Gyurkity Péter

A Samsung is lemond a jack-dugóról

A Galaxy S8-ra biztosan nagyobb figyelem irányul majd, különösen a Galaxy Note 7-et övező problémák miatt. A dél-koreai gyártó mindenképpen olyan terméket akar piacra dobni, amely egyrészt feledteti az előd kudarcát, másrészt jól különbözik a konkurens készülékektől.

Az elmúlt néhány nap során egyszerre több értesülés is megjelent a Samsung soron következő zászlóshajójával kapcsolatban, ezek alapján pedig következtethetünk a készülék specifikációjára és a fontosabb változtatásokra. Fussunk is neki a listának, van miből válogatni. Mindhárom hír a SamMobile portálon bukkant fel, ők nyilván a dél-koreai gyártó újításaira igyekeznek fókuszálni.

Az első alapján a Samsung követi az Apple példáját és ők is lemondanának a hagyományos 3,5 mm-es jack-csatlakozóról, mivel ennek elhagyása több teret engedne az egyéb komponensek, esetleg egy nagyobb akkumulátor alkalmazásának. Valószínűleg egy vezetéknélküli alternatívát ajánlanak majd a felhasználóknak, de mivel egy másik értesülés szerint az USB Type-C is elérhető lesz itt, nyilván ez utóbbi is gondoskodna a különböző kiegészítők megfelelő csatlakozásáról.

Szintén fontos változás, hogy a megszokott előlapi fizikai gomb is eltűnne a készülékről, az ebbe integrált ujjlenyomat-olvasó pedig a jövőben optikai változatban, a kijelzőbe építve jelenne meg. A felbontás állítólag marad a Quad HD, itt talán nem látták értelmét a 4K erőltetésének (erre a VR-en kívül egyébként sem lenne szükség, hiszen már a QHD esetében sem igazán látszik a különbség az 1080p-hez képest), amíg azonban a Super AMOLED paneleknél eddig az úgynevezett PenTile Diamond eljárást alkalmazták, az új jövevény marad a hagyományos RGB-elrendezésnél, ennek köszönhetően pedig a pixelek száma (Quad HD felbontás mellett) 7,37 millióról egészen 11 millióra ugorhat.

Szoftveres téren egy olyan új intelligens digitális asszisztenst integrálnának, amely a nemrég felvásárolt Viv startup rendszerén alapul. A megoldás összeköti a mesterséges intelligenciát a beszédvezérléssel, emellett integrálható lesz számos harmadik fél szolgáltatásaiba is, azonban ez utóbbi kapcsán még semmilyen részlet nem ismert. Rhee Injong, a Samsung ügyvezető alelnöke azt mondta, hogy a fejlesztők összekapcsolhatják a szolgáltatásaikat az intelligens digitális asszisztensükkel. A rendszer akkor is intelligensebb lesz, ha ők semmit sem tesznek, a digitális asszisztens fejlődéséhez ugyanis elegendő, hogy ha egyre több szolgáltatás kapcsolódik hozzá.

Természetesen még a fenti részletek egyikére sem vehetünk mérget, a februári MWC azonban már nincs messze, csak eddig kell várnunk a hivatalos bejelentésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #31
    bocs a károgásért, bégess csak tovább, birka! :D
  • caius marius #30
    Ezzel kezdtem én is.
  • Tetsuo #29
    Hogy egy átállási időszakban fellép némi inkompatibilitás, azt ki nem sz@rja le? A technika fejlődésnek ez lenne az ára. A kérdés inkább az, ez tényleg technikai fejlődés, vagyis előrelépés-e?
    Az USB fizikalilag nagyon gyatra megoldás - szerintem, főleg a jackhez képest.
  • caius marius #28
    Láttál te már telefont belűlről?
  • caius marius #27
    Szerinted az usb van annyira erős csati mint a dzsek? Az átalakító is kényelmes a zsebben? Jó lesz majd kivenni és ránézni? Némá, hosszabító fityeg a 60 ezres fejhallgatóm végin. Micsoda innováció!
  • caius marius #26
    Igen nyugodtan aludtak a Nokia "nagyjai" is. Aztán ezzel együtt húzták le a rolót.
  • zola2000 #25
    Vagy legközelebb olyan telefont vesz amiben benne van a jack, később usb fülest...

    Egy telefonnál valahogy meg tudom érteni, hogy minden mm hely számít, annyi helyen többszáz miliamperórát adó akksihely kijön.
  • Sir Cryalot #24
    koreai chaebol világkép:

    öröm = e-pénisz = kalifornia = öpöl = örömszerzés = stratégia = vitatahatatlan , ha vitatkozol elmebeteg vagy

    utána lehoznak pár sírósszájú cikket hogy nagy a függés a chaeboloktól

  • wraithLord #23
    Ja, csak ennek az lesz a vége, hogy talicskát is fognak adni az telókhoz, hogy legyen miben vinni a sok kacatot, amit kihagytak belőle, hogy vékonyabbra tudják csinálni. :D
    A Macbook már kb. itt tart. Meg a Razernek az a MacBook koppintása is pl. :D

    Nem tudom mekkora egy ilyen átalakító, egy fejhallgatónál biztos elhanyagolható, de egy fülhallgatónál már sok lehet, és nem fér bele a kis tatyójába azzal együtt.
  • M2 #22
    Jack dugódat bedugod egy usb átalakítóba és állandóan rajta marad. Ennyi lesz az összes kelemetlenséged: egy dugás. :-)