Gyurkity Péter

Ajánlásokkal bővül a Windows 11 fájlkezelője

A Microsoft több új funkcióval is készül, ezek egyszerre bukkanhatnak fel.

A Windows 11 kapcsán nem is olyan régen számoltunk be arról, hogy az operációs rendszer a Steam adatai alapján a játékosok körében már 30 százalékhoz közelít, eközben azonban folyamatosan érkeznek az újabb információmorzsák a tervezett változtatásokról. Ezek egyike az ajánlások megjelenése lenne, ehhez azonban több másik opció társulna.

A napokban egyszerre több rövidebb bejegyzés is napvilágot látott, mégpedig külsős források jóvoltából, akik az érintett fájlok legfrissebb verzióinak alapos vizsgálata után számoltak be a várható újításokról. Ezekből kiderül, hogy a Microsoft valóban több módosításon dolgozik, mégpedig a fájlkezelőn belül, amely a közeljövőben ajánlásokkal egészülhet ki. Erre utal a megosztott kép, amely már ezen opció kikapcsolásának lehetőségét mutatja meg nekünk, bár a lépés ezzel együtt is kiválthatja majd a felhasználók negatív visszhangját, ahogy arra korábban a Start menü esetében is sor került. A cég ez utóbbi kapcsán hamarosan visszatáncolhat, a Start felületén lecsökkenhet a sokaknak nem tetsző funkciónak szánt terület, viszont nagyon úgy tűnik, hogy eközben a fájlkezelő ablakaiban bukkan majd fel több további részlet.

Egy másik forrás részletes bejegyzéseket tett közzé, amelyekben már az Insights, az Activities, a Properties, a Related Files, a Conversations, valamint a Sharing status névre keresztelt opciók bukkannak fel, szintén a File Explorer felületén. Ezek egyelőre letiltva jelennek meg, bekapcsolásuk esetén pedig maga a fájlkezelő is leáll, viszont a build 25272 már tartalmazza őket, ami arra utal, hogy hamarosan mi is megismerhetjük őket. Az még nem egészen világos, hogy ezen opciók pontosan mit tesznek majd lehetővé számunkra, viszont azt leszögezhetjük, hogy az ajánlások ilyen formában történő erőltetése visszaüthet.

A munka tovább zajlik, az új funkciók bevezetéséről mi is beszámolunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ellaberin #6
  Érezhetően nem akarják elengedni (már csak azért se) a win kezdeti korszakában eszkábált intézőt. Tákolják 30 éve, mellettük és rajtuk felnőtt több kezdeményezés, amelyek közt van piaci szereplő is, de azért se veszik meg egyiket se. Még garage program szinten se, pedig legalább nem kellene a nulláról építkezve időt pazarolniuk.

  Most legalább láthatjuk a valódi okot is; kell a reklám felület és az adatgyűjtési kliens.
  Nyilván a felhasználók nagy többsége pont, hogy fogja használni ezután is, újabb lehetőséget adva a magánszféra teljes átadásához, mivel ezek az emberek alapból nem nyúlnak 3. fél programjaihoz, nem tanulták, nincs meg bennük a kényszer, lusták, stb.

  De szüttyögni nem nagyon kell; egy telepítő, a sok közül - már ha ez nem teher ugye. De értem mire gondolsz: egy oprendszernek alapja kellene legyen egy normális fájlkezelő. De ez erősen személyes érzés, van akinek ez teljesen elég, van aki meg egyenesen szereti - a kis mazochitsák :)
 • zola2000 #6
  Miért van az hogy az fizetős OSek vannak tele reklámokkal és privacy gondokkal, míg az ingyenes Linux Mintel a nyílt forráskód miatt ellenőrizhetően nincs ilyen gond?

  Fordítva még meg is érteném de így?

  Bár elvileg a debloater eszközök ki tudják kapcsolni a reklámokat és a telemetriát a windowsban:
  https://github.com/topics/windows-11-debloat
 • Tetsuo #5
  Nem lehet, hogy "csak" a fájlnév alapján ajánlgat a Windows és nem az elemzett médiatartalom alapján?
 • Tetsuo #4
  Meg tudnák, ha akarnák. Felvásárolhatnának 1-2-t és integrálhatnák, ahelyett szüttyögni kell 3rd party "freeware" programokkal.
 • kvp #3
  Az uj feature-ok ket szempontbol is erdekesek. Egyreszt lesznek reklamok a beepitett filekezeloben, masreszt a felhasznalo sajat file-jainak tartalma alapjan jelennek meg. Tehat a rendszer ehhez alapbol feltolti a helyi gepen levo file-okat a felhobe, hogy kielemezhessek a tartalmukat es reklamokat kuldhessenek a gepre. Ez a megnovekedett halozati fogalom mellett foleg privacy szempontjabol erdekes, mint a windows fotokezelojenek automatikus felho alapu arcfelismerese es a billentyuleutes naplozas. Mindegyik fenti feature alabol be van kapcsolva es nem konnyu oket kikapcsolni, tovabba frissitesek utan hajlamosak maguktol visszakapcsolni.

  Lehet egyszerubb lenne az EULA-ba beirni, hogy minden a helyi gepen letrehozott vagy tarolt file, billentyuleutes vagy kamerakep/hang automatikusan megosztasra kerul a microsoft-tal es a felhasznalas feltetele az hogy ezt el kell fogadni.
 • barret #2
  Azt meg minek? Ezer éve léteznek kiforrott alkalmazások.Meg sem tudnák közelíteni minőségben...
 • Ellaberin #1
  Első körben egy file kezelőt kéne összeütni...