Berta Sándor

Európai Google lenne az ox.io

Az új platform a magánszféra védelmére helyezi a hangsúlyt.

Az ox.io a Qwant nevű francia kereső és az Open-Xchange német levelező és irodai alkalmazás ötvözésével jött létre. Az új szolgáltatás szinte minden olyan funkcióval rendelkezik, mint amit a Google is kínál, viszont nagyon ügyel a magánszféra védelmére. A cél egy olyan internetes kereső biztosítása, amely egyben átfogó levelezési, együttműködési, adatmegosztó és irodai platform is, vagyis gyakorlatilag egy "európai Google".

Az ox.io ingyenes és hirdetések segítségével finanszírozzák. A megtekintett tartalmakat azonban a felhasználók maguk határozhatják meg. A tervek között szerepel egy reklámoktól mentes, fizetős változat biztosítása is. Az új csomagból egyelőre egy ingyenes tesztverzió érhető el, amely 2 gigabájtos e-mail fiókot és 2 gigabájt online tárhelyet kínál.

Az online szolgáltatás az OX App Suite nevű megoldáson alapul, amelynek részét képezik az asztali böngésző, valamint az e-maileket, a szövegeket, táblázatokat és prezentációkat feldolgozó, illetve az időpontokat és a kapcsolatokat kezelő programok. Az OX Drive nevű felhőtároló további funkciókat biztosít a dokumentumok, a képek és a videók kezelésére és szinkronizálására. Az elektronikus levelek és az adatok titkosítására a Pretty Good Privacy (PGP) szolgál. A jövőben a szolgáltatást kibővítik az OX Guard nevű funkcióval.

Az ox.io-t a Heinlein Support üzemelteti, amely azt ígérte, hogy a felhasználók adatait kizárólag berlini számítógép-központokban fogják eltárolni és ezzel a német, illetve az európai adatvédelmi előírások védelme alá tartoznak majd. A szolgáltatás adatai nem használhatók fel más célokra és nem adhatók el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #3
    Így van! Mitől is tud ingyenesen működni, ha a felhasználók adatai elől elzárta önmagát?

    Mindenesetre a kezdeményezés jó, és az API-jaik megtekinthetők (elvileg). Valószínűleg ez most a promo szakasz, fizetős később lesz majd. Mondjuk a németországi szerverek nem jelentenek gondot az NSA-nak, mivel hogy úgy mondjam, az NSA ottani jelenléte némiképp erőteljesebb. Fizikailag Svájcban elhelyezett szerverek egy kissé azért jobbak lennének, de örüljünk, hogy ez is van.

    (Végül is lehet, nem is volna rossz márka a piacon egy kifejezetten NSA-cloud, appokkal, meg minden nyavalyával, amit az userek szeretnek és elvárnak. NSA-drive, NSA-write, NSA-calc, NSA-chat, stb. stb. Most, hogy Snowden ismertté tette a Céget, és látni lehet milyen potenciál van ott, pedig csak a felszínt mutatta be, jó messziről, valószínűleg lennének olyan userek, akik éppen ezért a feltételezett és valószínűsíthető technikai prominenciából kifejezetten rájuk bíznák az adataikat, mivel nekik abszolúte "nincs titkolnivalójuk". Szerintem a szolgáltatással rendesen tudna pénzt keresni a Cég, másrészt igen sok felhasználói mintázatot is meg tudna tanulni. Persze az is lehet, hogy ez a márka már régen létezik és működik! ;-) )
  • archelf #2
    Az ingyenes szolgáltatásokhoz mindig fűződnek "további" (lobbi) üzleti érdekek. Ott ugyanis egyedül a felhasználó és az általa gyártott tartalom a "termék", ami értékesíthető.
    Utoljára szerkesztette: archelf, 2016.12.20. 15:39:37
  • jkedzs #1
    "A szolgáltatás adatai nem használhatók fel más célokra és nem adhatók el."
    még.

    skype is európai volt, aztán eladták az amerikaiaknak, amivel az összes személyes adat + minden más is az amerikaiak kezébe került.

    sokkal nagyobb képben kellene itt gondolkodni az amerikaiak ellen. nem pedig itt bohóckodni. persze a migrácsokkal való szarkavarás sokkal nagyobb biznisz az eu-ban, mint ez. normális internetes szolgáltatásokhoz nem fűződnek lobbi érdekek.