SG.hu

Terrortámadások kivédője és diktátorok eszköze a Pegazus

Magyar újságírókat, ügyvédeket és kormányt kritizáló embereket hallgattak le egy izraeli kémszoftverrel.

VIlágszerte legalább 180 újságírót figyeltek meg az NSO Group nevű cég kémszoftverének megvásárlói. Az izraeli cég lehetővé teszi, hogy ügyfelei - melyek csak kormányok és hatóságok lehetnek - hozzáférjenek az általuk megjelölt személyek telefonjának teljes tartalmához, beleértve a kamerát és a mikrofont is. - derítették ki oknyomozó újságírók egy nemzetközi tényfeltáró projekt keretében.

A Pegasus nevű kémszoftvert gyártó izraeli NSO vállalat tulajdonosa nem tartja felelősnek a cégét a program további felhasználásáért, miközben a Háárec című lap szerzője szerint az IT szektor sötét üzleteiről van szó. "Az általunk gyártott platform életmentő, terrortámadásokat előz meg" - közölte Salev Hulió, a cég egyik alapítója és vezérigazgatója a kémprogram védelmére kelve az egyik izraeli kereskedelmi rádió kedd reggeli műsorának adott interjúban.

Hulió kifejtette, hogy vállalata nem ismeri a szoftverével lehallgatottak névsorát. Cégük megalakításakor eldöntötték, hogy csakis kormányoknak árulják terméküket, magánszemélyeknek nem. Sőt nem is minden kormánynak, mert vannak, amelyek nem méltók ilyen eszköz használatára - tette hozzá. "Az eltelt tizenegy évben 45 országnak adtuk el, viszont kilencven másik országtól megtagadtuk"- magyarázta az üzletember.


Országok, ahol újságírókat figyeltek meg a szoftverrel

"Ellentétben egy fegyverrel, amelynek értékesítését követően nem lehet ellenőrizni a használatát, nekünk vannak olyan mechanizmusaink, amelyek észlelik, ha egy kormány megvásárol egy rendszert, majd visszaél vele, újságírókat, emberi jogi aktivistákat, a rezsim ellenzőit követi" - fejtette ki Hulió. Felhívta arra is a figyelmet, hogy voltak olyan kormányok, amelyeknek eladták a szoftvert, majd blokkolták a használatát és abbahagyták velük az együttműködést. Mindezt egy átláthatósági jelentésben tették közzé - hangsúlyozta az üzletember.

Hulió szerint az izraeli szabályozás a világon a legfejlettebb a kiberellenőrzés minden kérdésében, jobb, mint Európában és külön korlátozások vonatkoznak arra, hogy ki hogyan árulhatja termékét és milyen korlátozásokat helyez el benne. "Eszközeink az elmúlt években terrorakciókat akadályoztak meg Európában, emberek tízezreit mentették meg egy európai fővárosi metró megtámadásától, amelyet néhány perccel az eset előtt sikerült elkerülni"- hangoztatta az izraeli üzletember.

A Háárec című újság viszont azzal vádolta az NSO-t, hogy a "rossz fiúk" oldalán áll, s a kibertámadásokat szolgáló szoftverek gyártóit az IT szektor sötét oldalának nevezte. Izrael eszközeit szemlátomást arra használták, hogy emberi jogi aktivistákat, újságírókat és forrásaikat figyelemmel kísérjék, behatoljanak a magánéletükbe olyan országokban, melyeknek kétes a múltja ezekben a kérdésekben. A lap szerint sötét üzletről van szó, amely a rezsim ellenzőinek bántalmazásához, bebörtönzéséhez, sőt halálához vezethet azokban az országokban, ahol "utolsó szempont" a megfelelő jogi eljárások biztosítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #3
  ott a pont!

 • kékherceg #2
  Igen, az a fontos, hogy ki tárta fel a tényeket, nem a probléma maga. Hadd gratuláljak...
 • Andrevv #1
  Ez aztán a ferdítés. Azt is megemlíthették volna, hogy minden ország titkosszolgálata hozzáfér állampolgárai adataihoz, beszélgetéseihez ahol ez technikailag megoldható (nincsenek titkosítva vagy van hátsó kapu), ilyenek a telefonbeszélgetések, SMS-ek és az Email-ek többsége is. Ehhez kémprogramra nincs szükség. Jellemzően ezeket az információkat használják fel a bíroságokon, erre nap mint nap van példa. Ez a pegazus azoknak jön jól, akiknek nincs hozzáférésük ezekhez. Ebből következik, hogy azok a bizonyos kormányok és hatóságok külföldi állampolgárokat figyeltek meg. A másik lehetőség az, hogy a cég hazudik és bármilyen szervezetnek eladta aki eleget fizetett.
  Van még pár érdekes dolog. Ott van a WhatsApp, ahol az üzenetek titkosítva vannak, ennek ellenére sehol sem tiltották be, de a Telegram több országban is tiltott, pl. Oroszország és Irán ahol elméletileg nem használhatnak pegazust (vagy mégis?).
  Ez a tényfeltárós ügy mindenképpen gyanús, vagy ahogy mondjak, itt valami bűzlik, ezért mindenképpen megkérdőjelezhető az állításuk. Nem lepne meg, ha az egész csak egy manipulatív kampányfogás lenne. Talán azt kellene kideríteni, hogy egész pontosan ki szponzorálta ezt a "tényfeltáró" projektet.