MTI

Vonalkóddal azonosítják a betegeket a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban

A legmagasabb betegbiztonsági szintet jelentő informatikai fejlesztést vezették be a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben a fekvőbeteg-ellátó osztályokon és szakambulanciákon, illetve a laboratóriumi vizsgálatok területén - közölte az intézmény.

Az országban elsőként ebben a kórházban alkalmazzák a laborvizsgálatoknál a páciensek adatainak teljesen automatizált azonosítását - idézték a közleményben Bodnár Attilát, az intézmény főigazgatóját. A fejlesztés abban áll, hogy a mintavételi csövek gyári vonalkódjával összekapcsolt betegazonosító biztosítja a minták megfelelő hozzárendelését a pácienshez a vérvétel pillanatától a laboratóriumi lelet elkészültéig. Emberi kéz csak a mintavételt végzi. Ezzel az automatizálással a biztonságos betegminta-azonosítás feltételei adottak, kizárt a mintavételi csövekre történő kézírásból fakadó tévedések, minta- vagy betegcserék lehetősége.

A fejlesztő cég rendszercsomagjának része a mintavételi csövek egyedi azonosítóval jelölése. Ez a kód a gyártás időpontjától a minta megsemmisítéséig lehetővé teszi az azonosítást, továbbá a gyártó garanciát vállal arra, hogy 30 éven belül nem tud előfordulni azonos tíz karaktert tartalmazó kód. A rendszer megfelel az adatvédelmi előírásoknak is - olvasható a közleményben.

Az informatikai rendszer az előre rögzített vizsgálatkérések alapján a vérvételt végző szakdolgozó számára meghatározza, milyen típusú és hány mintavételi cső szükséges a kért vizsgálatok elvégzéséhez, minimalizálja a mintavételi csövek összekeveredésének kockázatát. Hozzátették: az esetleges betegcsere azonnal kiszűrhető a laborban, ha az online érkező páciensnév és a vonalkód-leolvasóval kapott név nem azonos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flexcsi #2
    És ez jó pár helyen remekül működik már egy ideje, de elsőként a Skynet vezette be, az atomháború túlélőinek nyilvántartására és nem matrica volt, hanem tetkó a tarkóra.
  • kvp #1
    Na jo, ez valojaban abbol all, hogy kinyomtatnak 2-3 matrica ivet (mikor hanyat), nagy, kozepes es kis meretu matricakkal, ezt belerakjak egy mappaba az alairando papirokkal egyutt es minden papirra es a mappara is raragasztanak egyet-egyet a nagy matricakbol. Ezeken rajta vannak az ember szemelyes adatai es az aktualis azonosito kod, ami az adott kezelesi folyamat iktatoszama. A kemcsovek a kis vonalkodokbol kapnak egyet-egyet. Nem tul urtechnika es erdekes modon a matricas rendszer mar az elmult 3 es fel evben is igy mukodott. Kezzel irogatni egyebkent ekkora betegterheles mellett nem sok ideje lenne senkinek, mert sokkal tobb a beteg mint amennyit a meglevo szemelyzet kapkodas nelkul el tudna latni.