Gyurkity Péter

Jön a kínai lopakodó bombázó

Az amerikai lépésekre válaszul előbb mutatnák be a fejlesztést.

Az elmúlt hetekben egyre inkább előtérbe került (és megfelelő hátteret kapott) az új koronavírus megjelenésével kapcsolatos alternatív elmélet, mely szerint ez a vuhani laboratóriumból ered, onnan valamilyen módon kijutva terjedt el a helyi lakosság körében. Az eleinte összeesküvés-elméletként aposztrofált magyarázat kapcsán újabb amerikai lépésektől tarthatunk, amit viszont a kínai fél sem hagy szó nélkül.

Helyi kínai lapok beszámolója szerint a jelenleg fejlesztés alatt álló, eddig többnyire titkos projektként kezelt szuperszonikus lopakodó bombázó idő előtt, akár már idén ősszel bemutatkozhat a nagyközönség előtt, erre pedig minden bizonnyal egy jelentős légibemutató során kerítenek majd sort. Tekintettel arra, hogy az illetékesek szándéka szerint a novemberben esedékes Zhuhai Airshow amúgy is Kína sikeres talpra állását, a vírus legyőzésének sikerét lesz hivatott szimbolizálni, ezzel egy időben pedig a nagyhatalom további előtörését, erejének kibontakozását előrevetíteni, nem túl meglepő a lépés, arra viszont a pekingi vezetés továbbra is kiemelt figyelemmel tekint, hogy a típus hadrendbe állítása miként módosítja majd a régión belüli erőviszonyokat, amire válaszul jön majd a riválisok reakciója.

A napokban már olvashattunk arról, hogy az amerikai vezetés B-1 típusú bombázókat és szárazföldi egységeket irányított vissza Guam szigetére, teljes bizonyossággal Kína miatt. Április során már a hagyományos B-52 bombázókat is felvonultatták a szigeten, mégpedig szoros közelségben egymáshoz, hogy még jobban láthatóvá váljon azok nagy száma, ez pedig nyilván sérti Kína büszkeségét, hiszen a feltörekvő nagyhatalom jó ideje bezárva érzi magát, terjeszkedési szándékát pedig az állandó amerikai tengeri és légi jelenlét komoly mértékben korlátozza. A H-20 megjelenésével mindenesetre teljessé válna a hármas ütőerő, hiszen ezzel a tengeralattjárókról, valamint az interkontinentális ballisztikus rakétákról indított atomtöltetek mellett elérhetővé válna az új stratégiai bombázóerő, amely a nagy hatótávolság (8500 km) révén akár még az USA nyugati partját is elérheti.

Ezzel egy időben a Chengdu J-20 lopakodó vadász gyártását felpörgetik, ezzel erősebbé válik majd az ötödik generációs megoldások családja, amely leginkább az amerikai F-35 térségben való alkalmazása miatt szükséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)