Berta Sándor

Könnyen javítható laptop koncepcióját mutatta be a Dell

A társaság egy egyszerűen karbantartható és újrahasznosítható alkatrészekre épülő készüléket álmodott meg.

A Dell bejelentette a Luna koncepciót. Az elnevezés egy az eddigi termékeknél sokkal könnyebben javítható kísérleti laptopot takar és a gyártó számos bemutatott elképzelést alkalmazna a következő esztendőkben sorozatgyártásba kerülő modelleknél is.

A koncepció alapján az egyelőre csak prototípusként létező eszköz esetében a környezetbarát gyártás, a jobb javíthatóság és újrahasznosítás, vagyis a fenntarthatóság vannak a középpontban. A tervek alapján ideális esetben akár 50 százalékkal csökkenteni lehet az egyes laptopok szén-dioxid-mérlegét.


A Dell egy olyan alaplapot tervezett a készülékhez, amely 75 százalékkal kisebb helyet foglal, mint a hagyományos notebook-alaplapok és azokhoz képest 20 százalékkal kevesebb komponenst tartalmaz. A NYÁK lenrostokból és vízben oldódó polimerekből készült, ami jelentős mértékben egyszerűbbé teszi a felhasznált fémek újrahasznosítását. A beépítendő processzor energiatakarékos és passzív hűtésű, amely csökkenti a felhasznált anyagok mennyiségét.

A termékbe integrált képernyő könnyen javítható és kis fogyasztással rendelkezik, a billentyűzetet pedig nem ragasztották le. Ehhez jön még, hogy a szakemberek kevés csavart alkalmaztak és a ház vízenergia segítségével préselt alumíniumból készült. Az akkumulátor pedig éveken át magas szinten tartja az energiatárolási kapacitást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mindenhova #8
    Van egy hibás, még IBM név alatt, vagyis pont a váltáskor, IBM / Lenovo Thinkpad T60 üzleti laptopom, ami 2020-ban mondta fel a szolgálatot. Javítható lenne, (újra kellene golyózni) de annyira elszállt felette az idő, h. már nem érdemes. Utoljára SSD-vel is már csak korlátozottan volt alkalmas tartalomfogyasztásra is. Az Intel Core Duo processzor és a GM945 chipkészlet felett annyira eljárt az idő, h. arról beszélni is nehéz. A típus viszont nem véletlen járt az űrben is, népszerűsége alkalmassága elvitathatatlan, egy olyan korszakban született, amikor még elhitték magukról a gyártók a mérnökök a világ, h. lehet jó, megbízható laptopot gyártani. Voltak hibái, de könnyen orvosolható, jól szerelhető, a kényes vagy nehezen szerelhető részeken viszont olyan gyártástechnológiát alkalmaztak ami megbízhatóvá tette a gépet. Vagyis egyértelműen hosszú élettartam volt a cél. És bár 2008-ban 410e Ft (ma ez alsó hangon kétszeresét éri) nem tartozott az olcsó kategóriába, (egyébként is üzleti kategóriában volt, oda szánták) ha megszámolom ezt a 12 évet, szerintem megérte az árát. Mai szemmel nem nevezhető környezetbarátnak, viszont tartóssága okán így mégiscsak annak nevezhetjük, hiszen a hosszú élettartam is kihozhatja a végén a metekot. Azért szurkolok a Dell-nek, ott is remek mérnökök vannak, a fejlődést nem lehet megállítani és nem is szabad, még akkor sem, ha esetleg zsákutcába jut is a projekt.
  • Agyturbinikusz #7
    En maskent latom, eddig ugy hirdttek, hogy nem romlik el, hiszen nem szerelheto, vagyis az uj irany, hogy most mar elromlik, hiszen lehet szerelni.

    Ez is egy strategia
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    @wraithLord
    Én arra gondoltam, hogy semmi oka nincs annak, hogy alaplapot ne lehessen újabbra cserélni, akár többször is. A fejleszthetőség az lenne, hogy az elavult agyonintegrált alaplapodat, kicseréled egy modern agyonintegrált alaplapra. (jobb cpu más tokozással, akár újabb ram generáció, vagy jobb esetben összeépítve a kettő)
  • kvp #5
    "Persze tudom, a fejlődés és egyéb okok miatt már van hogy a következő évben tök más tokozású egy processzor, 2 év múlva nem kapnék bele procit, ha cserélhetni lehetne, nemhogy 10 év múlva."

    Erre jo pelda a raspberry-k esete. Ott az alaplap form factor-ra azonos, tehat maga az alaplap cserelheto a raforrasztott osszes alkatresszel egyutt. A kijelzot es a tobbi periferiat nem kell cserelni. Mar adtak ki hozzajuk jopar olyan tablet-et es laptopot, amikbe tobb generacionyi pite belemegy. Frissitesnel csak atrakja az ember a hattertarat az egyikbol a masikba es a teljes rendszer marad, csak uj hardveren fut tovabb. Tehat tudjuk, hogy meg lehet csinalni, ha tenyleg komolyan gondolna barmelyik nagy ceg.
  • wraithLord #4
    @Gabbbbbbbbbbbb

    Jaja, azért írtam, hogy az időtállóságnak inkább az szab határt, hogy nem sokáig lehet kapni bele kompatibilis alkatrészeket, amivel fejleszteni lehet. Persze feltéve, hogy valaki komolyabb célokra szokta használni, mert szimplán tartalomfogyasztáshoz egy 13 éves Nehalem mikroarchitektúrás Intel Core proci teljesítménye is jó.

    Nekem van egy 2009-es laptopom, ami majdnem úgy néz ki, mintha új lenne, tehát nem amortizálódott le, csak én már nem tudom semmire se használni, olyan lassú (persze az messze nem volt olyan komoly hardverrel szerelve, mint pl. egy első generációs i7). Tehát végül is kivitelezéstől és felhasználástól függően ma sem példátlan, hogy egy laptop fizikailag kibír 10 évet.
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    @wraithLord

    Szerintem nem lenne probléma, hogy a kaszni, monitor és akár a bill. tizen évig használható legyen, sajnos ez egyik gyártónak sem érdeke. (jobban szabványosítani kéne, cserélhető akku és kicsit vastagabbak lennének a gépek)
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.12.16. 17:49:12
  • wraithLord #2
    Az lenne az igazán környezetbarát, ha egy laptopot legalább 10 évig nem kellene lecserélni.
    Nálam az szokott lenni, hogy egy laptop vagy beszarik 1 éven belül, vagy sosem szarik be, ebből kiindulva nem a javíthatóságot, hanem a fejleszthetőséget kellene előtérbe helyezni, tekintve, hogy nem elromlik, hanem elavul.
    Persze tudom, a fejlődés és egyéb okok miatt már van hogy a következő évben tök más tokozású egy processzor, 2 év múlva nem kapnék bele procit, ha cserélhetni lehetne, nemhogy 10 év múlva. :D
  • kvp #1
    Ez inkabb az egyszer eldobhato kategoria. Az, hogy a nyomtatott aramkor vizben oldodik egy rossz vicc. Ha nem zarjak le a keszuleket legmentesen, akkor a levegoben levo paratol mar az osszeszeleses alatt elkezd szepen lassan szetesni az alaplap.

    Ha nagyon kornyezetbaratak akarnak lenni, akkor keszithetnek a gepet keramia hatlapu nyomtatott aramkorrel, nagymeretu passziv hutobordaval szeleve, teljes mertekben vizallo kivitelben. A ragasztasmentes osszeszereles az elonyos, de akkor tomitesek kellenek mindenhova. (a ragasztas ugyanis kivaltja mind a csavarokat, mind a tomito gumikat)

    Mondjuk a konnyu szerelhetoseg az tenyleg elonyos, felteve, hogy van is hozza alkatresz a gyartosor leallasa utan is. (jelenleg sokszor mar az alkatreszek az osszeszerelo uzembe valo beerkezesekor nincs gyartasban par chip)