Gyurkity Péter

Itt az AMD Ryzen Pro 6000-sorozat

Üzleti célú laptopokba szánják az új chipeket, amelyek gyorsabbak és tovább bírják.

A napokban mi is beszámoltunk arról, hogy indul a Ryzen 7000 gyártása, amivel az AMD a második féléves hivatalos megjelenést alapozhatja meg. A cég most a közbenső lépésre kerített sort, bár az általuk bemutatott sorozat példányait vállalati felhasználóknak szánják.

Az AMD üzleti célú, professzionális laptopokba szánt processzorainak hivatalos oldalán már megtalálhatók a Ryzen Pro 6000-sorozat tagjai, amelyek most kedden mutatkoztak be a nagyközönség előtt, néhány fontosabb adat kíséretében. A cég ezen fejlesztésekben a Zen 3+ magokat ötvözi az RDNA 2 architektúrára épülő integrált grafikus vezérlőkkel, mindkét fő komponens esetében a teljesítmény további javulását és az üzemidő kitolását ígérve a felhasználóknak, eközben azonban több Ryzen Pro 5000-típust is megtartanak a kínálatban. A most bemutatott példányok között 6 Ryzen Pro 6000 H, valamint 2 U-sorozatú chip kapott helyet, ez utóbbiak nyilván a jóval alacsonyabb fogyasztással hódítanának.

Az előrelépést illusztrálva kiemelték, hogy a Ryzen 7 Pro 6850U 15 wattos fogyasztásnál 10 százalékkal gyorsabb saját közvetlen elődjénél (5850U), 28 wattnál azonban már 30 százalékra ugrik a különbség. Az integrált grafikus vezérlő eközben sorrendben másfélszeres, illetve kétszeres teljesítményt kínál, ami nem lebecsülendő, bár nyilván sokan érdeklődnek majd a jóval erősebb, izmosabb példányok iránt, amelyek többek között a Lenovo ThinkPad Z13 és Z16 típusú laptopokban kapnak majd helyet. Az Intel megoldásaival való összehasonlítást érdekes módon egy, a felsorolásban nem szereplő típus révén oldották meg, eszerint a 6860Z 25-50 százalékkal volt gyorsabb a Core i7-1260P chipnél, eközben azonban az üzemidő terén is nagy ugrást ígérnek, ez ugyanis egyes esetekben a 26 órát is elérheti.

A fent említett laptopok (és számos másik típus) a második negyedévben jelenik meg, a Lenovo mellett egyelőre a HP nevét említették meg ezzel kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!