Spencer

Timna project: törölve

Az Intel Timna processzorának 2001 elején kellett volna megjelennie, de a cég közölte, hogy törölte a Timna-val kapcsolatos terveit, és így a processzor soha nem fog piacra kerülni.

A CPU nagyon hasonlít a Celeronra, annyi különbséggel, hogy egy integrált grafikus magot és egy North Bridge-t is beleépítettek. A procit elsősorban az alacsony árkategóriás számítógépekhez, terminálokhoz és Internetes eszközökhöz fejlesztették ki.

Most pedig kiderült, hogy minden munka hiábavaló volt. A Timna tervek törlésének egyik oka az, hogy eredetileg a processzort az RDRAM memóriákhoz fejlesztették ki. De közben kiderült, hogy az RDRAM nagyon drága, és a teljesítménye sem az igazi. Ezért a fejlesztők mindent megtettek, hogy a Timna a hagyományos PC100 SDRAM memóriákkal is működjön. Ehhez kifejlesztették az MTH-t, amit az i820 chipkészlettel együtt alkalmaztak. Erről nem sokkal később kiderült, hogy hibás. Ekkor elkezdték kifejleszteni az MPT-t (Memory Protocol Translator), amely nem készült el a tervezett időpontig, májusig.

A Timna tervek törlésének azonban van egy gazdasági oka is. Az Intel a processzort ugyanarra a piaci szegmensre szánta, amelyben a Celeron már megtalálható. Ez annyit jelent, hogy a Timna egyik legnagyobb ellenfele (az AMD Duron mellett) éppen a Celeron lett volna. Mindezek alapján az Intel úgy döntött, hogy a Timna processzor soha nem fog megjelenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!