Szekeres Viktor

Virsliparti - 18+++-os agymenés

Az elmúlt évek legkreatívabb és legdurvábban korhatáros filmjét szállították le Seth Rogenék - persze csak annak, akinek kellőképpen piszkos a fantáziája.

Hogy tetszett a Virsliparti?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült.
  • Még nem láttam.
Idén már láttunk egy filmet, amiből megtudtuk, hogy mit csinálnak háziállataink akkor, amikor elmegyünk otthonról, most pedig kiderülhet, hogy az ételek és egyéb fogyasztói termékek mivel töltik szabadidejüket a boltok polcain, illetve a konyhában. A Virsliparti főhőse egy virsli és egy buci, akik egymásra vannak gerjedve, és egy szupermarket polcán várják, hogy megvegyék őket, hogy így jussanak el az Ajtón Túlra, ahol hitük szerint az ígéret földje várja őket. Azonban egy "túlélő" fura híreket hoz a kinti világról. Ezek persze nem mindenkit győznek meg, de nemsokára minden étel és árucikk szembesülhet azzal, hogy mi vár rájuk az emberek "birodalmában"."


A Virsliparti szinte végig szexuális poénokkal operál, olyan áthallásos megoldásokkal, melyek, ha egy emberekről szóló filmben lennének, akkor azt azonnal betiltanák, de moziban semmiképp sem mutatnák be. Azonban élelmiszeripari termékek esetében mindez akár ártalmatlannak is hathat, hiszen a készítők bármikor mondhatják azt, hogy rossz az, aki rosszra gondol.

Egy valamit nem lehet elvitatni a Virslipartitól, valami döbbenetesen kreatív, csak úgy ömlik belőle a teljesen egyértelmű, de valójában kétértelmű poénok hada. És persze, ahogy azt már megszokhattuk Rogenéktől, politikailag egy cseppet sem korrekt a film, mindenki megkapja a magáét benne, szóval aki egy kicsit is érzékeny bizonyos témákra, az messziről kerülje el. (Ha már kreativitás, a végén olyasmit láthatunk (mármint a brutális gruppen jelenet után), amire végképp senki sem számíthatott egy ilyen film esetében. Elképzelni sem tudjuk, hogy ezen a vonalon elindulva, milyen lesz egy esetleges második rész.)


A nagy kérdés csak az, hogy a sok profanitást ki fogja viccesnek találni. Bennünk elég ambivalens érzéseket ébresztett a film. Az előzetesek alapján rettenetesen viccesnek tűnt minden, azonban hiába minden ötlet és kreativitás, a film nem nagyon csalt ki belőlünk nevetést, inkább fárasztóak voltak a nonstop humorizálási törekvések, melyek nem voltak azonos színvonalúak. A történet nyilván egypoénos, de még azt is megpróbálják felturbózni a készítők, sok ötletes karaktert vonultatnak fel, a gond csak az, hogy minden viccet alárendelnek a vulgaritásnak. Márpedig, akit nem kap el a Virsliparti, az egy percig sem fog szórakozni rajta.

Nincs középút, hiszen a többiek könnyesre nevetik majd magukat, ugyanis van egy nézői réteg, akiknek iszonyatosan be fog jönni a film, főleg azoknak, akik alapból röhögéssel reagálják le, ha valaki nyomdafestéket nem tűrően cifrát szól a vásznon. (Mindenkinek volt már tapasztalata effélével, minden előadáson vannak, akik a káromkodásoknál röhögnek, mintha valami tabut szegnének meg a filmesek.) Nyilván minél fiatalabb az ember, annál fogékonyabb erre. Persze hasonlóképpen azoknak is kötelező, akik korábban szerették a hasonló stílusú Superbadet vagy Ananász expresszt.


És még valami a végére: ismét az angolosok nyertek. A döbbenetes mennyiségű szójáték, egyes beszélő nevek, popkult utalások és kétértelmű megoldások, valamint az akcentusos poénok miatt a magyar szöveg írójának, de még a színészeknek is rettenetesen nehéz dolga volt. És bár ők derekasan tették a dolgukat, a poénok jókora hányada egyszerűen eltűnt, vagy átalakult, rosszabb esetben vulgaritással lett pótolva. És ez nem a magyar változaton dolgozók hibája, egyszerűen lehetetlen vállalkozás átültetni a filmet magyar nyelvre.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Virsliparti (Sausage Party)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 83 perc, 2016
Csak 18 éven felülieknek

rendező: Conrad Vernon és Greg Tiernan
forgatókönyvíró: Evan Goldberg, Kyle Hunter, Seth Rogen
producer: Megan Ellison, Evan Goldberg, Seth Rogen
zeneszerző: Christopher Lennertz és Alan Menken

szereplők:
Seth Rogen (Frank)
Kristen Wiig (Brenda)
Edward Norton (Barry)
Michael Cera (Sammy Bagel Jr.)
Jonah Hill (Carl)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!