phoenix lord #80
    amint átértél kövesd az ösvényt lefele és balra már lehet látni a várat
  • Kiking #79
    átmentem má a bányavölgybe és nem találom a várat pls help
  • klaszsanyi #78
    találtam egy rohadt jó doksit.
    le van írva MINDEN, hogy hogy kell csíttel elővarázsolni.
    itt van:
    Cheat mode:
    Press C during game play, then type marvin to activate the console. Press C
    again to exit, then press [F2] to display the console window. Enter one of
    the
    following codes at the console window to activate the corresponding cheat
    function .
    You can also take of any one control in gothic 2 like Lord Hagen
    ,Troll,Pyrokar ,
    Xadras ,lee ,Lester even Dragons etc.But first of all you need to enable the
    marvin
    mode after this stand in front of a person or animal just press "o"(without
    coutes
    from keyboard) and now you are controling that person or animal etc .You
    check
    there experience level , Abbilities or inventory etc aslo you save there
    items into an
    empty or any chest box after saving take the control back to your own player
    and
    just pick that items that from that chest Like you want a weapon from Sarah
    a weapon
    merchent in kohinris at the east gate Just take it control and save her
    weapon in a
    chest and go back and tranfeer back control to your own player and just open
    that
    chest where you store weapon and grab it to your own inventory. for any
    question about
    "Gothic 2" email to me at [email protected] .I have finished "gothic
    2" with "Paldin
    " , "Mercenery" and "Mage or Magician of Fire".

    Effect Code
    Heal player - cheat full
    Enable god mode - cheat god
    Disable god mode - cheat god od
    Change ability1. - edit abilities
    Transport to new location - goto waypoint
    Toggle clock display - toggle time
    Change current time - set time
    First person view - first person
    Spawn indicated item - insert
    1000 gold in bag; subtracts
    100 experience - insert gold
    Invisible to enemies - invisible
    Unknown toggle - inertiatarge

    Pan view
    Enable cheat mode, then press [Home]. The camera will pan around the
    local environment and focus on different characters.

    Item names: Armor
    Use one of the following values with the insert code to spawn the indicated
    armor.

    Armor Item name WP
    AP
    FP
    MP
    Value

    Citizen's Clothing itar_vlk_l
    Citizen's Clothing itar_vlk_m
    Citizen's Clothing itar_vlk_h
    Citizen's Clothing 1 itar_vlkbabe_l
    Citizen's Clothing 2 itar_vlkbabe_m
    Citizen's Clothing 3 itar_vlkbabe_h
    Farmer's Clothing 1 itar_bau_l
    Farmer's Clothing 2 itar_bau_m
    Farmer's Dress 1 itar_baubabe_l
    Farmer's Dress 2 itar_baubabe_m
    Convict's Clothing itar_prisoner
    Landlord's Clothing itar_barkeeper
    Smith's Clothing itar_smith
    Judge's Robe itar_judge
    Governor's Doublet itar_governor
    Leather Armor itar_leather_l
    Medium Bandit's Armor itar_bdt_m
    Heavy Bandit's Armor itar_bdt_h
    Light Militia Armor itar_mil_l
    Heavy Militia Armor itar_mil_m
    Knight's Armor itar_pal_m
    Paladin's Armor itar_pal_h
    Crawler Plate Armor itar_djg_crawler
    Light Mercenary Armor itar_sld_l
    Medium Mercenary Armor itar_sld_m
    Heavy Mercenary Armor itar_sld_h
    Light Dragon Hunter's Armor itar_djg_l
    Medium Dragon Hunter's Armor itar_djg_m
    Heavy Dragon Hunter's Armor itar_djg_h
    Female Dragon Hunter's Armor itar_djg_babe
    Novice's Robe itar_nov_l
    Mage's Robe itar_kdf_l
    Heavy Fire Robe itar_kdf_h
    Water Mage's Robe itar_kdw_h
    Dark Cloak itar_dementor
    Lester's Robe itar_lester
    Diego's Armor itar_diego
    Cor Angar's Armor itar_corangar
    Robe of the Dark Arts itar_xardas
    Old Knight's Armor itar_pal_skel

    Note
    WP: Protection against Weapons
    AP: Protection against Arrows
    FP: Protection against Fire
    MP: Protection against Magic

    Item names: Potions
    Use one of the following values with the insert code to spawn the indicated
    Potion.

    Potion Item name
    Essence of Healing itpo_health_01
    Extract of Healing itpo_health_02
    Elixir of Healing itpo_health_03
    Mana Essence itpo_mana_01
    Mana Extract itpo_mana_02
    Mana Elixir itpo_mana_03
    Elixir of Strength itpo_perm_str
    Elixir of Dexterity itpo_perm_dex
    Elixir of Life itpo_perm_health
    Elixir of Spirit itpo_perm_mana
    Speed Potion itpo_speed
    Small Mana Bonus itpo_perm_littlemana
    Healing of the Black Fever itpo_healhilda_mis
    Healing of Possession itpo_healobsession_mis
    Healing of Addiction itpo_healrandolph_mis
    Potion of Dragon Egg Secretion itpo_dragoneggdrinkneoras_mis
    Embarla Firgasto itpo_megadrink
    The Tears of Innos itpo_potionofdeath_01_mis
    The Tears of Innos itpo_potionofdeath_02_mis

    Item names: Bows and Crossbows
    Use one of the following values with the insert code to spawn the indicated
    weapon.

    Item Item name Damage
    Dex Req.
    Value

    Bow itrw_sld_bow
    Shortbow itrw_bow_l_01
    Willow Bow itrw_bow_l_02
    Hunting Bow itrw_bow_l_03
    Elm Bow itrw_bow_l_04
    Composite Bow itrw_bow_m_01
    Ash Bow itrw_bow_m_02
    Longbow itrw_bow_m_03
    Beech Bow itrw_bow_m_04
    Bone Bow itrw_bow_h_01
    Oak Bow itrw_bow_h_02
    War Bow itrw_bow_h_03
    Dragon Bow itrw_bow_h_04
    Crossbow itrw_mil_crossbow
    Hunting Crossbow itrw_crossbow_l_01
    Light Crossbow itrw_crossbow_l_02
    Crossbow itrw_crossbow_m_01
    War Crossbow itrw_crossbow_m_02
    Heavy Crossbow itrw_crossbow_h_01
    Dragon Hunter's Crossbow itrw_crossbow_h_02
    Dragomir's Crossbow itrw_dragomirsarmbrust_mis
    Sengrath's Crossbow itrw_sengrathsarmbrust_mis

    Item names: One Handed Weapons
    Use one of the following values with the insert code to spawn the indicated
    weapon.

    Item Item name Damage
    Str Req.
    Value

    Dagger itmw_1h_vlk_dagger
    Poker itmw_1h_mace_l_01
    Sickle itmw_1h_bau_axe
    Cudgel itmw_1h_mace_l_03
    Maleth's Walking Stick itmw_malethsgehstock_mis
    Smith's Hammer itmw_1h_mace_l_04
    Axe itmw_1h_vlk_axe
    Heavy Branch itmw_1h_bau_mace
    Militia Short Sword itmw_shortsword1
    Small Scythe itmw_sense
    Rough Short Sword itmw_shortsword2
    Wolf Knife itmw_1h_sword_l_03
    Spiked Club itmw_nagelknueppel
    Rusty Sword itmw_1h_misc_sword
    Short Sword itmw_shortsword3
    Sword itmw_1h_vlk_sword
    Spiked Cudgel itmw_nagelkeule
    Wolf's Tooth itmw_shortsword4
    War Cudgel itmw_kriegskeule
    Rough Hatchet itmw_1h_sld_axe
    Rough Broadsword itmw_1h_mil_sword
    Alrik's Sword itmw_alrikssword_mis
    Fine Short Sword itmw_shortsword5
    Judge's Staff itmw_richtstab
    Rough Sword itmw_1h_sld_sword
    War Hammer itmw_kriegshammer1
    Heavy Spiked Cudgel itmw_nagelkeule2
    Rough Longsword itmw_schwert
    Pirate's Cutlass itmw_piratensaebel
    Ship Axe itmw_schiffsaxt
    Self-Forged Sword itmw_1h_common_01
    Paladin's Sword itmw_1h_pal_sword
    Fine Sword itmw_schwert1
    Stonebreaker itmw_steinbrecher
    Skull Splitter itmw_spicker
    Longsword itmw_schwert2
    Beard Axe itmw_bartaxt
    Double Bladed Axe itmw_doppelaxt
    Rough Bastard Sword itmw_schwert4
    Fine Longsword itmw_schwert3
    Mace and Chain itmw_morgenstern
    Ore Longsword itmw_1h_special_01
    Mace itmw_streitkolben
    Ruby Blade itmw_rubinklinge
    Rapier itmw_rapier
    Rune Sword itmw_runenschwert
    Fine Bastard Sword itmw_schwert5
    Raven's Beak itmw_rabenschnabel
    Inquisitor itmw_inquisitor
    Ore Bastard Sword itmw_1h_special_02
    Rough Ore Blade itmw_1h_blessed_01
    Fero's Sword itmw_1h_ferrossword_mis
    Orc Slayer itmw_orkschlaechter
    Heavy War Hammer itmw_kriegshammer2
    Torturer's Axe itmw_folteraxt
    El Bastardo itmw_elbastardo
    Master Sword itmw_meisterdegen
    Blessed Ore Blade itmw_1h_blessed_02
    Ore Battle Blade itmw_1h_special_03
    Wrath of Innos itmw_1h_blessed_03
    Ore Dragon Slayer itmw_1h_special_04

    Item names: Two Handed Weapons
    Use one of the following values with the insert code to spawn the indicated
    weapon.

    Item Item name Damage
    Str Req.
    Value

    Pick-Axe itmw_2h_axe_l_01 20
    Woodcutter's Axe itmw_2h_bau_axe
    Fighting Pike itmw_1h_nov_mace
    Rusty Two-Hander itmw_2h_sword_m_01
    Rusty Axe itmw_1h_misc_axe
    Halberd itmw_hellebarde
    Light Two-Hander itmw_zweihaender1
    Staff Mace itmw_stabkeule
    Medium Orc Axe itmw_2h_orcaxe_02
    Rough Two-Hander itmw_2h_sld_sword
    Light Battle Axe itmw_streitaxt1
    Rod's Two-Hander itmw_2h_rod
    Light Orc Axe itmw_2h_orcaxe_01
    Rough War Axe itmw_2h_sld_axe
    Lizard Sword itmw_2h_orcsword_01
    Paladin's Two-Hander itmw_2h_pal_sword
    Heavy Orc Axe itmw_2h_orcaxe_03
    Brutal Orc Axe itmw_2h_orcaxe_04
    Orcish War Sword itmw_2h_orcsword_02
    Ore Two-Hander itmw_2h_special_01
    Two-Hander itmw_zweihaender2
    Rune Power itmw_zweihaender3
    Battle Axe itmw_streitaxt2
    Heavy Two-Hander itmw_zweihaender4
    Rough Ore Blade itmw_2h_blessed_01
    Cutlass itmw_krummschwert
    War Axe itmw_schlachtaxt
    Heavy Ore Two-Hander itmw_2h_special_02
    Stormbringer itmw_sturmbringer
    Barbarian Battleaxe itmw_barbarenstreitaxt
    Berserker's Axe itmw_berserkeraxt
    Dragon Slicer itmw_drachenschneide
    Sword of the Order itmw_2h_blessed_02
    Heavy Ore Battle Blade itmw_2h_special_03
    Holy Executioner itmw_2h_blessed_03
    Large Ore Dragon Slayer itmw_2h_special_04

    Item names: Special weapons
    Use one of the following values with the insert code to spawn the indicated
    special weapon.

    Weapon Weapon name
    Sacred Hammer of the Fire Magicians (the one kept and guarded in the
    monastery .
    only with it you can defeat magic Golem) holy_hammer_mis

    Item names: Scrolls
    Use one of the following values with the insert code to spawn the indicated
    scroll.

    Scroll Item name
    Holy Light itsc_pallight
    Lesser Healing itsc_pallightheal
    Holy Arrow itsc_palholybolt
    Medium Healing itsc_palmediumheal
    Harm Evil itsc_palrepelevil
    Greater Healing itsc_palfullheal
    Destroy Evil itsc_paldestroyevil
    Light itsc_light
    Fire Arrow itsc_firebolt
    Ice Arrow itsc_icebolt
    Heal Light Wounds itsc_lightheal
    Create Goblin Skeleton itsc_sumgobskel
    Fireball itsc_instantfireball
    Lightning itsc_zap
    Summon Wolf itsc_sumwolf
    Wind Fist itsc_windfist
    Sleep itsc_sleep
    Oblivion itsc_charm
    Heal Medium Wounds itsc_mediumheal
    Lightning itsc_lightningflash
    Large Fireball itsc_chargefireball
    Create Skeleton itsc_sumskel
    Fear itsc_fear
    Ice Block itsc_icecube
    Ball Lightning itsc_thunderball
    Awaken Golem itsc_sumgol
    Destroy Undead itsc_harmundead
    Large Fire Storm itsc_pyrokinesis
    Small Fire Storm itsc_firestorm
    Wave of Ice itsc_icewave
    Summon Demon itsc_sumdemon
    Heal Heavy Wounds itsc_fullheal
    Rain of Fire itsc_firerain
    Breath of Death itsc_breathofdeath
    Wave of Death itsc_massdeath
    Army of Darkness itsc_armyofdarkness
    Shrink Monster itsc_shrink
    Transform into Sheep itsc_trfsheep
    Transform into Scavenger itsc_trfscavenger
    Transform into Giant Rat itsc_trfgiantrat
    Transform into Field Raider itsc_trfgiantbug
    Transform into Wolf itsc_trfwolf
    Transform into Lizard itsc_trfwaran
    Transform into Snapper itsc_trfsnapper
    Transform into Warg itsc_trfwarg
    Transform into Fire Lizard itsc_trffirewaran
    Transform into Lurker itsc_trflurker
    Transform into Shadowbeast itsc_trfshadowbeast
    Transform into Dragon Snapper itsc_trfdragonsnapper

    Item names: Amulets and Rings
    Use one of the following values with the insert code to spawn the indicated
    amulet or ring

    Item Item name
    Amulet of Fire itam_prot_fire_01
    Harness Amulet itam_prot_edge_01
    Amulet of Oak Skin itam_prot_point_01
    Amulet of Spiritual Power itam_prot_mage_01
    Amulet of Ore Skin itam_prot_total_01
    Amulet of Agility itam_dex_01
    Amulet of Strength itam_strg_01
    Amulet of Life itam_hp_01
    Amulet of Magic itam_mana_01
    Amulet of Power itam_dex_strg_01
    Amulet of Enlightenment itam_hp_mana_01
    Soul Summoning Amulet itam_prot_blackeye_mis
    Angar's Magic Amulet itam_mana_angar_mis
    Divine Aura of Innos itam_amulettofdeath_mis
    Flame Protection Ring itri_prot_fire_01
    Fire Ring itri_prot_fire_02
    Ring of Wooden Skin itri_prot_point_01
    Ring of Stone Skin itri_prot_point_02
    Ring of Iron Skin itri_prot_edge_01
    Ring of Ore Skin itri_prot_edge_02
    Ring of Spirit itri_prot_mage_01
    Ring of Defense itri_prot_mage_02
    Ring of Inconquerability itri_prot_total_01
    Ring of Invincibility itri_prot_total_02
    Ring of Skill itri_dex_01
    Ring of Dexterity itri_dex_02
    Ring of Life itri_hp_01
    Ring of Liveliness itri_hp_02
    Ring of Force itri_str_01
    Ring of Strength itri_str_02
    Ring of Magic itri_mana_01
    Ring of Astral Power itri_mana_02
    Ring of Enlightenment itri_hp_mana_01
    Ring of Power itri_dex_strg_01
    Valentino's Ring itri_valentinosring
    Wood Protection itri_prot_point_01_mis
    Ring of the Orcish Warlords itri_orcelitering

    Item names: Creatures
    Use one of the following values with the insert code to spawn the indicated
    creature.

    Creature Item name
    Blood Fly bloodfly
    Demon demon
    Demon Lord demonlord
    Lizard Man draconian
    Fire Dragon dragon_fire
    Ice Dragon dragon_ice
    Rock Dragon dragon_rock
    Swamp Dragon dragon_swamp
    Undead Dragon dragon_undead
    Dragon Snapper dragonsnapper
    Fire Golem firegolem
    Fire Lizzard firewaran
    Field Raider giant_bug
    Giant Rat giant_rat
    Black Goblin gobbo_black
    Goblin gobbo_green
    Skeleton Goblin gobbo_skeleton
    Harpie harpie
    Ice Golem icegolem
    Skeleton lesser_skeleton
    Lurker lurker
    Meatbug meatbug
    Minecrawler minecrawler
    Minecrawler Warrior minecrawlerwarrior
    Molerat molerat
    Orc Elite orcelite
    Orc Shaman orcshaman
    Orc Warrior orcwarrior
    Scavenger scavenger
    Shadowbeast shadowbeast
    Shadowbeast Skeleton shadowbeast_skeleton
    Sheep sheep
    Skeleton skeleton
    Shadow Warrior skeleton_lord
    Skeleton Mage skeletonmage
    Snapper snapper
    Stone Golem stonegolem
    Swamp Shark swampshark
    Troll troll
    Black Troll troll_black
    Undead Orc Warrior undeadorcwarrior
    Lizard waran
    Warg warg
    Ghost Light wisp
    Wolf wolf
    Young Bloodfly ybloodfly
    Young Field Raider ygiant_bug
    Young Giant Rat ygiant_rat
    Young Goblin ygobbo_green
    Young Wolf ywolf
    Zombie 1 zombie01
    Zombie 2 zombie02
    Zombie 3 zombie03
    Zombie 4 zombie04

    Item names: Runes
    Use one of the following values with the insert code to spawn the indicated
    rune.

    Rune Item name
    Holy Light itru_pallight
    Lesser Healing itru_pallightheal
    Medium Healing itru_palmediumheal
    Greater Healing itru_palfullheal
    Holy Arrow itru_palholybolt
    Harm Evil itru_palrepelevil
    Destroy Evil itru_paldestroyevil
    Teleport itru_palteleportsecret
    Teleport to Harbor City itru_teleportseaport
    Teleport to Monastery itru_teleportmonastery
    Teleport to Landlord itru_teleportfarm
    Teleport to Xardas itru_teleportxardas
    Teleport to Pass of Khorinis itru_teleportpassnw
    Teleport to Valley of Mines Pass itru_teleportpassow
    Teleport to Castle itru_teleportoc
    Teleport to Ancient Demon Tower itru_teleportowdemontower
    Teleport to Tavern itru_teleporttaverne
    T3 itru_teleport_3
    Light itru_light
    Fire Arrow itru_firebolt
    Lightning itru_zap
    Heal Light Wounds itru_lightheal
    Create Goblin Skeleton itru_sumgobskel
    Fireball itru_instantfireball
    Ice Arrow itru_icebolt
    Summon Wolf itru_sumwolf
    Wind Fist itru_windfist
    Sleep itru_sleep
    Heal Medium Wounds itru_mediumheal
    Lightning itru_lightningflash
    Large Fireball itru_chargefireball
    Create Skeleton itru_sumskel
    Fear itru_fear
    Ice Block itru_icecube
    Ball Lightning itru_thunderball
    Awaken Golem itru_sumgol
    Destroy Undead itru_harmundead
    Large Fire Storm itru_pyrokinesis
    Small Fire Storm itru_firestorm
    Wave of Ice itru_icewave
    Summon Demon itru_sumdemon
    Heal Heavy Wounds itru_fullheal
    Rain of Fire itru_firerain
    Breath of Death itru_breathofdeath
    Wave of Death itru_massdeath
    Holy Missile itru_masterofdisaster
    Army of Darkness itru_armyofdarkness
    Shrink Monster itru_shrink
    Deathbolt itru_deathbolt
    Deathball itru_deathball
    Concussionbolt itru_concussionbolt

    Item names: Miscellaneous
    Use one of the following values with the insert code to spawn the indicated
    object.

    Object Item name
    Swampweed itpl_swampherb
    Weed itpl_weed
    Turin itpl_beet
    Meadow Knotweed itpl_temp_herb

    Waypoint names
    Use one of the following values with the goto waypoint code to teleport to
    the the
    indicated location.

    Destination Name
    Khorinis lighthouse LIGHTHOUSE
    Near Pepe's sheep SHEEP
    North of Landowner's farm WOLF
    Xardas XARDAS

    Cheat:
    Submitted by: Sharaf
    press c and type MARIN then Press c again in gothic1 I had extra 1000 ore and on
    the upper left of the screen I saw these words "SOME MORE ORE" the same in gothic
    2 but I did not see the effect hope you will.



    a quite useful cheat - a character trainer:
    when in game, activate console [press 'c' and type 'marvin'], then press F2 and type : 'insert ch'
    A person will apear -it can teach you anything !
    This featurte is awsome !
    Another helpful thing is a ablilties editor : activate it by typing "edit abilities'
    in console - there You can modify strenght, dext, mana, protection and Your name.
    And a briliant thing - command 'set fbbox' - whan an item highlinted and that command
    typed, a axel apears, as well the items 'true' name. Then You can simply insert it by
    typing isert 'object's name'.
    And of course command 'goto waypoint'. For expamle, go to Vatras, then highlight him,
    type 'set fbbox' in console, write somewhere the true name [that would be VLK_439_VATRAS],
    and type beeing anywhere 'goto waypoint VLK_439_VATRAS' You'll be immediatley teleported
    near the mage.
    your's sincerley
    arain

    Hint:
    Submitted by: ShaoMaryus
    HOW TO LEARN ALL ABILLITYES
    -First, enable the Marvin code
    -Bring down the console
    -At the console enter "insert ch"
    -Ch means character helper
    -Talk to the man that just appeared
    -HAVE FUN USING THIS CHEAT



    How to grow your level quickly:
    Submitted by: X.A.R.D.A.S
    Activate Marvin mode than insert any monster( a meatbug would be the best) then type
    "edit focus". A list will appear after that change its level to a high one and kill it.
    Each time you gain experience your level will grow every time until you gained too much
    experience have fun!

    Hint:
    Submitted by: X.A.R.D.A.S
    i dont really know what this cheat is good for maybe for fun: activate marvin
    mode then type " insert fh "( face helper) and a stange man will apear talk to
    him and you can change his face and body( man or woman) it was really funny
    making Xardas' face on a woman's body, have fun anyway!

    így kell használni:
    pl. nekem kell egy kétkezes érc sárkányölő, akkor beírjuk a konzolba insert itmw_2h_special_04(előhívás-karaktermenünél beírni, hogy marvin, utána vissza, és F2)
    jó hosszú lett
  • Stil2 #77
    Kurvajó game
    sz-tem
  • Batozi #76
    nagyon fasza de nekem az 1 nem teccett
  • mate000 #75
    hi!azt szeretném kérdezni, hogy megtudná valaki mondani hogyha én a játék elején az íjászhoz(Bosperhez) csatlakoztam mint tanockénés egyébként Zsoldos vagyok akkor hogy tudom megkapni majd későőb a legjobb zsoldos páncélt és a legjobb zsoldos fegyvert!elöre is köszi
  • Metercsik #74
    Bocs de mi az NWM rendes neve mert még nem hallottam róla