Gyurkity Péter

AMD-chipekre vált az Tesla Model Y

Egyelőre csak Kínában, azonban a példa a többi régióban is ragadós lehet.

A Tesla elektromos autói a közelmúltban megjelent hírek alapján nem minden esetben kapják meg az eredetileg tervezett USB-csatlakozókat, ami elsősorban a piacon uralkodó készlethiánynak köszönhető. Most egy érdekes váltásra hívja fel a figyelmet egy külsős forrás, eszerint újabb modell vált az AMD megoldásaira.

A Twitteren közzétett rövid bejegyzésben azt árulják el nekünk, hogy a Model Y friss példányaiban már az AMD által fejlesztett Ryzen-chip jelenik meg, ez adja tehát az úgynevezett infotainment-rendszer lelkét, ami azt jelenti, hogy az Intel Atom névre hallgató chipjeitől ezen autók esetében is elbúcsúznak. Nem először láthatunk ilyen lépést a cég esetében, hiszen korábban ezt a Model X és a Model S újabb változataiban is megtették, bár azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan miért váltanak a rivális cég fejlesztéseire, illetve hogy erre az első körben miért kizárólag Kínában kerítenek sort. Azt már a Computex 2021 alatt, Elon Musk szájából, hallhattuk, hogy hamarosan akár komolyabb játékokat (The Witcher 3 és Cyberpunk 2077) is futtathatunk ezen autók rendszerén, amit az RDNA 2 architektúrába tartozó grafikus vezérlő jóvoltából tehetünk majd meg, viszont a pontos menetrendet még nem ismerjük.

A Tesla kapcsán mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy eddig 3 eltérő gyártó megoldásait alkalmazták saját autóikban. Eredetileg az nVidia által leszállított SoC kapott helyet a szórakoztató és információs platformon belül, ezt követte az Intel Atom-vonalát képviselő chipek sorozata, majd pedig az AMD Ryzen, amely a fentieknek megfelelően először a drágább típusokban bukkant fel. A jelek szerint a váltást teszik teljessé a mostani lépéssel, bár ahogy említettük, egyelőre csak Kínában, ott is csak a Model Y nagyobb teljesítményre kihegyezett változatai kapják meg az új chipeket, ezt azonban belátható időn belül követheti majd a többi régió és a még olcsóbb modellek.

Kérdéses, hogy az AMD mennyiben tud majd elegendő példányt leszállítani, hiszen ők a TSMC 7 nanométeres gyártástechnológiájára támaszkodnak a sorozatgyártás terén, ez pedig jelenleg teljes mértékben le van foglalva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!