Gyurkity Péter

IFA 2018: Négy gyártó mutatta be új fejlesztéseit

A berlini rendezvény első napja mozgalmas volt, számos új típust ismerhettünk meg.

A sort a Huawei bejelentésével nyitjuk meg, itt ugyanis több telefont is megemlítettek, bár ezek közül nem mindegyik számít új jövevénynek. A P20 Pro ugyanis márciusban bukkant fel, a cég azonban most négy új változattal egészíti ki a kínálatot, amelyek közül az egyik ismét több árnyalatot vonultat fel, másik kettő pedig olasz borjúbőr bevonattal fut be. A memória 8 GB, a tároló 256 GB-os, a hardver többi része maradt változatlan. Megemlítették, hogy a Mate 20 és Mate 20 Pro október 16-án mutatkozik majd be, ezek pedig már a gyártó saját új chipjére épülnek, amelyről most árulták el a főbb részleteket.

A Kirin 980 eszerint az első, amely már a 7 nanométeres gyártástechnológiára épül, ezzel pedig a teljesítmény 20, a fogyasztás pedig 40 százalékkal javul (a Kirin 970-hez képest 75, illetve 58 százalékos az eltérés). A cégnek 3 évbe és 5 ezer prototípusba került a fejlesztés, ennek eredménye viszont a 6,9 milliárd tranzisztort felvonultató, 7 nanométeres chip, amely 2 erősebb, 2 közepes, valamint 4 gyengébb magra támaszkodik. Gyorsabb memóriát és kamerát, erősebb grafikus vezérlőt, valamint a Cat21 modem révén még gyorsabb adatelérést kapunk, elsőként a már említett Mate 20 típussal, amint ez megjelenik a piacon.


A Motorola a korábban kiszivárogtatott One és One Power telefonokat mutatta be, amelyek nevüknek megfelelően az Android One program keretein belül jelennek meg, letisztult szoftverrel. A Max Vision kijelző előbbinél 5,9 hüvelykes, utóbbinál pedig 6,2 hüvelykre nő, a felbontás az 1080p, a chip a Snapdragon 625 és 636, az akkumulátor 3000 és 4850 mAh-s, a hátoldali kamera 16+5, valamint 13+13 megapixeles, az előlapi példány 8 és 12 megapixeles, míg a memória 4 GB, a belső tároló pedig 64 GB-os. A külalak kevésbé hajaz az iPhone X-re, mint ahogy azt a korai pletykák alapján várni lehetet, az előlapi notch viszont megjelenik itt. A debütálás Európában a közeljövőben esedékes, az ár 299 eurótól indul.


A ZTE a maga részéről az amerikai tiltás és a most közölt komoly veszteség hatásait igyekszik maga mögött hagyni. Ennek érdekében mutatták be az Axon 9 Pro típust, amely 6,21 hüvelykes AMOLED-kijelzővel, a bevágással, a 2248 x 1080 pixel felbontással, HiFi és Dolby Atmos hangzással, a Snapdragon 845 chippel, 3D-üveg burkolat és fém keret kombinációjával, 6 GB memóriával, 128 GB-os tárolóval, egy 12 és 20 megapixeles hátoldali iker-kamerával, annak 20 megapixeles előlapi társával, egy 4000 mAh-s akkumulátorral, 7,9 mm-es vastagsággal, IP68-minősítéssel, valamint az Android Oreo verzióval érkezik meg. A megjelenés szeptemberben várható, 649 eurós áron.

Ezzel egy időben jelezték, hogy bár ők is jó ideje dolgoznak az 5G támogatásán, saját első ilyen készülékük csak a jövő év második felében jelenik meg a piacon – nyilván az amerikai tiltás is közrejátszott ebben, bár arra is választ kell találni, hogy az extra antennák ne növeljék nagyon a fogyasztást, alaposan visszavágva ezzel az üzemidőt. Ezzel tehát nem fog összejönni az első hely, de mivel több rivális is nagyjából egy év múlva mutatja majd be hasonló megoldásait, valószínűleg a lemaradás sem lesz jelentős.


Az utóbbi időben alaposan visszaszorult, majd pedig a TCL révén új életre talált BlackBerry (pontosabban annak hardveres részlege) is hallatott magáról, mégpedig a Key2 LE révén. Az alaptípushoz képest kedvezőbb árat (400 dollár), hasonló külsőt, műanyag keretet, 4,5 hüvelykes kijelzőt, nagyobb fizikai gombokat, szinte azonos hardvert, módosított hátoldali iker-kamerát, 8 megapixeles szelfikamerát, 3000 mAh-s akkumulátort, valamint az Android 8.1 Oreo szoftvert kapjuk meg, a BBM üzenetküldő platformmal és a DTEK biztonsági szolgáltatással kiegészítve. A megjelenésre szeptember elején számíthatunk.


A HTC ezzel szemben a korábban már szintén kiszivárogtatott U12 Life okostelefonról rántotta le a leplet. Ez 6 hüvelykes kijelzőt, a 18:9-es képarányt, az 1080 x 2160 pixel felbontást, a hagyományos jack-dugót, egy 3600 mAh-s akkumulátort, egy 16 és 5 megapixeles kamerából álló iker-modult, egy 13 megapixeles előlapi változatot, a Snapdragon 636 chipet, 4 GB RAM-ot, 64 GB-os tárolót, a Cat11 LTE-elérést, a dual-SIM opciót, a Bluetooth 5.0 szabványt, valamint az NFC és a WiFi 802.11ac támogatását vonultatja fel. A megjelenés itt is szeptemberben esedékes, méghozzá 335 euró körüli áron. Az IFA további bejelentéseiről hamarosan szintén beszámolunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!